Over 100 demonstranter hadde samlet seg utenfor forelesningssalen på det humanistiske fakultet på UiT. Regnbueflaggene vaiet og på en liten høyttaler ble det spilt «Baby I was born this way», av Lady Gaga.

– Universitetet skal være et sted for alle. Og enkeltes «rett» til å komme med hatefulle ytringer skal ikke gå på bekostning av noens trygghet. Jeg er oppriktig redd for mine venner som er trans, sier Ida Rabben Trælnes.

Hun var blant de mange som hadde samlet seg for å demonstrere mot gjesteforeleser Gabrielle Kuby. En kontroversiell tysk forfatter med ytterst konservative synspunkt. Hun ble invitert av FAKS, Foreningen for alle konservative studenter.

UiT-ledelsen hadde, på grunn av flere bekymrede studenter, hyret inn vektere for å sikre arrangementet som ble holdt torsdag kveld.

Noah Leon Gaup (20) og vennen Asta Jensen (21) var blant demonstrantene som møtte opp på UiT torsdag kveld: – Vi vil være synlige motstemmer, sier Jensen. Foto: Johannes Ytreberg

Den «Seksuelle revolusjonen»

FAKS inviterte Kuby for å fortelle om boken sin: «The global sexual revolution», med undertittelen: «The destruction of freedom in the name of freedom».

Forfatteren blir sett av demonstrantene som både høyreekstrem, antisemitt, homofob og transfob.

– Jeg er ingen av delene, sa Kuby selv, da hun inntok talerstolen.

I foredraget som varte pratet hun om hvordan den seksuelle frigjøringen fra 60-tallet og fram til i dag, har ført til totalitære stater hvor meningsmotstandere blir kneblet.

– Jeg er ennå ikke kastet i fengsel, heldigvis. Men se, hvor har vi kommet hen? Her må det seks vektere til for å beskytte meg, sa hun fra talerstolen.

Deretter benyttet hun taletiden til å hevde at det var en sammenheng mellom selvmord og kjønnsskifte i puberteten. At det var en følge av den «seksuelle revolusjonen». At tap av gamle verdier har ført til at uskyldige barn blir drept gjennom abort. Og at barnehage var en kommunistisk idé.

OMSTRIDT: På UiT’s nettsider får man informasjon om forelesningen til Gabrielle Kuby. En forelesning demonstrantene hevder er full av konspirasjonsteorier mot skeive og transpersoner. Foto: UiT

Ville heve takhøyden, men låste døren

Studentene demonstrerte rolig og danset utenfor forelesningsalen. Inne satt det både studenter og politikere. Flesteparten tilhørte FAKS, mens noen demonstranter hadde kommet seg inn på forelesningen.

– Jeg har fått med meg at flere reagerer sterkt på vår invitasjon, sa formann i FAKS, Hans Hegelstad, og fortsatte:

– Vi arbeider med å heve takhøyden på norske universitet og lage et alternativ mot politisk korrekthet, sa han fra talerstolen.

KONSERVATIVE: Studentene Arild Gregor Kharchuk Furfjord og Hans Hegelstad blir forbauset over mottakelsen til deres foredragsholder Gabrielle Kuby. Foto: Johannes Ytreberg

En av FAKS-medlemmene, Arild Gregor Kharchuk Furfjord, synes ikke noe om oppførselen til demonstrantene.

– De har revet ned plakatene våre og erstattet dem med sine egne som kaller oss transfobisk. Det kjenner jeg meg ikke igjen i. Jeg er forbauset, sier han, og legger til:

– Vi er bare her for å lære om det Kuby har å fortelle. Om oppstandelsen til LHBT-bevegelsen for eksempel, sier han.

PLAKAT: Medlem av studentenes konservative organisasjon FAKS, Arild Furfjord, synes demonstrantene går for langt når de setter opp plakater om foreleseren FAKS har invitert til UiT. Foto: Arild Gregor Kharchuk Furfjord

Mens Kuby pratet var det flere demonstranter som forsøkte å komme seg inn i forelesningssalen. De banket på døra, men der sto det noen og holdt igjen.

Så kom en av vekterne.

– Hei, du kan ikke låse døren på den måten. Det er ikke lov, sa vekteren.

IKKE LETT: Enkelte av studentene fikk slippe inn, men døra ble fortsatt sperret. Foto: Johannes Ytreberg

Rektor vil ikke blande seg

Flere av demonstrantene iTromsø har snakket med er sjokkerte over UiT-ledelsens avgjørelse.

– Hun kaller homofile for syndige og perverse. Det er for meg hatprat. En ting er ytringsfrihet, en annen ting er å gi slike ytringer en plattform. Er det virkelig ytringsfrihet å invitere ytre høyre inn i varmen? Skal man tillate konspirasjonsteorier på et universitet, spurte demonstrant Andrine Klausen Simonsen.

Rektor Dag Rune Olsen har hatt møter med flere av studentene, samt Foreningen Fri Troms & Finnmark. Han vil ikke legge seg opp i hvem en studentorganisasjon velger å invitere.

– Det står de fritt til, sier han.

SKUFFET: Johannes Røssaak (26) og vennen Eri Karoline Norheim (23) var skuffet over UiT-ledelsens håndtering av saken, etter at de hadde snakket lenge med administrasjonen: – De tok ikke tilbakemeldingene våre på alvor, sier Røssaak. Foto: Johannes Ytreberg

Kontaktet PST

Han påpeker at ytringsfriheten står sterkt på UiT.

– Dette finner vi innenfor ytringsfrihetens lover. Derfor er det ingen grunn til å hindre arrangementet. Som universitet skal vi være veldig forsiktig med å bryte paragraf 100 i grunnloven, om ytringsfrihet, sier rektoren.

Olsen har vært i kontakt med både PST, med tanke på skytingen i Oslo i fjor sommer, samt politiet i Tromsø.

– De to samtalene har resultert i at vi har valgt å ha ekstra vektere til stede.

– Så tenker du da at studentene bør føle seg trygge?

– Ja, det er min bestemte mening. Likevel står alle fritt til å diskutere og ta debatten, så lenge det er innenfor norsk lov. Det er det i dette tilfellet, sier Olsen.