SENTRUM: Hittil er det kun Circle K i Breivika som kan tilby hurtiglading for elbiler i Tromsø, noe flere har reagert på. Nå ser det derimot ut til å være på bedringens vei, med Grønn Kontakt som utbygger.

– Vi har vunnet kontrakten med Enova som sikret støtte til å bygge 22 hurtigladere på 11 steder på strekningen langs Fauske og Tromsø. Utbyggingen er allerede i gang, med Mosjøen, Mo i Rana og Hunstad som de tre første stedene. Vi håper å ha bygd helt opp til Tromsø innen sommeren 2017, forteller Ole Henrik Hannisdahl, daglig leder i Grønn Kontakt.

Første i Nord-Norge

De tre nevnte hurtigladerne er faktisk de første i Nord-Norge som selskapet har satt opp. Dette til tross for at de har rundt 80 ladestasjoner spredt over øst-, vest- og Sørlandet.

– Det er absolutt potensial for elbiler nordpå også, i hvert fall rundt de støre byene. Derfor tror vi det er mye å hente i å bygge ut ladestasjoner i Nord-Norge, sier Hannisdahl, som foreløpig ikke vil røpe nøyaktig hvor stasjonene vil ligge.

– Vi begynner å få en god oversikt over hvor de kommer, men jeg tør ikke konstatere noe før vi har det 100 prosent klart. Jeg kan dog love at det vil komme hurtigladere i Tromsø, sier han.

Tar grep

Grunnlaget for utbyggingen er Enovas nye støtteordning for hurtigladere. Denne skal sikre et større nettverk av ladestasjoner i landet.

– For å oppnå varige markedsendringer tilbyr Enova investeringsstøtte til etablering av offentlig tilgjengelige ladestasjoner i områder der det ikke kan forventes lønnsomhet, og ikke forventes å bli etablering uten støtte, opplyser Stein Inge Liasjø i Enova overfor iTromsø.

Han sier kriteriene for oppdraget er billig utførelse.

– Enova organiserer støtten til ladestasjoner gjennom konkurranser om å bygge ut hele strekninger under ett. Vi stiller krav om to hurtiglademuligheter per 52,5 kilometer vei. Ladeoperatøren som søker om det laveste tilskuddsbeløpet for en strekning, tildeles støtte, konstaterer han.

STØTTER: Stein Inge Liasjø i Enova er fornøyd med å kunne støtte utbygging av ladestasjoner i Nord-Norge. Foto: Enova Foto: LASSE BERRE
TIL TROMSØ: Daglig leder i Grønn Kontakt, Ole Henrik Hannisdahl, lover at det vil komme flere hurtigladere til Tromsø