Blant temaene som ble diskutert var det eldreomsorgen som var den største kilden til uenighet blant debattantene. Røymo mener det ikke blir riktig å la private tilbydere supplere det offentlige tilbudet.

- Det som er viktig med fremtidens eldreomsorg, er at fellesskapet skal sørge for å gi de store løftene. Vi står ovenfor en situasjon med større behov og flere eldre, og da er spørsålet: Hvordan skal vi forvalte våre felles ressurser på best mulig måte?

Kritiserer Røymo

Hilmarsen kritiserer Røymo og Arbeiderpartiet for å være dobbeltmoralsk i sine avgjørelser, og høster applaus fra publikum for dette.

- Når Otium skal bygges, tillater du private aktører, mens når det kommer til ansatte i helse- og omsorgssektoren er det plutselig forbudt. Bygningsarbeidere, fysioterapeuter og fastleger fra privat sektor slipper til, men ikke hjelpepleierne og andre fagfolk på sykehjemmene.

- Det er klart vi skal ha sterkt privat næringsliv, og det du sier nå er jo en søkt sammenligning. Konsekvensene av slik privatisering er at ansatte i private bedrifter både tjener mindre og har lavere fagutdanning. Dette skaper et dårligere tilbud for de eldre, svarer Røymo.

Dyrere løsninger

Hun trekker fram argumenter om at privatiseringen har vist seg å være dyrere enn offentlige løsninger når det kommer til helse og omsorg.

Påstandene avvises av Hilmarsen, som understreker at det viktigste med å slippe private aktører er at det vil gi de eldre økt valgfrihet.

- Med de enorme utfordringene vi har, er det viktig å engasjere private aktører. Det er viktig å gi de eldre muligheten til å velge bort løsninger de er misfornøyde med, og jeg tror vi trygt kan si at de eldre er gamle nok til å bestemme selv.

Gevinst for elevene

I spørsmålet om hvorvidt Tromsø kommune trenger 40 nye lærere, argumenterte Røymo for at flere lærere vil gi bedre resultater.

- De blåblå har siden de tok over i 2011 kuttet kraftig i Tromsøskolen. Det vil vi gjøre noe med, sier hun.

Byrådsleder Øyvind Hilmarsen (Høyre) kontret kontant med at niende klassingene i Tromsø er de nest beste i landet.

- Vi har økt antallet lærere og lærertettheten på de lavere trinnene, hvor vi vet at det hjelper. Vi har gått inn for ei historisk satsing på helsesøstre, for å ivareta elevenes psykiske helse. Og vi har satset på etterutdanning av lærere, som er det som uten tvil gir mest gevinst for elevene, forklarer Hilmarsen.

Han legger til at kommunerevisjonen, som har gått gjennom ressursbruken, viser til en økt ressursbruk i Tromsøskolen.

Byrådslederkandidat Øyvind Hilmarsen (H) mener et samarbeid mellom private aktører og det offentlige vil gi de eldre større valgfrihet. Foto: Eline Tylden