– Det er det samme tilbudet som gis ved BUP Tromsø, med utredning og behandling på spesialisthelsetjenestenivå, bare at dette er et tilbud for samiske barn og unge, sier psykolog og leder ved tromsøkontoret, Lill-Tove Veimæl.

Tromsø er en av byene i Norge med flest samiske innbyggere. Veimæl synes derfor det er naturlig at Samisk nasjonalt kompetansesenter – psykisk helsevern og rus, SANKS, som har hovedkontor i Karasjok, også har et tilbud i Tromsø.

– Nå får samiske barn og unge i Tromsø muligheten til å få et tilbud med både kultur- og språkkompetanse, noe som er kjempeviktig.

– Må man snakke samisk for å kunne benytte tilbudet?

– Nei, det er ikke et krav. SANKS er opprinnelig etablert for å gi et likeverdig tilbud på samisk, med tanke på kulturkompetanse og språk, men det er ikke alle samer som snakker samisk.

Betryggende

Forskning viser at en del samiske pasienter bruker en stor del av sin behandlingstid på å forklare behandleren om samiske forhold, og hvorfor de har det som de har det.

– I SANKS er den implisitte kunnskapen på plass. Jeg tror de fleste opplever det som betryggende å snakke med noen som kjenner språket, kulturen og historien.

– Jeg har alltid hatt et ønske om å hjelpe folk som strever i livet med ulike ting, sier Veimæl, som i hovedsak har bakgrunn fra Barnehuset i Tromsø og voksenpsykiatrien.

– Hva er de vanligste plagene barn og ungdom som søker hjelp har?

– Det varierer. Det er en del utredninger av diagnoser, og så er det en del emosjonelle lidelser som angst og depresjon i ulike former og grader.

Tilbud for voksne samer

Kontoret er lokalisert i Storgata 69. For tiden er Veimæl alene på kontoret, men fra og med høsten skal det komme en ansatt til på plass. Da skal tilbudet, etter planen, også gjelde voksne samer.

– Meninga er at vi skal flytte til Åsgård, men jeg vet ikke eksakt når eller hvordan det blir.

– Hvordan utreder du mer komplekse diagnoser, som for eksempel autisme eller ADHD, når du er alene?

– Det kan jeg ikke. Så hvis det kommer mer komplekse saker, vil de måtte dra til hovedkontoret i Karasjok for et utredningsopphold. Og så er det jo ikke slik at jeg er alene, selv om jeg er alene på kontoret. Vi har teamsmøter og arbeider tverrfaglig, hele tiden.

Bare pasientene som mangler

Hvis du ønsker å benytte deg av SANKS Tromsø, er det første du må gjøre å få en henvisning fra fastlege, barnevern eller andre psykologer. Du kan også ringe for å drøfte situasjonen du er i.

Foreløpig har ikke tromsøkontoret stort trykk. Veimæl forteller at mange fastleger og andre institusjoner ikke vet om tilbudet deres ennå.

– Vi må initiere møter med BUP og fastleger for å synliggjøre tilbudet. Vi er så å si fullt oppe og går. Det er ikke noe som stopper oss nå, bortsett fra pasienttilgang. Når henvisningene kommer, er vi klare, sier Veimæl.