Sosiale medier er fulle av morsomme dyrevideoer. Men det er ikke alltid så morsomt som det ser ut. I hvert fall ikke for dyrene.

Nå advarer veterinærer mot noen konsekvenser av denne trenden.

Stadig flere filmer kjæledyrene sine, og ofte kan det være vanskelig å se hvis dyrene utsettes for unaturlige og ubehagelige situasjoner. De fleste slike videoer er harmløse, men langt fra alle.

- I flere situasjoner kan disse videoene føre til mindre tillit mellom kjæledyr og eier, og til og med skape angst hos dyret, sier veterinær Sasja Rygg i AniCura.

Det har blant annet vært en trend der man setter katt og hund opp mot hverandre for å se hvordan de reagerer. Det er også mange videoer der mennesker prøver å skremme hunden eller katten sin. Flere av disse tingene kan fremprovosere helt unødig stress hos dyret.

– Hunder og katter kan jo ikke forstå ironi og humor som oss, og de får ingen forklaring på hvorfor de utsettes for det vi synes er morsomt. Hvis dyret for eksempel stivner, gjør bevegelser med munnen eller begynner å bjeffe eller frese, er det et tydelig tegn på at dyret er utilpass. Som eier er man nødt til å lese signalene fra kjæledyret sitt, og se hva som påvirker det på en negativ måte, sier Rygg.

AniCura oppfordrer til at man tenker seg godt om før man lager videoer som skal brukes på sosiale medier. Det gjelder også videoer man ikke selv har laget, men deler videre.