– Dette er livet mitt, dette gir meg mening i hverdagen, sier Greta Tollefsen (46).

Trebarnsmoren har de siste fem årene fått på seg skøytene igjen, og under veteran-VM i Stavanger i fjor satte hun personlig rekord på alle fire distanser – bedre tider enn hun hadde da hun satset som tenåring.

Nå kan Tollefsen få oppfylt ønsket om å konkurrere på den legendariske og superraske isen i Calgary i Canada.

Som en av kun fire damer i 48-personstroppen, og eneste nordnorske dameløper, er Tollefsen tatt ut til løpet.

Trenger støtte

Likevel kan det bli med bare drømmen. For 46-åringen må ta permisjon uten lønn i en uke og dekke reisekostnader for å stille på startstreken i Calgary.

Tilsammen regner hun med at det vil koste i overkant av 30.000 kroner å stille til start i veteran-VM.

– Jeg hadde egentlig bestemt meg for å melde avbud, men skøytevenner sørpå har sagt at dette må jeg gå for. Dette kan være min eneste sjanse i livet til noe sånt, sier Greta Tollefsen og slår fast:

– Jeg håper jeg kan støtte fra næringsliv eller andre til å gjøre turen mulig.

Fant tilbake til idretten

Tollefsen brenner for at voksne damer finner tilbake til idretten sin i voksen alder, slik hun selv har gjort.

– Mange kvinner mister idretten sin når de får barn. Jeg synes det er viktig å vise at man kan finne tilbake til den når ungene blir større og man får bedre tid, sier 46-åringen, som lever et svært aktiv liv.

– I tillegg til å gå på skøyter, så kjører jeg randoneeski, går på fjellet og sykler mye. Nærheten til naturen betyr enormt mye for meg, sier hun.

Tollefsen har fått seg en personlig mentor i den tidligere norske landslagsløperen Erik Vea (63), som også er aktiv i veteranmiljøet.

Han bidrar med detaljert treningsprogram for Tollefsen, og har stor tro på på hva 46-åringen kan utrette hvis hun kommer seg til Calgary.

I fjor ble Tollefsen nummer ni av ti løpere i veteran-VM.

– Mulighetene for å sette personlige rekorder er veldig gode når du kommer dit. Når Greta kommer bort dit så har hun absolutt muligheter til å hevde seg bedre enn i fjor, mener Vea.

– Større perspektiv

Han maner til at tromsøløperen får innfridd drømmen om å gå i Calgary.

– Det er viktig for å holde liv i veteranmiljøene at løperne får muligheter til å delta i mesterskap som dette. Perspektivet er litt større enn om hun blir nummer tre eller ni der, mener Erik Vea.