SENTRUM: Tusenvis av feststemte mennesker hadde tatt turen ned til sentrum for å se på skoletoget som startet sin ferd fra Kongsbakken tidligere i dag.

På trappa til den katolske kirka hadde Geir Alexander Kleivbukt (23), Anette Holst (22) og Malene Saltom Rød (20) tatt seg en pause.

- Det er en fantastisk fin dag. Jeg har sendt bilder hjem til Oslo og de er skikkelig misunnelig på været vi har, sier Malene som studerer i Tromsø.- Vi skal bare kose oss med is og se på folk, det er så gøy når hele byen er ute, sier Anette.

Lene Skovsgaard Tombre (87) er fra Bergen, men feirer 17. mai i Tromsø på besøk hos datteren, svigersønn og barnebarn. Også hun synes været var helt fantastisk.

- Det regner hjemme i Bergen, så dette er helt topp. 17. mai betyr veldig mye for oss som opplevde krigen og frigjøringen, det er viktig å markere dagen. Vi skal tenke med glede på at vi får feire en slik dag, sier Tombre.

Kristina Kantola (37) og datteren Olivia (1 1/2) ventet på at storebroren skulle komme med skoletoget med resten av klassen sin på Prestvannet skole. De hadde hatt en rolig frokost hjemme før de tok turen ned til byen.

- Vi koser oss med familie og venner, det er det man skal gjøre på denne dagen. Jeg synes at det er helt fantastisk at vi bor i et land som feirer demokratiet og friheten med barnetog i stedet for militærparade. Det synes jeg viser våre idealer på en god måte, sier Kantola.

Hunden Obelix (1) og hundeeier Laila Lindgård hadde begge pyntet seg med bunad i anledning dagen.

- Jeg bestilte bunad til han på en hundebutikk på nett. Det er hans første 17. mai og det virker som om han koser seg med å se på folk. Det er en helt fantastisk dag, sier Lindgård.

Nina Teigen (44) og datteren Signe Angell (3) hadde allerede spist en is hver.

- Men jeg skal spise flere, sier treåringen med et stort smil.

- Det er lov i dag, det er jo bursdagsfest, sier mor Nina.