Etter historisk dårlig vær i februar, med til sammen 7,7 timer med sol og nedbørsrekord på hele 218,5 millimeter vann målt i bøtta, fikk vi det vi ba om i mars: sol og snø. Sola har gløttet fram nesten daglig og snøen har lavet ned, til tider sidelengs. Sånn som i dag.

Og mens tromsøværinger flest har kunnet kose seg med været ute i skisporet, eller på afterski på byen, er det andre som er på jobb – nemlig brøytemannskapet.

En iTromsø-journalist på helgevakt så derfor på whiteouten utenfor vinduet og begynte å lure hvordan det går med stakkarene på jobb.

– Her på Kilpis er det vindstille og solskinn, sier en lattermild driftsleder i Bydrift, Kai Kristiansen, da iTromsø ringer lørdag formiddag.

– Forrige uke var heftig, så det er godt med litt pusterom. Du får ringe han Ståle, det er han som har ansvaret i helga. Kos dere i whiteouten!

HAR FORLATT ÅSTEDET: Brøytemannskapet har kranglet med snøen siden klokka fire i natt. Sjefen sjøl, Kai Kristiansen, koser seg milevis unna under blå himmel og sol: – Forrige uke var heftig, så det er godt med litt pusterom, sier Kristiansen og ler. Foto: Ronald Johansen

Startet på jobb klokka fire i natt

Ståle Andersen er sågar på jobb. Han høres ikke like uthvilt ut som Kristiansen, men like lattermild er han åkkesom.

– Jo da, du, det går for så vidt greit med oss. Men det er djevelsk med snø nå, sier Andersen og ler.

– Vi startet med brøytinga klokka fire i natt og holder fortsatt på. Vi skal snart ta en pause og roe ned litt, før vi drar ut igjen litt senere. Det skal visst komme mer.

– Hvor gjør dere av all snøen?

– Den bygger vi i høyden på brøytekantene. Vi kjører ikke unna snø i helgene, det må vi ta unna til uka. De kantene begynner å bli høye nå, og noen steder er siktlinjene litt redusert, sier Andersen.

På spørsmål om hvor de møter på størst utfordringer med all denne snøen, svarer Andersen «overalt». Utfordringen er mye snø og det er det overalt.

– Har du noen råd til tromsøværinger?

– Hold dere hjemme! Nei da, det er bare tullprat. Jeg har ingen råd. Alt er som det skal være, vi er vante med litt snø. Men vi har det ganske så travelt her, det er veier som må brøytes, så jeg må legge på, sier Andersen og borte blir han.

SNYHETER: Trond Lien ved Vervarslinga i Nord-Norge kommer med gode nyheter for slitne brøytearmer og trøtte brøytesjåfører. Foto: Preben Olsen

– Snødybden har ikke økt i det hele tatt

Ved månedens start var det 77 centimeter snø utenfor døra di. I løpet av mars har det snødd litt over en halv meter. Og i natt har det nesten ikke snødd, kan meteorolog Trond Lien fortelle. Kanskje litt overraskende når man ser ut vinduet.

– Det ble sendt ut snøfokkvarsel i går og det gjelder fortsatt. Så selv om det ikke har snødd så mye, så har vinden flyttet på en del snø, sier Lien.

Ifølge målinger gjort oppe på Vervarslinga har det kun kommet 7,5 millimeter med snøflak i natt.

– Og snødybden har ikke økt i det hele tatt, den er fortsatt på 131 centimeter. Det er egentlig litt pussig. Men iblant, når det er mye vind, kan det klusse til snødybdemålingen. Det kan hende det er det som har skjedd, sier Lien.

Han kommer også med en nyhet som kanskje vil gjøre brøytemannskapet glad, nemlig at det ikke kommer så mange byger i morgen heller og at vinden også vil roe seg ned betraktelig i løpet av dagen.

– Vinden dreier seg sørøst og da blir det ikke mer snø. I morgen kan det hende sola kommer fram også, sier Lien.

Man kan bli sjarmert av mindre.

Så når du måkker deg ut av inngangsdøra i dag, kan du sende en stille tanke til de som har kranglet med snøen siden klokka fire i natt. Det er tross alt alltid noen som har det en smule verre. Og så kan du tenke hvor deilig det blir å slippe å stå bøyd med snøskuffa i morgen, men ha i bakhodet at meteorologer er noen luringer. Du har tross alt blitt lurt før. Det har vi alle.