I løpet av vårsesongen av Luksusfellen dukker tromsøværingen Benedikte Kamilla Uteng opp og får hjelp av økonomiekspertene Hallgeir Kvadsheim og Cecilie Lynum. Uteng begynte å miste kontrollen over økonomien for seks år siden.

– Da gikk samboeren min brått og uventet bort, og jeg begynte å bruke shopping som terapi. Det var så lett å gå på kjøpesentrene og bruke penger jeg egentlig ikke hadde, på ting som fikk meg til å føle meg bedre. Samtidig gikk regningene ubetalte da jeg begynte å tenke «hvorfor skal jeg betale regninger når jeg ikke vet om jeg er her i morgen», sier Uteng til iTromsø.

Stakk hodet i sanda

Denne perioden varte i ett års tid, og Utengs handlingsmønster hadde da fått etablert seg.

– Du kan vel si at jeg stakk hodet i sanda. Jeg prøvde å rydde opp ved et par anledninger og var i kontakt med både NAV, banken for å få til en privat finansiering med kausjonist og namsmannen, men hos sistnevnte fikk jeg høre at jeg hadde for liten total gjeld til at de kunne hjelpe meg, forklarer Uteng.

– Da stakk jeg hodet i sanda igjen og gikk tilbake til den livsstilen jeg kjente - selv om jeg visste at den var gal, fortsetter hun.

September 2014 kom hun tilfeldigvis over en annonse for Luksusfellen på Facebook. Uteng søkte ved en innskytelse, og to uker senere fikk hun svar.

HOLD DEG OPPDATERT: Følg iTromsø på Facebook og Twitter!

Stålsetter seg

– Det gikk to dager før jeg turde å åpne mailen, og ytterligere to dager før jeg turde å svare, men jeg tenkte at hvis de kunne hjelpe meg, var det verdt nesten uansett hva som kom til å skje, sier Uteng.

– Dessuten var jeg litt nysgjerrig, legger hun til med en liten latter.

For tiden stålsetter Uteng seg for at TV3 skal vise episoden med henne i hovedrollen.

– Jeg får en ukes varsel i form av at de sender meg en DVD med episoden på. Jeg er redd for at det er mye som kan bli ubehagelig, og frykter for at folk skal se ned på meg. Jeg var klar over dette da jeg søkte, men når det nå begynner å bli virkelighet blir det ekstra skummelt, sier hun.

Nå følger Uteng rådene hun fikk av TV3s eksperter.

– De har laget avtaler for meg og det vil bli tøft. Samtidig er gulrota i form av at jeg skal få tilbake kontrollen over økonomien så stor at dette blir å gå bra. Nå åpner jeg vinduskonvoluttene som kommer mens de tidligere gikk rett i kjøkkenskuffa, avslutter Uteng.