– Skredfaren øker. Vind og nedbør danner fokksnøflak som kan løsne av seg selv, skriver NVE i farevarselet om snøskred. Dette farevarselet gjelder for fredag i Sør-Troms, Lofoten og Vesterålen, Ofoten, Salten, Svartisen og Helgeland.

I varselet advarer de også skiløpere i områdene der skredvarselet gjelder.

– Skiløpere kan lett løse ut skred i fokksnøen, skriver NVE, og legger til at det ventes våte skred i lavlandet.

NVE varsler i tillegg at det er fare for ekstremt mye regn lørdag i Salten, Ofoten, Vesterålen og Sør-Troms. Totalt ventes det opp mot 80–120 millimeter regn i løpet av døgnet fra og med natt til lørdag.

NVE skriver at dette kan føre til fare for overvann i tettbygde områder, samt stor fare for stengte veier og/eller overvann ved bekke- og elveløp.

– Mange reiser vil kunne få lengre reisetid. Vanskelige kjøreforhold grunnet overvann og fare for vannplaning. Veibanen kan lokalt bli dekket av våt is. En del steder vil midlertidig kunne miste veiforbindelsen, gjerne flere dager.

Lørdagens regn fører også til at det er fare for jord-, sørpe- og flomskred i store deler av Nordland og deler av Troms lørdag.

– Flere jord- sørpe og flomskred er forventet. Noen kan få store konsekvenser. Utsatt bebyggelse kan bli berørt. Framkommelighet på vei og jernbane kan bli redusert, skriver NVE.