Tidlig mandag 3. oktober fikk Tromsø kommunes seksjon for vann og avløp svar på en vannprøve tatt fra drikkevannskilden på Kvaløya. Der ble det påvist én Giardia-parasitt i en vannprøve på ti liter.

Kommunen iverksatte da vårt planverk som utløses av slike hendelser, og gjorde følgende:

  • Vi gjorde endringer i vannforsyningssystemet, slik at nesten alle husstander på Kvaløya fikk drikkevannet sitt fra Simavika på Ringvassøya.

  • De husstandene som fortsatt fikk drikkevannet fra Kvaløya, fikk en SMS med en anbefaling om å koke drikkevannet inntil videre. De som fikk SMS på mandag, fikk også drikkevannet sitt fra Simavika fra tirsdag formiddag, men vi fjernet likevel ikke kokeanbefalingen for å være på den sikre siden.

  • Vi tok nye prøver, både av råvannet (altså vann på oversiden av vannbehandlingsanlegget før det blir renset) og på flere punkter ute på ledningsnettet (etter at det er renset med klor).

Tromsø kommune var særlig på vakt fordi UV-strålingen på Kvaløya var slått av på grunn av arbeid med ombygging.

Ikke sammenheng med tilfelle i barnehage

Onsdag fikk kommunen svar på prøvene som ble tatt på mandag. De påviser to skall av Giardia-parasitten funnet i råvannet og ett skall av Giardia-parasitten funnet på Kaldfjord skole. De nye svarene viser at den ene parasitten som ble påvist mandag morgen, også var et skall.

Altså er det totalt påvist fire skall av Giardia-parasitten.

Et skall betyr rester av en død parasitt, og dette kan ikke gi sykdom.

Smittevernoverlege Trond Brattland sier at barnet som var smittet med Giardia, er sjekket ut, og konkluderer med at det er svært liten sannsynlighet for at dette tilfellet har sammenheng med drikkevannet fra Kvaløya.

Opphever kokeanbefaling

Etter å ha rådført oss med Mattilsynet og smittevernoverlege i Tromsø kommune, velger kommunen derfor å oppheve kokeanbefalingen. Vannet er trygt å drikke, heter det i en pressemelding fra Tromsø kommune sendt onsdag ettermiddag.

Vannforsyningen fra kilden på Kvaløya er stengt inntil vedlikeholdsarbeidet er ferdig, og hele Tromsø får nå drikkevannet sitt fra Simavika. Dette vannet er desinfisert både med klor og UV-stråling.

Det jobbes intensivt for å få startet opp UV-stråling i vannbehandlingsanlegget på Kvaløya, slik at vi igjen kan gå tilbake til å forsyne innbyggerne med rent drikkevann fra begge våre kilder.