Politimester Truls Fyhn i 17.mai-toget Foto: PETTER STRØM

Politimester Truls Fyhn er for tiden sykemeldt og har derfor ikke anledning til å kommentere sin egen nominasjon til Årets tromsøværing.

Konstituert politimester Einar Sparboe Lysnes kan imidlertid fortelle at han synes det er en fin gest at sjefen nå er blant de ti som kan motta utmerkelsen.

– Politidistriktet synes det er hyggelig å ha en leder som er nominert til Årets tromsøværing, sier Sparboe Lysnes.

Lang karriere

Truls Fyhn har jobbet i politiet siden han i 1973 ble ferdig med jussutdannelsen ved Universitetet i Oslo. Han har vært politimester i Tromsø siden 1994. Før det jobbet han blant annet som politiinspektør og sjef for narkotikaseksjonen i Oslo-politiet, før han i 1990 tok over som kriminalsjef i hovedstaden.

Han har også jobbet i påtaleenheten i Troms politidistrikt, hvor han ofte figurerte som aktor i retten.

Kontroversiell

Det er likevel som markert samfunnsskikkelse at offentligheten kjenner Truls Fyhn. Han har i mange år markert seg i det offentlige rom med utspill som tidvis har blitt oppfattet som kontroversielle.

Blant annet skapte han furore da han i 2007 mente det var greit å kalle mørkhudede personer for «neger». Han har også uttalt at basehoppere bør betale for egne redningsaksjoner og gått hardt ut mot Døgnvillfestivalen.

Sist skapte han reaksjoner da han foreslo at stortingsrepresentant Anne-Marit Bjørnflaten (Ap) kunne flytte til Nord-Korea etter at hun forsøkte å kneble ham i en debatt om fartsgrensen i Lavangsdalen.

Tydelig leder

Likevel er det akkurat Fyhns mange utspill som har gjort at han nå er blant de nominerte til Årets tromsøværing. Som politimester har han generert debatt, bidratt til byens utvikling og skapt oppmerksomhet rundt Tromsø i mange sammenhenger.

– Han er klar og tydelig som leder, både lokalt og nasjonalt. Det setter vi pris på, sier Einar Sparboe Lysnes.