VG: – Det var litt spesielt. Jeg er ikke den som bruker å gråte. Gutter gråter ikke, sier fitnessmannen Nils Harald Moe i mandagens episode av «Norges Sprekeste».

I realityprogrammet konkurrerer en gjeng med ti pensjonister om å være sprekest – og blant konkurranser hvor de kaster hverandre i bakken, blir det også følelsesladd.

I mandagens episode av Norges sprekeste på TV 2 åpner nemlig samtlige av deltagerne opp om sin egen oppvekst – noe som ender i at Moe knekker sammen i gråt.

– Jeg har aldri vært i situasjoner eller sammen med andre der folk åpner seg slik som de gjorde, sier Moe til VG.

ÅPNER SEG PÅ TV: I mandagens episode av «Norges Sprekeste» begynner Moe å gråte når han prater om oppveksten sin. Foto: Ingvild Mjøen Sausjord / TV 2

– Det var en egen stemning rundt bordet. Alle forlate om oppveksten sin, også hadde jeg en helt annen oppvekst enn de andre.

Moe mistet sin far som 11 åring, Moren døde da han var 20.

– Økonomien var ikke på topp da jeg var ung. Når jeg skulle på kino, samlet jeg flasker og solgte til skraphandler.

Moe beskriver oppveksten som tøff. Da han var 15 år dro han på havet for å tjene penger. Da han som 18-åring kom tilbake kjente han på et savn tetter det å utvikle seg med andre på sin egen alder.

– Jeg har alltid sagt at jeg skulle ha skrevet bok fra oppveksten, da hadde det vært mye å ta fra.

FITNESSUTØVER: Nils Harald Moe Hans startet med fitness for bare fem år siden. Han motivasjon for å bli med i «Norges sprekeste» er å inspirere andre eldre til å begynne å trene. Foto: Privat

– Aldri reagert slik

Det var under innspillingen av programmet at han innså hvordan oppveksten hans har preget ham gjennom livet.

– Jeg visste ikke at jeg hadde gått å båret på en sånn sekk. Dette er ikke noe som jeg har snakket om tidligere. Jeg har aldri reagert slik, jeg pleier ikke gråte. Jeg har tenkt på mye det i ettertid, men jeg vet ikke hvorfor det er sånn.

– I episoden sier du «gutter gråter ikke»?

– Ja, jeg er jo av den gamle garden. Har man problemer så vil man ikke ødelegge for andre, eller plage andre med egne problemer. I min generasjon pakker man det ned.

– Det er nok lettere å åpne seg for gutter i dag. Og det er bra.

FÅR STØTTE: Når Moe blir emosjonell under episoden reiser Morten Kristiansen (71) seg fra stolen for å gi ham en klem. Foto: «Norges Sprekeste» / TV 2

– Godt å få det ut

Han tror det er mange på hans egen alder som er i lignende situasjoner, og synes det er bra at det er mer akseptert for menn å åpne seg om følelser i dag.

– Hvordan tror du det blir å se det på TV?

– Det blir rart, men vi tåler vel det. Jeg er spent hvordan familie og nære vil reagere. Jeg visste jo selv ikke at jeg kunne reagere slik. Det var en oppdagelse.

Han beskriver det hele som en fin opplevelse.

– Det var godt å få det ut, og prate om det der.

«Realityboblen»

Når Moe knekker sammen i episoden reiser langrennsløperen Morten Kristiansen (71) seg fra stolen for å gi ham en klem. Løpedronning Mariann Stenbakk (77) sier det er godt at også menn kan vise følelser.

– Vi var en godt sammensveiset gjeng, en kjempefin gjeng. Vi hadde ikke vært så mange dager der før samtalen hvor vi åpnet oss for hverandre.

«NORGES SPREKESTE»: De ti pensjonistene flyttet inn på en feriekoloni på Filtvet sørøst på Hurumlandet i Asker for å kjempe om å bli Norges sprekeste. Foto:  Kristoffer Steffensen Lenes/ TV 2

– Havnet dere i en «realityboble»?

– Hva da?

– «Realityboble».

– Det vet jeg ikke hva er, sier han og ler.

– Personer som er med på reality snakker ofte om at de havner i en «boble» med de andre deltagerne under innspillingen.

– Det var en kjempefin gjeng og det var en veldig positiv ting. Men om det var en «boble» vet jeg riktig ikke, sier han og legger til:

– Du skjønner, jeg har til gode å se et eneste program som «Farmen» og andre kjendisprogram, så sånne ting kan jeg lite om.

Moe sier han bare har fått god respons fra å være med på realitykonkurransen, som i disse dager blir vist på TV 2.

– Det som er litt er artig er at det faktisk er mange unge som sier det er gøy å følge med. Jeg lurer på om de forbinder det med egne foreldre og besteforeldre.

– Jeg er utrolig glad for at jeg var med.