– Det var nesten flaut å komme opp her med turistene. Det er så mye søppel at jeg fikk hakeslepp, sier Arvid Borch.

Fredag formiddag hentet han et gjeng turister nedenfor kaia i Breivika for å frakte dem til Finnvikdalen. Det ble langt fra det turistmålet han hadde sett for seg.

– Her ligger det knust glass, knuste spritflasker, søppel og en haug med russekort. Er det dette vi har lyst til å vise fram? Jeg bare spør, sier Borch.

Han hadde blitt advart av en buss som hadde vært der tidligere på dagen om forholdene, men trodde likevel ikke det ville være så ille.

– Det er rett og slett skittent her oppe. Først tenkte jeg at det kanskje var søppel som var tint fram, som kanskje turister har lagt igjen, men da jeg så alle russekortene kom jeg på andre tanker. Uansett hvem det er som har forsøplet her, syns jeg det er merkelig at man ikke rydder etter seg.

Har gitt streng beskjed

Russepresident Seier Marie Andersen forteller at russepresidentene er kjent med situasjonen.

– Vi har akkurat starta russetida vår, og har de siste par dagene eksperimentert med hva som funker og hva som ikke funker, og vi har sett et par saker som denne. Vi har vært strenge på at alt av tomflasker og søppel ikke skal havne andre steder enn i russebilene, sier russepresident Seier Marie Andersen.

Ifølge Andersen evaluerer presidentene russefeiringen fortløpende.

– Etter russedåpen endte vi presidentene opp med å rydde etter alle i Telegrafbukta, og vi har russestyrer som har vært nødt til å rydde opp andre steder. Sånn skal det ikke være, sier hun.

STRAMMET OPP: Russepresident Seier Marie Andersen forteller at hun selv måtte rydde etter russen i Telegrafbukta. Nå har hun strammet opp medrussen. Foto: Hakon Steinmo

Har tatt kommunikasjonsgrep

Andersen forteller at kommunikasjon ut til medrussen har vært utfordrende. Presidentene har derfor opprettet en egen Messenger-gruppe og en egen Facebook-side.

– Der er all russen i Tromsø med, og vi deler både informasjon som er viktig for å henge med i russetida, samt info som vi ønsker å spre videre – som for eksempel at vi skal rydde etter oss, sier Andersen.

– Det er første gang vi er russ, så jeg håper Tromsøs befolkning er litt raus med oss. Det tar et par dager før vi ser hva som funker og hva som kreves av oss. Jeg håper også at resten av Tromsø har respekt for at vi etter 13 års skolegang skal feire litt, legger hun til.