- Jeg håper virkelig han og de andre i politiet som deler hans oppfatning takker ja til dette, sier Camilla Fagerli,  en av flere som er kunstnerisk ansvarlig på Kurant visningsrom.

Sammen med Henrik Sørlid har hun gjennom et debattinnlegg oppfordret Karl Karlsson, tillitsvalgt og lokallagsleder i Politiets fellesforbund, til å lage en utstilling på Kurant.

- Kjempegod idé

Utfordringen kom i kjølvannet av at Karlsson i forrige uke overfor iTromsø stilte seg negativ til kunsten som utsmykker veggene i det nye politihuset. Han uttalte blant annet følgende:

- Hvis det er så enkelt å lage kunst så ser jeg for meg en karriere som kunstner etter jeg er ferdig i politiet.

Nettopp dette utsagnet har Kurant nå tatt bokstavelig.

- Det var faktisk Ande Somby som kom med utfordringen, noe vi syntes var en kjempegod idé. Dermed har vi nå sendt den videre til Karlsson i politiet, forklarer Fagerli.

Fruktbart

Hun er optimistisk med tanke på at dette kan bli en realitet.

- Vi har et håp om at vi kan få til et samarbeid, da vi ser på det som en fruktbar måte å ta diskusjonen videre, påpeker hun.

- Leit

Initiativtaker Ande Somby, førsteamanuensis i rettsvitenskap og regelmessig Kurant-gjest, forklarer at det var en todelt grunn til at han tok kontakt med Kurant.

- Det er dels humoristisk og dels alvorlig. At man opplever at folk gjør narr av samtidskunst, synes jeg er leit. Det at man går til angrep på kunsten skaper så feil energi, men samtidig har jeg ikke lyst å reagere aggressivt på dette. Derfor tenkte jeg heller litt kreativt og tok det humoristisk, forklarer han.

Selv deler ikke Somby Karl Karlssons oppfatning av kunstutstillingen på politihuset.

- Jeg synes det er en sterk og fin utstilling. Den består av bra verk og er en god kombinasjon av etablerte og fremadstormede kunstnere, mener Somby.

Nå håper han at Karlsson tar utfordringen hans.

- Han burde være spenstig nok til det. Vi har et uttrykk på samisk som kan oversettes til "Mannen og ordet" på norsk, så er Karlsson en mann for sitt ord, sier han ja til dette, tror Somby.

foto
FORSVARER KUNSTEN: Ande Somby Foto: Privat