Inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) roser under en pressekonferanse både private aktører og kommuner for å ha tatt imot mange flyktninger. Samtidig understreker hun at det snart kan bli behov for å bosette enda flere.

– Det har vært en enorm ståpåvilje ute i kommunene, men det må fortsatt mobiliseres kraftig, sa Persen på en pressekonferanse fredag formiddag.

Kommunedirektør Stig Tore Johnsen sier til iTromsø at de fortsatt har planlagt å ta imot 580 flyktninger, slik allerede meldt tilbake i januar.

Den gang innkalte kommunen til et drodlingsmøte med utbyggere og utleieaktører i Tromsø for å få kreative innspill til hvordan man skal klare å huse flyktningene som er forventet i løpet av 2023. Johnsen forteller at det arbeidet har båret frukter.

Vil sette opp midlertidige boliger

– Det er spesielt boligsituasjonen som er utfordrende for oss, men vi har egentlig fått veldig gode tilbakemeldinger fra involverte aktører. Jeg er trygg på at vi skal finne løsninger på boligsituasjonen og vi har en god plan under oppseiling nå.

Foreløpig er det ifølge Johnsen litt tidlig å brette ut om kommunen og entreprenørenes nye kjærlighetsbarn. Men et tiltak vil være midlertidige boliger som skal plasseres på kommunal eiendom.

– Vi vil gå ut med en anskaffelse på midlertidige boliger i løpet av de nærmeste dagene. Summen av de grepene vi gjør tror vi skal forsyne oss med nok boliger, sier han.

Rekord i fjor

Inkluderingsminister Persen føler seg sikker på at målet om å bosette 35.000 vil bli nådd. I fjor ble flere enn 31.000 mennesker bosatt i store og små kommuner. Det er det høyeste antallet noensinne.

Foreløpig har 90 prosent av flyktningmassen regjeringen har bedt kommunene om å ta til seg, fått grønt lys av kommunene.

Men allerede i vår kan det komme forespørsel om å finne hus eller leilighet til enda flere.

– De siste prognosene tilsier at bosettingsbehovet kan bli større. Men dette kan endre seg, sier Imdi-direktør Libe Rieber-Mohn til NTB.

Ankomstene fra Ukraina har hittil ligget ganske stabilt på pluss minus 100 personer pr. dag.

Tromsø kommune har også blitt informert om at de kan bli bedt om å ta imot flyktninger utover det de allerede har sagt ja til.

– Vi har fått anmodninger om at det tallet vi har sagt ja til, kan bli høyere. Det vil avhenge av krigens gang og er ting vi ikke rår over, sier Johnsen.

Det vil i så fall føre til ytterligere press på boligsituasjonen, samt belaste andre tjenester som språkopplæring, barnehage og barnevern mer enn i dag.

– Det vil påvirke de øvrige tjenestene i kommunen, men vi tror at vi i fellesskap skal klare å løse dette, avslutter Johnsen.