Brua skal snarest undersøkes, sammen med 522 andre bruer i landet. Årsaken er at Statens vegvesen vil kartlegge bruer som er satt opp i nærheten av områder med kvikkleire i grunnen.

– Totalt skal vi se på syv bruer i Troms. Det vi sjekker er om de faktisk står i et område med kvikkleire, for deretter å sjekke hvordan bruene er fundamentert. Ut ifra dette gjør vi en vurdering på om det er behov for å gjøre noen tiltak, sier Bjørn-Wiggo Hansen, seksjonsleder for bruseksjon i region nord hos Statens vegvesen.

Trygt å kjøre

Hansen understreker at det ikke innebærer noen fare å ferdes på de ulike bruene.

– Bruene står veldig trygt, selv om de står i kvikkleireområder. Det er stort sett forhold utenfra som kan påvirke dette, slik vi så i Vestfold på mandag. Men kvikkleire er stabilt inntil den får noen ytre påvirkninger, sier Hansen.

Tiltak

Etter å ha undersøkt kvikkleireområdene vil Statens vegvesen vurdere om det er behov for å gjennomføre en risiko- og sårbarhetsanalyse ved de ulike bruene. Dette vil igjen vise om det er behov for å gjøre noen tiltak på de enkelte bruene.

– Det betyr ikke nødvendigvis at det er nødvendig å gjøre noen tiltak med selve brua, men det kan være nødvendig å gjøre tiltak i omkringliggende områder. Et eksempel på tiltak kan være å sperre av området, slik at man ikke kan grave opp eller fylle igjen i nærheten, sier Hansen.

Tryggest i vannet

Hansen anser Sandnessundbrua for å være ei av de tryggeste bruene i Troms.

– Sandnessundbrua står jo i sjøen, og da er den så stabil som det går an å bli når det kommer til leire. Det er ingen som kommer og graver i nærheten av den, og dermed står brua veldig stabilt og trygt, sier seksjonslederen.

Brua skal likevel undersøkes for sikkerhets skyld.

–Sandnessundbrua står på lista og skal undersøkes, men den er veldig trygg. Det er for så vidt alle bruene i landet. Vi inspiserer bruene hvert år, og følger nøye med på eventuelle endringer, forsikrer Hansen.