– Jeg snakket akkurat med sjefen vår fra hjelpekorpset, og han sa at de har hatt 64 oppdrag til nå, sier generalsekretær Anne Bergh i Røde Kors, til NTB mandag.

Hun opplyser at de har rundt 1.000 oppdrag i året, og at det har vært en travel helg for deres hjelpekorps. Hjelpeoppdragene så langt i påsken har ført til rekordmange oppdrag, i den første påskehelgen.

– Det er mye folk i fjellet. Det er fantastiske forhold. Så det gjelder å klare å kombinere dette med trygg ferdsel, sier Bergh.

Bergh sier at beredskapen blant hjelpekorpsene er høy gjennom hele påsken.

– Og så håper vi på en rolig påske over hele landet. Vi håper at folk går ut, men at de gjør det på trygge steder og steder hvor de er kjent. Vi håper ikke at folk blir redde og blir sittende inne og ikke tør å gå ut.

– Folk har ikke nok kunnskap

Også generalsekretæren i Den Norske Turistforening, Dag Terje Solvang, mener det er viktig å opplyse om fjellvettreglene.

– Å lære folk både fjellvette, men også det å tenke og planlegge turen litt ekstra når forholdene er krevende er veldig viktig.

Etter den tragiske inngangen på påsken advarer Solvang folk som skal ferdes i fjellet, om å sjekke forholdene nøye.

– Det er jo en viktig påminnelse av det å sjekke varsom.no og å se på værvarselet. Det er jo enormt viktig før man velger å gå ut på tur. Hadde alle gjort det, så hadde vi kanskje hatt betydelig færre ulykker.

– Det er også viktig å understreke at ett dødsfall er ett for mye. Likevel kunne flere ha vært unngått.

Har oversatt fjellvettreglene

– De fleste vi må hjelpe, er fastboende i Norge. Men vi ser også at mange tilreisende får problemer i norsk natur, slik som i helgen. Vi tror at flere av disse med bedre informasjon kunne tatt tryggere valg og unngått ulykker, sier Bergh i Røde Kors.

Med på laget har organisasjonene fått NHO Reiseliv. I disse dager distribuerer de fjellvettreglene på engelsk, tysk og fransk til sine 3.800 medlemsbedrifter innen reiselivet.

– Norsk reiseliv er opptatt av at fjellturister som er på tur på egen hånd, møtes med god informasjon. Vi ønsker å delta i dette tiltaket for å sikre at internasjonale gjester reiser hjem fra ferie i Norge med mer kunnskap om trygg ferdsel i bagasjen enn da de kom, sier kommunikasjonsdirektør Merete Habberstad i NHO Reiseliv.

At den nødvendige informasjonen nå også kommer på engelsk, tysk og fransk, er nytt av året.

– Vi ser og har erfart når vi gir informasjon, at det er veldig mange som besøker landet vårt, som ikke snakker norsk. Da er det viktig å få ut denne informasjonen, også til turister som ikke behersker norsk, sier Solvang.

Oppfordrer alle til ferdsel utendørs

Generalsekretæren i Røde Kors minner om at ikke alle er på fjellet i påsken. Men oppfordrer likevel alle til å komme seg ut.

– Det er mange som ikke har hytte på fjellet, som ikke drar på fjellet og som ikke går på ski. Her er det bare å oppfordre alle til å komme seg ut i påsken. Det er flott natur over hele landet, sier hun.

Også Solvang anbefaler folk å ferdes utendørs i påsken.

– Vi må ikke glemme at selv om det er krevende forholdene i fjellheimen i nord, så er det fine forhold i fjellet i Sør-Norge. Alle kan ferdes utendørs, men sjekk forholdene og gjør det under trygge omstendigheter.