– I år har vi rundt 130 påmeldte som skal fordeles på 17 vertshus, forklarer Kjersti Westberg, én av seks kvinner i nabolaget som for åtte år siden tok initiativ til å starte opp en egen sparkiade på Mortensnes.

Fra hus til hus

Til tross for navnet, har ikke en sparkiade først og fremst så mye med sparking å gjøre. Det handler nemlig slett ikke om en sparkekonkurranse, men en sosial happening, som har blitt stadig mer vanlig, ikke bare i flere ulike bydeler i Tromsø, men også andre steder i Norge.

– Det starter med at vi samles ute i gata med spark. Deretter får alle påmeldte utdelt en konvolutt hvor det står hvilken adresse de skal ta seg til på spark for å spise forrett. Under forretten får de så en ny konvolutt, med en ny adresse, hvor det opplyses om hvem man er invitert på hovedrett til. Slik fortsetter det inntil man også har spist dessert, forklarer Westberg.

Hvem som fungerer som vertshus for arrangementet varierer fra år til år, slik at dette blir en oppgave som går på rundgang.

– Dette arrangementet er uten tvil med på å skape sosiale relasjoner. På Mortensnes bor det alt fra nyetablerte par i 20-årene til folk i 60-årene. Det at folk åpner hjemmene sine for mennesker de kanskje ikke kjenner fra før, gjør at man knytter relasjoner til naboene. Dersom noen i nabolaget har lyst å være med på dette, er det bare å ta kontakt med meg, påpeker Westberg.

Hold deg oppdatert på hva som skjer i bydelen: Følg iTromsø Håpet og Mortensnes på Facebook!

Kler ut sparken

Tradisjonen tro har sparkiaden på Mortensnes et nytt tema hvert år. I år er temaet film, noe som betyr at sparken deltakerne skal ta seg rundt på fra hjem til hjem, må utstyres der etter. I år er i tillegg sparkiaden utvidet til også å gjelde kostymer for deltakerne.

– Vi har fått sponset ulike premier fra bedrifter i området, så en jury vil kåre Årets spark og Årets kostyme. I tillegg blir ett av vertshusene trukket ut som Årets vertshus, avslører Westberg.

Hun kan fortelle at det ikke bare er under måltidene i de ulike vertshusene deltakerne vil oppleve det sosiale ved arrangementet.

– Det står faktisk i sparkiadens statutter at man skal stoppe underveis for å prate med de andre i sparkiaden som man møter på når man sparker til de ulike verthusene. Når de tre rettene er unnagjort samles vi dessuten alle på skihytta for å avslutte kvelden med en felles fest, forklarer Westberg.