STAKKEVOLLVEIEN: Nokas Skadedyrkontroll, tidligere kalt Aktiv Nord, har sett mer til spesielt ett skadedyr denne sommeren enn tidligere.

– Det er registrert flere rotter, og vi vet ikke hvorfor. Bare den siste uken har vi vært på to rottebekjempelser, forteller avdelingsleder Tom Arild Jensen.

Sentrumsrotter

Det er i sentrum man finner rottene. Jensen forteller at de aldri har bekjempet rotter på Kvaløya eller i Tromsdalen.

– Det har vært en del rotteproblemer i sentrum. Vanligvis skjer det om våren og om høsten, gjerne når kulden kommer, sier Jensen.

De blir ringt opp av folk som har oppdaget rotter i eller utenfor boligen sin, men også folk som legger merke til rotter i sentrum.

– Om sommeren er det mer folk i sentrum, noe som betyr mer søppel, og da spesielt matavfall. Det frister rottene, sier han.

Flytter på seg

I tillegg har gravearbeid noe å si for hvor rottene befinner seg.

– Når det graves, flytter rottene på seg. Det gjør også at de flytter seg lenger opp på Tromsøya.

Rotter kan skape store skader på bygg.

– Det kan gnage på både elektriske anlegg og andre rør. Det kan føre til både vannlekkasjer og ødelagt isolasjon. Rottenes avføring skaper også lukt.

Vanlig på kjøkkenet

Han forteller videre at det første stedet folk vanligvis får rotter, er i kjøkkenveggene.

– Det er der rottene har enklest tilgang.

En av de største rottene de har funnet veide omtrent et halvt kilo.

– Rottene vokser seg store, men heldigvis blir de ikke så gamle, sier han.

Unngå problemer

Jensen har noen råd for å unngå rotteproblemer.

– Ha lokk på matsøpla. Om høsten bør man slå ned vegetasjon som vokser inntil veggene, og så bør man rydde opp ute. Man bør heller ikke stable ved langs veggene.

Han anbefaler også netting i ventiler, samt muse- og rottesperre i huskledningen. Man bør også passe på at kjellervinduer og dører er ordentlig lukket.

ROTTESPERRE: Tom Arild Jensen, avdelingsleder ved Nokas Skadedyrkontroll, viser fram en såkalt muse- og rottesperre, som legges i huskledningen for å unngå å få gnagerne inn i huset. Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø