Hybelleiligheten på Forhåpningen ved Prestvannet har vært populær. I 2017 regner hun med å tjene i snitt 12.000 kroner i måneden på å leie ut en hybel med stue/soverom og kjøkkenkrok, samt et bad og en liten yttergang. Utleieenheten er – som boligen – ny og moderne. Ved vanlig utleie fikk hun 7.000 kroner.

Ingen utleie i april

Overgangen til «spotmarkedet» for utleie har gitt mersmak.

– I september leide jeg ut hybelleiligheten for 17.000 kroner. I oktober ser det ut til å bli 18.000 kroner, forteller Johnsen.

Inntektene svinger betydelig gjennom året.

– I turistsesongen kan jeg tjene over 20.000 kroner på en måned. I april tjente jeg 0 kroner, og i sommermånedene var det nesten ikke utleie. Men snittet gir likevel et overskudd på 60.000 i året, sier Johnsen.

– Bør betale skatt

ADMINISTRERER SELV: Oddrunn Johnsen administrerer utleie selv, og får ungdommer i familien til å vaske mot betaling. Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø

I fjor omtalte iTromsø hennes utleieprosjekt på Airbnb Da benyttet hun seg av Reserveverten.

– Nå administrerer jeg utleie selv og får ungdom i familien lønnet arbeid med å vaske og ordne. Kostnadene er uansett lave sammenlignet med inntekten, sier Johnsen.

Alt taler imidlertid for at hun må betale 23 prosent skatt av inntektene til neste år.

– For meg vil det si 30.000 kroner i skatt i året. Noe jeg synes er rett og rimelig å betale. Det er nesten for ille å ta inn over 20.000 kroner skattefritt enkelte måneder. Selv med ekstra skatt og kostnader til renhold, er det fortsatt mer penger å tjene på å leie ut gjennom Airbnb enn ved vanlig utleie. Dessuten får jeg benytte hybelleiligheten når jeg trenger den til besøk og lignende. I tillegg er strømutgiftene lavere siden det kun bor folk der halve året. Slitasjen blir også mindre, sier Johnsen.