Ferske tall iTromsø har fått tilgang til, viser en nedslående tendens sammenlignet med en tilsvarende medarbeiderundersøkelse i 2013. Svarene tjenestefolkene har gitt, innebærer en generell forverring når det gjelder forholdet til ledelsen.

45 spørsmål

Den nasjonale undersøkelsen besto av 45 spørsmål. 243 ansatte i distriktet har sagt sitt. Det utgjør 85 prosent av den totale staben.

Ett av spørsmålene går på om den ansatte har tillit til at politimesterens ledergruppe styrer organisasjonen på en god måte. Her er utslaget i negativ retning størst.

Tre år etter forrige runde, er det nå hele 12 prosent flere som har et horn i siden til Sæverud & Co.

Mer misnøye

På andre spørsmål – eksempelvis om den nærmeste lederen er god eller følger opp de mål som blir satt – har misnøyen økt med seks prosent.

Av de 45 spørsmålene, er det kun i tre at utviklingen er positiv. De omfatter arbeidsmiljøet, om vedkommende har opplevd mobbing i enheten det siste året og om utviklingsmulighetene i jobben.

Politimester Ole B. Sæverud er overrasket over at iTromsø har fått innblikk i undersøkelsen:

– Jeg er på reise og har ikke dokumentet foran meg. Men det krever arbeid i den enkelte enhet for å forstå bakgrunnen for utviklingen.

Mye arbeid

Sæverud presiserer at spørsmålene ble besvart rett etter at etaten flyttet inn i nytt hus.

– Det var mye arbeid for mange og ikke alt var ferdig. I tillegg kan omstillingen i hele politi-Norge ha gitt et negativt utslag på undersøkelsen.

Sæverud understreker at han vil gi en grundigere gjennomgang av undersøkelsen onsdag.

– Men jeg kan si såpass at konklusjonene er kompliserte og at det er nødvendig å gå grundig til verks for å kunne gi de korrekte svarene.

Politiledelsen skal onsdag og torsdag behandle medarbeiderundersøkelsen internt. Da skal også de tillitsvalgte delta.

– For meg er det viktig å se hele undersøkelsen under ett. Å ta ut enkeltheter, vil ikke gi det riktige bildet, mener politimesteren.

Sæverud sier at det er tilfeldig hvor kritikken kommer og hva som er årsaken til den. Og jo lenger unna en medarbeider er ledelsen, jo lettere er det å komme med kritikk.

Tre nivå

Ifølge Sæverud er det bare han som har den hele og fulle oversikten av årets medarbeiderundersøkelse.

– Den enkelte avdelingsleder – eksempelvis ordensavdelingen – vil kun få tall som berører ham eller henne. Det samme gjelder driftsenhetene – politistasjonen og de enkelte lensmannsdistrikt.

– Uansett er det ledelsens mål at alt som påpekes skal drøftes og finnes løsninger på, understreker Ole B. Sæverud.