Tirsdag ble det først målt 29,9 grader i Tromsø, noe som gjør dagen til den varmeste junidagen målt i Tromsø. Deretter steg temperaturen til 30,2 grader ved Tromsø lufthavn, noe som gjør tirsdagen like varm som den varmeste dagen målt i Tromsø, 1. juli 1972.

Det er imidlertid ikke alle som får smake på rekordvarmen.

iTromsø møter Mauricio Banco i skranken på baren Magic Ice ved havneterminalen på Prostneset. Konseptbaren holder en temperatur på minus 5 grader.

– Kommer man hit får man ikke bare noe å drikke, men man kan også lære noe om byens historie i isskulpturene og dekorasjonene. Jeg liker å jobbe her, men på dager som dette skulle man heller ønske man var ute i varmen, sier han og ler.

PILS I MINUSGRADER: F.v. Margaux Mitteault, Silvia Clemente og Mauricio Banco jobber på Magic Ice, hvor man kan få en pustepause fra solsteiken. Foto: Ronald Johansen

Alternativ nedkjøling

Banco kjenner været i byen, og konstaterer at de siste dagene har bydd på vær utenom det vanlige.

– Det er ikke ofte vi opplever temperaturer som dette. Når det blir såpass varmt, er det nok mange som kanskje har behov for en liten pause fra sola også. Det er flere som har funnet oss på sosiale medier, og som har kommet innom for å kjøle seg ned litt, og kanskje ta en drink i samme slengen, sier han.

Ifølge Banco er det vinteren som er høysesong for baren.

– Når det først er mørketid og vintertemperaturer har vi som regel størst pågang av både turister og lokale. Bor man i en by med dominerende vinter, er det naturlig at man ikke oppsøker kalde temperaturer når man for en gangs skyld har opp mot 30 varmegrader.

51 graders forskjell

Et annet sted hvor temperaturen ligger langt under utetemperaturen, er kjøle- og fryselageret til Coop Norge SA på Håpet.

Da iTromsø besøker lageret er temperaturen 29,9 grader ut. Inne på fryserommet viser temperaturmåleren minus 22 grader. Det er altså hele 51 graders forskjell mellom ute og inne.

Direktør Svein Ivar Larsstuen jobber for det meste på kontoret, men tar til tider en tur til fryseren.

– Jeg liker selvfølgelig at det er varmt ute, men det er ikke dumt at vi har det kjølig inne. Uavhengig av været ute, er det alltid minus 22 grader i fryserommet, så vi har blitt nok så vant med det.

Kompenseres med frysetillegg

Axel Kvammen har jobbet på lageret i to år, og for det meste holdt til inne på fryserommet. I dag står han kledd i kjeledress, mens folk på utsiden står i shorts og T-skjorte.

– Når man drar på jobb i godt over 20 grader er det litt vemodig å stille seg inne i kulda en hel arbeidsdag. Men jeg må innrømme at det er litt deilig å kjøle seg ned, sier han med et smil.

Driftssjef Kurt Jakobsen forklarer at Coop Norge SA har et frysetillegg for dem som jobber på fryserommet.

– Jobber man inne på fryserommet får man det vi kaller et frysetillegg som ligger på 13 kroner timen. De ansatte finner sin egen avdeling litt selv, altså hva som passer for dem, så vi opplever ikke noe særlig til konkurranse over folk som inderlig ønsker å jobbe inne på kjøla.