Tenker du deg ut å reise i nærmeste fremtid? Da kan det være lurt å sjekke offisielle reiseråd først – enten du skal til vante turistdestinasjoner eller mer eksotiske mål.

Det finnes to typer offisielle reiseråd: reiseråd fra Utenriksdepartementet, som gjerne bygger på krig eller uroligheter, og helsefaglige råd fra norske helsemyndigheter.

Anbefaler utsettelse

I flere land har det den siste tiden blitt meldt om utbrudd av zikafeber. På Folkehelseinstituttets hjemmesider skriver de at feberen forårsakes av et virus som overføres via mygg, og at symptomene vanligvis er milde. Men det mistenkes imidlertid at en infeksjon hos gravide kan føre til fosterskader, og derfor anbefales gravide å vurdere om de kan utsette reisen sin til de berørte områdene. De anbefaler også at gravide som har vært i berørte områder informerer legene sin om det.

Det finnes foreløpig ingen vaksine mot zikafeber og derfor er det eneste forebyggende tiltaket mot smitte å beskytte seg mot myggstikk. Folkehelseinstituttet anbefaler gravide som oppholder seg i de berørte områdene til å bruke klær som dekker kroppen, bruke myggmidler, eventuelt sove under myggnett og sprøyte boligen med insektmiddel, for å unngå stikk. Også andre enn gravide burde passe seg for zikafeberen – særlig folk med immunsvikt eller alvorlige kroniske infeksjoner.

Ørjan Olsvik, professor i medisinsk mikrobiologi på UiT - Norges arktiske universitet og rådgiver for Forsvarets sanitet, har reist rundt som smitteekspert over hele verden. Han tror ikke utbruddet av Zikaviruset i Sør-Amerika påvirker reiselystne her til lands nevneverdig.

– Hvor mange er det som reiser når de er gravide? Det er ikke særlig mange – og ikke mange som er gravide reiser til disse områdene, mener han.

– Og dersom man ikke er gravid, eller planlegger å bli det, er det ingen grunn til å holde seg borte.

Kommer ikke til Norge

Olsvik forteller at Zikaviruset bæres av Aedes-myggen, som er den samme myggen som sprer gulfeber og denguefeber.

– Zikaviruset oppdaget man første gang i Uganda i 1947, men man konkluderte raskt med at folk ikke ble særlig syke av det. Viruset fantes lenge bare i Afrika, men de siste årene har det begynt å vandre og nylig ble det altså oppdaget i Brasil. Da antar man at det har kommet med infisert mygg som har haiket med flybagasje, forteller han.

Da man oppdaget fosterskader i Sør-Amerika, ble det gjort undersøkelser også i Afrika. Der fant man ingen økning i fosterskader.

– I Afrika har jentene antakeligvis blitt stukket allerede som barn, og er da immun resten av livet. I Brasil hadde ikke jentene immunbeskyttelse mot viruset, forklarer Olsvik.

Han understreker at det ikke er dokumentert at det er Zikaviruset som fører til fosterskadene, men at det er meget stor sannsynlighet for det.

– Det er for lav temperatur her til at disse myggene kan bli mange i Norge. For å kunne formere seg trenger de veldig mange, veldig varme dager etter hverandre. Det har vi ikke her, sier han.

Mer eksotiske

Dersom man er gravid råder han til å vente med turen til de aktuelle områdene.

– Og hvis man må reise dit må man ha på klær og spraye seg med myggmiddel. Man må huske at Aedes-mygga også flyr og stikker i dagslys.

Han tror en vaksine mot Zikaviruset vil være klar om noen år.

Olsvik har inntrykk av at nordmenn nå gjerne tar seg til eksotiske reisemål, uten å være særlig bekymret for eventuelle sykdommer.

– Tidligere dro man ikke på elvecruise ned Mekong-elva, og man tok seg ikke inn i jungelen med alle slags mulige insekter. Det gjør man i dag. Folk har blitt mye mer eksotiske og jeg tror ikke folk tenker så mye på at de kan bli syke. Men folk ble redde av ebola, da dro ikke folk til ebola-områder med mindre de måtte, sier han.

– Turister reiser mer, og tar seg oftere til mer rurale områder. Allikevel har vi ikke fått mye syke folk hjem. De som har kommet hjem med malaria, har gjerne vært folk som jobber med sykdommen i «den tredje verden», sier han.

Ingen spørsmål

På Ticket Feriereiser i Tromsø har de nylig fått beskjed fra leverandørene som leverer reiser til zika-rammede land om at de tilbyr fri avbooking av turer for gravide. Men salgsleder Carina Sørensen opplever ikke at mange er bekymret for viruset.

– Vi har faktisk ikke fått ett eneste spørsmål om Zikaviruset, forteller hun.

– Jeg tror kanskje ikke vi tenker så mye på det i Tromsø ennå – det er så langt unna.

Allikevel opplever hun at tromsøværingene er opplyst om hva som skjer i verden, når de skal ut og reise.

– Dessuten henviser vi alltid til reiserådene fra Utenriksdepartementet, sier Sørensen.

Selv om Zikaviruset har vært mye omtalt i media den siste tiden, har ikke Sørensen merket noen endring i bestillingene.

– Men så er heller ikke dette de vanligste reisemålene. Folk er forsiktige, og vi får ofte spørsmål om hvilke vaksiner man trenger, for eksempel, forteller hun.

– Da henviser vi videre slik at de skal få 100 prosent oppdatert informasjon.

REISELYST: Ørjen Olsvik, professor i medisins mikrobiologi og smitteekspert, tror ikke Zikaviruset påvirker nordmenns reiselyst. Foto: Christian Unosen. Foto: Christian Unosen