Mandag startet rettssaken mot 22-åringen, som i Nord-Troms tingrett står tiltalt for overgrep mot i alt 75 barn – 69 gutter og seks jenter.

Like etter retten ble satt, leste aktor, statsadvokat Gøril Lund, opp den 15 sider lange tiltalebeslutningen. Mannen erkjente da straffskyld for de fleste av de 83 postene i tiltalen, men nektet for å ha gjennomført to av de fysiske overgrepene han står tiltalt for, og erkjente kun delvis straffskyld for en av de andre postene som omfattet nettovergrep.

De to forholdene mannen ikke vedkjente seg, omfatter seksuell omgang med barn under 14 år. Den ene posten omhandler flere tilfeller av seksuell omgang med en 13 år gammel gutt, noe som isolert sett er en av de mest alvorlige postene i tiltalebeslutningen.

- Tiltalte benekter ikke det som har skjedd. Det erkjenner han straffeskyld for. Han mener imidlertid gutten var over 14 år på tidspunktet det skjedde, sier forsvarer Sven Crogh.

- Når det gjelder det andre punktet, vil bevisførelsen være mer tradisjonell: Har det skjedd eller har det ikke skjedd.

Lurte til seg flere hundre bilder

De fleste forholdene gjelder overgrep begått over internett, ved hjelp av falske profiler. 22-åringen er imidlertid også tiltalt for en rekke fysiske overgrep mot seks av de fornærmede.

Fra og med 2010 brukte mannen minst to falske profiler på Facebook. Der ga han seg ut for å være jenter i alderen 15–16 år. Han brukte profilene til å lure til seg seksuelt krenkende innhold fra de fornærmede. Mannen skal også ha brukt bildemateriale han har fått fra fornærmede til å forlede andre barn.

Han skal i tillegg til å bruke bilder av de fornærmede, også ha brukt bilder av en kjent blogger for å forlede barna.

Til sammen har mannen lurt til seg flere hundre bilder og flere videoer av de fornærmede, og ved minst en anledning skal han selv ha filmet en av de fornærmede.

Mannen er også tiltalt for å ha lastet ned barnepornografi som viste barn helt ned i spedbarnsalder. 22-åringen erkjente straffskyld for dette.

Risikerer forvaringsdom

Bistandsadvokat Ingrunn Tøllefsen, som representerer et 20-tall av de fornærmede fra Tromsø, fortalte før helgen at hun aldri tidligere hadde sett maken til den typen manipulasjon 22-åringen står tiltalt for.

– I alle saker er det en del ting som er likt, men her er det er ikke bare omfanget som er spesielt, men også manipulasjonen man mener har pågått. Det er ekstraordinært, sa hun til iTromsø.

Forholdene mannen er tiltalt for har en strafferamme på over seks år, men statsadvokat Lund har tatt forbehold om en forvaringsdom i saken.

– Det er sånn at jeg per i dag ikke har bestemt meg for hvilken påstand jeg vil legge ned. Jeg har heller ikke bestemt meg for om vi går for forvaring eller ikke, sa Lund til iTromsø før helgen.

Det er satt av fire uker til rettssaken mot 22-åringen. Den første uken vil retten gå gjennom de fornærmedes forklaringer der hvor det er behov, og det vil vises video fra tilrettelagte avhør.

Lund opplyser imidlertid at den tiltaltes forklaring vil være bærende for flere av postene i tiltalen, der hvor den samsvarer med de fornærmedes forklaringer.