Byutviklingssjef Mette Mohåg mener et syv etasjers påbygg på Kirkegata 1 (Havnebygget) er svært problematisk, og viser til at hvordan endret høyde vil påvirke fredede og bevaringsverdige bygg og kulturhistoriske miljø, ikke er vurdert.

– Opp til oss

Mohåg mener det er sannsynlig at myndigheter med innsigelsesrett vil mene noe om forslaget, i tillegg til saken vil vekke allmenn interesse. Hun mener derfor byrådet må konsulteres før det eventuelt startes en omfattende reguleringsplanprosess.

– Administrasjonen i kommunen er reservert til våre planer. Nå ligger ballen hos oss og om vi vil ta den opp med byrådet. Vi må bruke tid å vurdere hva vi gjør etter at vi har fått administrasjonens foreløpige holdning til prosjektet, sier daglig leder Ivar Austad i AS Taco.

Må bygge i høyden

Byutviklingssjefen mener et påbygg vil ha betydning for nabobygningene, bygningsmiljøet, opplevelsen av Prostneset, forholdet til domkirka og fjernvirkninger. Byutviklingssjefen foreslår derfor at saken legges fram for byrådet for en prinsipiell avklaring.

Jeg er enig med administrasjonen om å løfte prosjektet til politisk nivå i byrådet, før vi går videre. Hvis det er stor motstand, går vi ikke videre. Jeg tror det er et bra prosjekt. Hvis byen skal vokse og det skal etableres nye arbeidsplasser i sentrum, er vi nødt til å bygge i høyden. Men jeg skjønner at det kan være kontroversielt, sier Austad.

«Homogen innramming»

Kirkegata 1, som er fra 1970, er tegnet av Jan Østgård og Odd Steinsvik. Bygget har i dag ikke et særlig vern .

Byutviklingssjefen viser til at Kirkegata 1 sammen med Nordnorsk kunstmuseum og det gamle telegrafbygget, utgjør «en homogen innramming mot byrommet og Kirkegata 2».