Fredrik Mydland (19) er årets russepresident for tromsørussen. Men det er det ikke mange som har fått med seg.

– Jeg forsøkte å google meg fram til hvem som var årets president, men fant ingenting. Hvorfor sitter du her og gjemmer deg?

– Jeg ble det for et par måneder siden, men jeg har kanskje ikke ringt avisa. Vi er kanskje ikke så flink til å være synlige. Det skal jeg ta med meg videre.

– Hvordan blir man egentlig russepresident? Behøver man bare å være den mest populære gutten på skolen?

– Nei. For det er jeg absolutt ikke. Det handler om å være sosial, engasjert og kunne snakke for seg når man har meldt interesse og har innlegget sitt foran styret. Jeg meldte meg fordi jeg selv ville gjøre det lille ekstra for at russetiden skal bli så trygg og bra som jeg ser for meg. Jeg liker å ta ansvar.

– Mange tenker jo på russetiden som tidenes fest og ikke minst forberedelser til eksamen. Men du tar på deg masse ansvar i tillegg.

– Jeg liker ansvar, og det blir en opplevelse. Det er ikke en oppgave man har noe erfaring fra. Hvert år er det en ny president og det følger i alle fall ikke noe erfaringsskriv fra fjoråret. Veien blir litt til mens jeg går, men ansvar er ikke fremmed for meg.

– Hva har du lyst å utrette som russepresident?

– Jeg vil passe på at det går greit for seg. Selv vet jeg hva som er greit. Jeg vil at befolkningen skal sitte igjen med et godt inntrykk av kullet. Det verste er om man skjærer alle over samme kam. Om noen få driter seg ut, så skal andre få gå ute med russebukse og ikke bli uglesett. Det er dessverre lite jeg kan gjøre med enkeltpersoner, men jeg har allerede sagt fra om at jeg ønsker at det skal se bra ut i Telegrafbukta etter 1. mai, og jeg vil at russetoget skal være sprudlende og bra. Det er kjempeviktig for meg at vi gir et godt inntrykk av årets russ.

– Nå har russen klart å holde seg unna de virkelig store skandalene de siste årene i Tromsø. Hva frykter du er det verste som kan skje?

– Jeg vet ikke om jeg har fantasi til å tenke på det aller verste. Det hadde vært helt katastrofe om det kom en voldtektssak, som det har vært sørpå. Det hadde vært helt grusomt og jeg håper det aldri skjer her i Tromsø. Vi må gjøre alt for å forebygge akkurat det. Folk må oppføre seg med det vettet man har på enhver fest. De fleste har jo vært på fest før og vet hvordan man oppfører seg. Vi skal jo på ingen måte gjøre dette til en mye større fest enn det vi gjør ellers. Vi markerer jo bare at vi er ferdig med videregående skole. Det skal være en sosial greie for kullet. Det skal ikke være en greie der man tenker at ingen regler gjelder og vi kan gjøre hva vi vil. Og det tror jeg alle andre også mener.

– Hva gruer du deg mest til?

– For utenom å gruglede meg til talen på Stortorget 17. mai er det om noen driter seg ut og jeg må stå der med ansvaret, selv om jeg ikke har hatt noe med det å gjøre. Men det hører med stillingen.

– Hvordan er drikkepresset i Tromsø? Du er 19 år og midt oppi all festingen og vet hvordan det er. Kan man gå en uke, eller hele russetiden uten å drikke?

– Jeg har ikke inntrykk av at det er drikkepress i det hele tatt. Jeg vet om mange edru-russ som ikke skal drikke noe. Du har mulighet til å feire selv om du ikke drikker. Det er mange russeknuter som ikke har noe med alkohol å gjøre. Det med drikkepress føler jeg var når man begynte å drikke og utforske det. Da var man «kul» når man begynte. Nå er vi litt over det. Velger noen å ikke drikke er det helt greit. Jeg vet om flere som deltar på fester som ikke drikker, og det er ingen som bryr seg om det.

– Helt til slutt. Får vi omsider et russetog som faktisk er morsomt?

– Det har vært mange tog der folk bare har ligget på taket av en bil og vært bakfull. Jeg håper det ikke skjer, for det er flaut å se på. Jeg mener vi er et oppegående kull og jeg tror mange er opptatt av at vi skal gå ut med et godt inntrykk.

foto
Sofie Almestad Bårdlund, kjæreste – Fredrik er en person som er veldig godt likt. Han er god og omsorgsfull mot alle rundt seg, og opptatt av at alle har det bra. Han er også en stor gledesspreder, som det er veldig lett å bli glad i.
foto
Torill Hvalryg, rektor ved Tromsdalen VGS – Jeg har aldri hatt han som elev, men han er en veldig blid og hyggelig fyr. Han er veldig høflig, ryddig og får ting gjort. Foto: Marius Hansen
foto
Ask Bjørklund, bestevenn – Fredrik er en veldig utadvendt person. Han er flink til å ta ansvar når han har påberopt seg en oppgave, for eksempel knytta til det å være russepresident. I tillegg er han en djevelsk trivelig fyr som de aller fleste liker.