STAKKEVOLLVEIEN: – Jeg hadde aldri trodd at det skulle bli så stor oppmerksomhet rundt det, eller at det skulle bli en rikssak. Da hadde jeg nok vurdert mine ord. Jeg er som en elefant i en glass- eller porselensbutikk, sier Karlsson, som er tillitsvalgt og lokallagsleder for Politiets Fellesforbund, til iTromsø et halvt år etter at han kritiserte kunsten som var kjøpt inn til det nye politihuset i Tromsø.

Stilles ut i april

Den frittalende lokallagslederen sparte ikke på kruttet da han omtalte kunsten på arbeidsplassen som noe han selv kunne laget hjemme i garasjen. Eller da han uttalte at han kunne se for seg en karriere som kunstner når han er ferdig i politiet hvis det var så enkelt å lage kunst.

Sistnevnte ble han etter hvert også utfordret til å gjøre noe med, og den siste tiden har han blant annet blitt kontaktet av riksdekkende media som er utålmodige etter å se kunsten han har sagt han skal lage og deretter stille ut på Kurant, visningsrommet for samtidskunst i Tromsø.

– Akkurat det har jeg skjøvet litt foran meg fordi jeg har vært opptatt med forhandlinger med politidirektoratet om ny arbeidstidsavtale for politi- og lensmannsetaten (ATB). Men jeg har holdt kontakten med Kurant og i april har de satt av tid til utstillingen, så det må jeg vel leve opp til, sier Karlsson.

Les også: Først slaktet han politihuskunsten, nå får Olavsvern-utstillingen gjennomgå.

Angst

Hva utstillingen vil bestå av, er foreløpig usikkert, men ifølge Karlsson vil det bli en blanding av malerier og installasjoner.

– Det er mye rart man kan lage installasjoner av, men temaet kommer nok til å være angst. I politiet har vi mye angst, både fylleangst og reformangst, sier lokallagslederen med et glimt i øyet.

Han forteller at saken om kunsten på politihuset har fått stor gjennomslagskraft lokalt, og at han stadig blir gjenkjent på gaten av folk som har meninger om kunsten.

– Folk kommer bort til meg enten det er på flyplassen, på gata, i skranken eller hvor det måtte være for å diskutere saken. De aller fleste er enig med meg, mens noen har prøvd å forsvare kunsten. Jeg har også fått god støtte av kolleger, som blant annet har gitt meg et malerskrin i gave. Mange synes det er morsomt, men samtidig også en viktig sak å ta opp med tanke på hva man skal kalle samtidskunst og om det er så enkelt, sier Karlsson som også tok bladet fra munnen tidlig i høst da han kritiserte kunstutstillingen ved Olavsvern.

Les også: - Øl er også kultur...

– Blir for dumt

Under intervjuet befinner lokallagslederen seg i kantinen hvor deler av kunsten han har kritisert henger på veggene.

– Jeg står faktisk og ser på den nå. Jeg må presisere at det finnes kunst på huset her som er bra, blant annet på barnehuset, men mye av dette kladdet ser fremdeles ut som det er gjort i hui og hast en torsdag ettermiddag, og det blir rett og slett for dumt, sier han over telefon til iTromsø.

– Du har med andre ord ikke endret mening om kunsten?

– Nei, jeg har ikke skiftet mening, men vi må nok lære oss å leve med det selv om vi har protestert. Men Koro (Kunst i offentlige rom, red. man.) har faktisk endret sine beskrivelser av kunsten og dette vissvasset på nettsidene sine. Nå er ikke formuleringene like høytsvevende, forteller Karlsson.

Les også: Om kunsten på politihuset.

Henter inspirasjon

Selv om kunsten ser ut til å bli værende på veggene på politihuset, har den likevel ført noe positivt med seg, skal vi tro Karlsson.

– Denne saken har endret min interesse for kunst. Jeg tror aldri jeg har vært på så mange kunstutstillinger som jeg har det siste året etter at dette kom opp. Det har forandret meg fordi jeg har blitt mer interessert i hva som faktisk er kunst i dag. Og så forplikter det litt når jeg går ut og slenger med flabben, sier Karlsson, som blant annet bruker besøkene ved ulike gallerier til å hente inspirasjon til utstillingen han selv planlegger.

Skaper engasjement

Politimester Ole Bredrup Sæverud er blant dem som ser fram til å se hva Karlsson har i ermet til utstillingen i april.

– Tror du det bor en liten kunstner i Karlsson?

– Jeg skal ikke begi meg ut som kunstkritiker. Vi får se, men jeg ser fram til det. Kunst skal skape engasjement og i så måte kan man si at kunsten her på huset har vært en suksess. Kunst som blir oversett er jo kjedelig, sier Sæverud, som ikke ønsker å dele sin mening om kunsten på politihuset.

– Men jeg synes det er fantastisk at staten bruker deler av midlene på å utsmykke offentlige bygg. Kunst gjør deg noen ganger glad, andre ganger ikke fullt så glad, mens av og til trenger man litt tid til å bli vant til den. For oss som jobber her hver dag er det kanskje greit å bruke litt tid på den, legger politimesteren til.

Foto: Ingrid Bl‡smo Aronsen