Sentrum: For å minnes disse 14 – som ble drept i de tyske konsentrasjonsleirene – skal kommunen og fylkesmannen legge ned 14 såkalte snublesteiner utenfor deres daværende hjem eller forretninger.

– Disse steinene er med på å minnes enkeltskjebnene bak folkemordet som ble utført, sier Jonas Stein, byråd for næring, kultur og idrett.

– Det er vanskelig å forestille seg hvor mange som ble drept, tallene er så store. Om vi setter søkelyset på menneskene bak klarer vi å forholde oss til det, sier han.

46.000 steiner

De såkalte snublesteinene er plassert ut over hele Europa som minnesmerker over jødene som ble drept. I alt 46.000 steiner er lagt ned, og nå får altså Tromsø sine første.

– Vi må ikke glemme at det var snakk om tromsøborgere – som bodde og virket her - og som var en viktig del av byen , sier Stein.

Han håper at snublesteinene skal bli en viktig del av bybildet i Tromsø.

– Det er viktig at vi legger ned disse steinene nå – 71 år etter arrestasjonene og deportasjonene, sier han.

Ved å legge ned snublesteiner i sentrum vil det også signalisere et ønske om å gjøre opp for overgrepene som norske myndigheter begikk overfør byens jøder.

– Det er en mørk flekk i vår felles historie. Med dette beklager vi også hvordan representanter fra norske myndigheter bidro til jødedeportasjonen, sier Stein.

Pårørende deltar

Seremonien med nedleggelse av steinene vil starte klokken halv ni med steinnedleggelse i Strandgata. Folk som ønsker å delta i markeringene kan møte opp utenfor Domkirka.

Fylkesmann Svein Ludvigsen vil lede den offisiell nedleggelsen av 14 snublesteiner på seks plasser rundt om i sentrum.

Ved seremoniene vil det være pårørende og etterlevende til de drepte, samt venner som husker dem.

– Det er ikke så mange av dem igjen, så derfor er det ekstra viktig at vi får gjort dette nå, sier Stein.

Over 700 ble myrdet

I Norge bodde det cirka 2.100 jøder før krigen. Cirka en tredel av dem – vel 700 personer – ble drept i de tyske utryddelsesleirene. Av 772 som ble sendt til Auschwitz var det bare 34 som kom hjem igjen.

Maidagene 1945. Storgata 62 har blitt konvertert til en propagandakiosk for nazistene. Foto: Tromsø Forsvarsmuseum
MINNES: Byråd Jonas Stein (Venstre) sier at det er viktig at vi husker de 14 tromsøværingene som ble drept under krigen. Foto: Gudrun Gulldahl
BISPEGATA: Her - utenfor Bispegata 1 - skal det legges ned snublesteiner.