Rådhuset: Rødt Jens Ingvald Olsen gjorde et brakvalg, og Rødt endte opp med 14,4 prosent av tromsøværingenes stemmer.

Olsen var også den av den neste periodes kommunestyrerepresentanter som fikk flest personstemmer og slengere. Han fikk til sammen 1.763 personstemmer og 631 slengere.

– Det er en stor tillitserklæring som jeg både er stolt og ydmyk over. Det viser jo at folk som har stemt andre partier ønsker å gi uttrykk for at de kanskje kunne stemt Rødt, men ikke gjorde det, sier Olsen.

– I år er det nok mange som tidligere har gitt meg slengere, som faktisk har stemt Rødt. Det er fantastisk flott at jeg har fått så mye slengere - det viser at mange utenfor de som har stemt Rødt har satt pris på jobben jeg har gjort, sier han.

Les også: Disse fikk plass i kommunestyret.

Andreplass

For de uinnvidde: å kumulere er det samme som å gi en personstemme, og dette er noe man kan gjøre i kommune- og fylkestingsvalg. Kumulasjon kan gjøres på to måter: å sette et merke ved kandidater på listen du har valgt, eller å gi en personstemme til en kandidat fra en annen liste. Sistnevnte kalles «en slenger».

SVs Ingrid Marie Kielland fikk nest flest slengere: 267 stykker, og fikk i tillegg 656 personstemmer.

Jarle Aarbakke (Ap) fikk nest flest personstemmer - 1.756, men langt færre slengere enn Olsen: kun 111.

Øyvind Hilmarsen og Kristian Støback Wilhelmsen - begge Høyre - fikk henholdsvist 1.148 og 1.105 personstemmer og 51 og 55 slengere.

Jonas Stein (V) fikk tredje flest slengere: 125 stykker, og 387 personstemmer.

33.640 brukte stemmeretten

Til sammen stemte 9.952 tromsøværinger på Arbeiderpartiet, 6.779 på Høyre, 4.788 på Rødt, 3.602 på Fremskrittspartiet, 2.649 på SV, 1.644 på Venstre, 1.475 på Miljøpartiet De Grønne, 1.044 på Kristelig Folkeparti, 729 på Senterpartiet, 487 på By- og Landlista og 199 på Kystpartiet. 292 stemte blankt.

Til sammen blir dette 33.640 som benyttet seg av stemmeretten.

Dermed ender partiene med følgende menger mandater i kommunestyret: Ap - 13, Høyre - 9, Rødt - 6, Frp - 5, SV - 4, MdG - 2, Venstre - 2, Sp - 1, KrF - 1, BYLAD - 0 og Kystpartiet - 0.

Hopp på listen

For flere politikere betydde personstemmene at de gjorde hopp på listene.

Sps Sandra Borch hoppet forbi førstekandidat Marlene Bråthen, og ble dermed partiets eneste representant i kommunestyret.

Morten Skandfer (V) hoppet forbi både Irene Dahl og Kine Bergheim, og representerer Venstre sammen med Jonas Stein i kommunestyret.

For Ap sikret både Ragni Ramberg, Tonje Tunstad, Mari-Ann Benonisen og Tone Marie Myklevoll plass i kommunestyret. Tor-Inge Hoaas, Odd Arne Thunberg, Sidsel Haldorsen og Svein Erik Pettersen mistet dermed sine plasser.

Hos Høyre hoppet Gunnar Pedersen fra en 17. plass til en 7. plass.