Verdien av norsk sjømateksport har aldri vært høyere i en enkeltmåned enn den var i august i år.

Det melder Norges sjømatråd.

12,5 milliarder

I forrige måned eksporterte Norge sjømat for 12,5 milliarder kroner. Det er en økning på 2,9 milliarder kroner, eller 30 prosent, sammenlignet med august i fjor.

Hittil i år har eksportverdien for norsk sjømat vokst med 21,2 milliarder kroner, eller 29 prosent, til en samlet verdi av 94 milliarder kroner, sammenlignet med de åtte første månedene i 2021.

Laksen er driveren

- Det er særlig høye volum og priser på laks som er driveren for eksportrekorden i august. Dette er tidenes beste enkeltmåned for laks målt i verdi, mens det er august-rekord for sei, ørret, hyse og hele hvitfiskkategorien, sier konstituert administrerende direktør i Norges sjømatråd, Børge Grønbech.

REKORD: August ble tidenes beste enkeltmåned for laks målt i verdi, sier konstituert administrerende direktør i Norges sjømatråd, Børge Grønbech. Foto: Norges sjømatråd

- Samtidig er vi inne i en periode med høy inflasjon, lavere kjøpekraft, utfordrende logistikk og økte produksjonskostnader. I tillegg er en styrking av kronen mot euro, som vi har sett i august, en utfordrende eksportfaktor. Det gjør at det fortsatt er krevende tider å drive global handel i, fortsetter han.

August i år lik hele 1990

Sammenlignet med fjoråret faller hjemmekonsumet av sjømat i Europa.

- Dette er som forventet, da det i år er flere som reiser på ferie og spiser måltidene sine utenfor hjemmet. Det går altså mer sjømat til hotell-, restaurant- og kantine-segmentet. Dette er viktige og godt betalende kjøpere av norsk sjømat, sier Grønbech.

Grønbech forteller at årets augustmåned endte på samme nivå som hele eksportåret 1990.

– Det illustrerer veldig godt hvordan utviklingen har vært, sier han.