Fitness-profil og personlig trener Lene Hansen (32) har sett seg lei av at personer som fremmer en «sunn» livsstil får kritikk når de poster bilder på sosiale medier.

– Hvis det er en person som har en kropp som ikke er veltrent og slank, så blir det sjeldent en diskusjon. Med en gang det er en veltrent person som eventuelt poster et bilde, så blir det omtrent «hysteri», sier Hansen.

Flau

Fredag postet hun et lengre innlegg på Facebook der hun forklarer at hun har registrert flere saker som er så «typisk norsk». Hun skriver videre at hun blir flau over enkeltes reaksjoner omkring dette med kropp.

Hun er selv gravid i 18. uke og holder seg i god form under svangerskapet. På sin Instagram-konto poster hun inspirasjonsbilder med fokus på trening og kosthold, deriblant bilder der hun poserer lettkledd.

– Det normale er i ferd med å bli det unormale

– Jeg har vanskeligheter med å forstå hvorfor så mange blir brydd av å se en kropp. Hvis man ser til våre nærmeste naboland, så er det en helt annen holdning omkring dette. I stede for å kritisere de som jobber for å oppnå resultater, så bør vi fokusere på utviklingen i samfunnet. Da tenker jeg på utviklingen med tanke på fedme og relaterte sykdommer til dette. Det «normale» er i ferd med å bli overvektig og de som er godt trent blir ytterpunktene, sier hun.

– Det viktigste er å respektere hverandre

Til tross for at hun med jevne mellomrom poster lettkledde bilder på Instagram er hun selv aldri bekymret for hvilke kommentarer hun får.

– Jeg tror det er veldig mange som er redd for hva folk mener om dem. Dette er noe som aldri har bekymret meg. Jeg har sett meg lei av hetsingen enkelte får dersom de ser litt for bra ut, sier hun.

Videre legger hun noe av skylden på medias rolle.

– Det blir laget så mye oppstyr hvis det er noen som poster et bilde av en lettkledd og veltrent kropp. Det er rett og slett på grensen til galskap, mener hun.

– Det viktigste er at man respekterer hverandre og at vi alle er forskjellige. Folk må få lov til være som dem vil, legger hun til.

– Usunn opptatthet

Professor i klinisk medisin på UiT – Norges arktiske universitet, Tore Sørlie, forklarer at kroppsidealene på hver side av ytterpunktene kan være problematiske for unge.

– Man blir veldig fokusert på de ytre idealene i dagens samfunn. Det er en «forestilling» om hva som er vellykket og ikke. Dette kan gjøre det vanskeligere for enkelte å bli kjent med seg selv og det livet de lever. Det er en usunn opptatthet som kan gå på bekostning av fortroligheten av den man er og det man har blitt utstyrt med, sier Sørlie.

Lene Hansen mener det er synd at de som fremmer en trent kropp i sosiale medier får kritikk, mens andre omtrent blir hyllet for kroppen sin.

– Dersom veldig overvektige legger ut lignende bilder og syns i liten grad å være opptatt av helsen sin, så er ikke det et bra ideale. Det må være grenser i alle retninger, mener Sørlie.