Det har resultert i TV-dokumentaren i to deler, «Jakten på nordlyset», som blir sendt i beste sendetid i romjula.

Sentrale personer bak de to programmene er regissøren Per Kristian Olsen, Erling Bjørklund som har stått for foto og redigering samt nordlysfotografen Ole Christian Salomonsen.

– I løpet av de to programmene som har fått undertitlene «Det magiske lyset» og «Kjærlighetslyset», har vi forsøkt å fange både selve nordlyset og dem som jakter på det. Tromsø oversvømmes av nordlysturister. Fra å være enn bunnmåned for turist og hotellnæringa i byen, er januar i løpet av de 10-15 siste årene blitt en av de aller beste månedene i løpet av året. I Tromsø har det vokst fram ei hel næring rundt nordlyset og den tiltrekningskraft naturfenomenet har, sier filmskaperen Per Kristian Olsen.

«Verdens beste»

– For oss har det også vært fantastisk å følge Ole Christian Salomonsen i hans arbeid. Etter å ha forlatt sin tidligere virksomhet som eiendomsmegler, har han viet sitt liv til å fotografere nordlyset. Jeg vil påstå at ingen i verden tar bedre realtime bilder av nordlyset enn ham. Disse programmene ville på langt nær blitt det samme uten hans stillbilder og filmer av nordlyset, fortsetter Olsen.

– Salomonsen har en kunstnerisk kraft og en unik knowhow når det gjelder fotografering og filming av nordlyset, legger Per Kristian Olsen til.

Aldri på bestilling

– Nordlyset kommer aldri på bestilling. Selv om solflekkaktiviteten og værvarsling kan gi indikasjoner, så er det aldri noen garanti for at vi får se nordlyset. Nordlyset kommer aldri på bestilling. Det betyr ventetid og krever tålmodighet, sier Ole Christian Salomonsen.

– Ventinga og tålmodigheten er også et aspekt vi tar opp i programmene. Det er en del av jakta på nordlyset, sier Per Kristian Olsen.

foto
KLAR TIL SENDING: Nordlysfotograf Ole Christian Salomonsen (fra venstre), programskaperen Per Kristian Olsen og TV-fotograf og redigerer Erling Bjørklund samla i NRKs redigeringsrom for å se gjennom «Jakten på nordlyset» som nå er så godt som klar før sending i romjula. Foto: Helge Matland Foto: Helge Matland
foto
SENTRAL ROLLE: Ole Christian Salomonsen spiller en sentral rolle i NRKs dokumentar om jakten på nordlyset. Foto: Ole Christian Salomonsen Foto: Ole Christian Salomonsen