– Jeg blir helt deseperat og forbannet av å sitte og se på det grusomme som skjer i Ukraina. Men jeg kan jo ikke dra dit akkurat for å vise min støtte og hjelpe til. Jeg er ikke en kriger, men jeg har en penn. Så jeg bruker de redskapene jeg har, sier Kjær.

Hun satt seg derfor ned og tegnet kunstverket av en lettkledd Putin som sitter i kvelertaket til supermann Zelenskyj. Illustrasjonen er Kjærs ønsketenkning om at Ukraina slår tilbake og at Russland taper.

– Det er så innmari feige lag. Volodymyr, som har kjempet for fred, er på bakken og slåss, mens Putin sitter rundt marmorbordet og beordrer og feilinformerer. Det er som en dårlig film. Jeg skulle likt å se en brytekamp mellom kun de to, hvor de stiller likt.

HÅP: Med dette bildet, ønsker kunstner Kine Kjær å gi ukrainerne håp og en stille beskjed om at hun bryr seg og er på deres lag. Foto: Illustrasjon av Kine Kjær

Kjær forteller at grunnen til at hun har illustert Putin i såkalte dameklær er fordi han liker å framstille seg som en macho mann i bar overkropp på hest og som kampsportutøver.

– Det er et image han har jobbet hardt for, så ved å knuse det med et penselstrøk, ønsker jeg samtidig å knuse de sterke holdningene hans.

Hva er kryptokunst?

Kunstverket er såkalt kryptokunst, NFT (non-fungable tokens). Kjær forklarer konseptet NFT slik:

– Veldig, veldig, veldig enkelt forklart er NFT nesten som aksjer i et selskap, hvor du investerer i en kunstner du tror på. Det digitale kunstverket stiger i verdi avhengig av hvor ettertraktet det er, slik det er med fysisk kunst.

– Men hvorfor kryptokunst?

– Jeg har jobbet det siste halvåret med et kjempestort NFT-prosjekt som ikke er lansert ennå. Så jeg er litt i den bobla, og det ble derfor naturlig.

Vil spre håp

Det spesielle med NFT-kunst er at man alltid kan spore hvem som kjøper og selger videre kunsten, og at kunstneren får ti prosent av salgssummen hver gang den selges videre. Pr. nå ligger Putin og Volodymyr ute til auksjon med en startpris på seks tusenlapper.

All inntekt Kjær får fra kunstverket vil gå direkte til Ukraina.

– Jeg ønsket å illustrere noe som viser det vi alle ønsker å se, og slik kan verket kanskje ha en samlende effekt. Og så er et stort mål å gi ukrainerne som ser det håp, og en stille beskjed om at vi bryr oss og er på deres lag.

– Hva om Putin kjøper kunstverket?

– Bare en syk mann ville gjort det, og det er han jo. Men akkurat nå tror jeg Putin har nok med all djevelskapen han holder på med.

Ikke noe nytt

Fire dager etter at Putin besluttet å invadere Ukraina, er mer enn 2.000 russere arrestert fordi de demonstrerte for fred.

– Er du redd for at han skal se kunsten din og bli sint på deg?

– Sikkert litt, men jeg tror folk i Ukraina er mer redd enn meg, for å si det sånn. Det er ikke noe nytt at Putin blir framstilt som en klovn i illustrasjoner. Senest i går så jeg en animasjon der hodet hans ble bombadert med dildoer, sier Kjær og legger til:

– Det er jo jobben til kunstnere å kommentere samtida, få fram et budskap, å arbeide med satire. Jeg håper flere hopper på trenden slik at kryptokunst-verdenen kan kry av Putin-satire - til inntekt for Ukraina.