I vår har 5.492 sjåfører blitt anmeldt for mistanke om ruspåvirket kjøring i Norge. Sammenlignet med 2021 er det en økning på 600 anmeldte, ifølge en pressemelding fra Motorførernes Avholdsforbund, MA - Rusfri Trafikk.

I Troms politidistrikt ble 203 bilførere anmeldt i løpet av de seks første månedene i år, sammenlignet med 172 i fjor.

– Så lenge vi vet at politiet ikke klarer å stoppe absolutt alle fyllekjørere der ute, må vi være takknemlige for hver eneste en som blir tatt, sier Elisabeth Fjellvang Kristoffersen, generalsekretær i MA – Rusfri Trafikk, i pressemeldingen.

Organisasjonen MA – Rusfri Trafikk jobber for at ingen skal dø eller bli hardt skadd av rus i trafikken.

Flest menn blir tatt

Alderen hos de anmeldte er i samme trend som tidligere. De fleste befinner seg i aldersgruppen 24–34 år, men folk i alderen 35–44 følger tett etter. Det har også vært en økning i aldersgruppen 55–64 år.

Flesteparten av de som blir anmeldt for mistanke om ruspåvirket kjøring er menn, hele 9 av 10.

– Erfaringsmessig vet vi at minst 1 av 4 dødsulykker skyldes ruspåvirket kjøring, og det er ingen grunn til å tro at det er annerledes i år. Sommermånedene topper vanligvis ulykkesstatistikken, sier Kristoffersen.

Frykter høye ulykkestall

Med tanke på de høye tallene fra årets første halvdel, frykter Kristoffersen høye ulykkestall i løpet av sommeren.

– Derfor er det svært viktig at UP nå er godt synlig langs veiene og fortsetter å ha fokus på ruskontroller, både for alkohol og narkotika, slik at så mange farlige bilførere som mulig blir luket ut av trafikken, sier hun.

Videre oppfordrer Kristoffersen alle som skal ut å kjøre til å være årvåkne bak rattet, uthvilt og hundre prosent sikker på at man er rusfri når man begynner å kjøre.

– Politiet gjør et godt arbeid ute på våre veier, men resten er opp til deg og meg, minner generalsekretæren om, sier Kristoffersen.