Ferske tall fra UP (Utrykningspolitiet) viser at det hittil i år har blitt stanset og anmeldt 317 personer for kjøring i ruspåvirket tilstand i Troms politidistrikt. Sammenlignet med samme periode i fjor, er det en oppgang på 54 anmeldte. Det er også 137 flere enn i nabodistriktet Finnmark.

Det melder MA – Rusfri Trafikk, i en pressemelding mandag.

Pandemi en del av forklaringen

Organisasjonen, som jobber for at ingen skal dø eller bli hardt skadet av rus i trafikken, tror noe av årsaken er slutten på to år med pandemi.

– For å ta flest mulig, er politiet avhengige av mannskap på veiene, tips fra publikum og ikke minst alkotester. Korona satte en stopper for dette. Nå har UP heldigvis mulighet til å gjennomføre utåndingsprøver igjen, uten å tenke på smittevern. Det tror vi er en viktig årsak til økningen, sier generalsekretær i MA – Rusfri Trafikk, Elisabeth Fjellvang Kristoffersen.

Hun minner imidlertid om at tallene ikke nødvendigvis viser hele bildet.

– Statistikken forteller oss hvor mange politiet tar, men ikke hvor mange som faktisk fyllekjører. Vi skal likevel være takknemlige for at vi har et av verdens beste utrykningspoliti som er til stede og fjerner flere farlige trafikanter enn tidligere, sier hun.

Store mørketall

Veikantundersøkelser tyder på at det hver dag kjøres rundt 200.000 km der bilføreren er alkoholpåvirket. Det betyr at mørketallene er store og at svært mange ikke blir tatt. I tillegg ser 2022 ut til å bli et skrekk-år for trafikksikkerheten. Allerede har 97 personer mistet livet, mot 80 i hele fjor.

– Vi vet av erfaring at rundt en fjerdedel av alvorlige trafikkulykker kan knyttes mot rus. Det at utrykningspolitiet tar flere berusede førere kan derfor tyde på et større innhogg i mørketallene. Det er vi veldig glade for, avslutter Kristoffersen.

I likhet med tidligere år, er de i alderen 25–44 år verst. På landsbasis har det hittil blitt stanset 4586 personer i denne aldersgruppen, mot 3748 i samme periode i fjor. Statistikken viser ikke hvordan aldersfordelingen er i Troms politidistrikt.