Da det lørdag ble arrangert støttedemonstrasjon for verdens flyktninger, tok biskop Olav Øygard anledningen til å minne folk på at også nordmenn flyktet fra landet da krigen nådde hit på 1940-tallet. Øygard var en av flere som holdt appeller under markeringen som Støttegruppa Tromsø sto bak.

– Viktig

Øygard forteller at det var en ære å bli spurt om å tale under arrangementet.

– Dette er en viktig sak. Det handler om menneskeverd og hvordan vår vestlige sivilisasjon velger å møte krig og elendighet, sier han til iTromsø.

Markeringen ble holdt for å vise at flyktninger er velkommen til Tromsø.

– Jeg sier selvsagt også velkommen til flyktningene, sier Øygard.

LES OGSÅ: Ordførerkandidat dropper valgdagen - reiser på ferie

Stort engasjement

– Denne saken er i alles hoder for tiden. Andre byer har holdt slike markeringer, og det ønsket vi også å gjøre. Den siste tiden har man sett et fantastisk engasjement rundt flyktningsaken, sier Hanne Stenvaag, leder for Støttegruppa Tromsø.

LES OGSÅ: Politikere gir lønna til flyktninger

Støttegruppa er et slags videre arbeid av Yaldas støttegruppe. De ble dannet for å vise støtte til flyktninger, og har i dag kontakt med flere bosatte flyktninger i Tromsø. Stenvaag er glad engasjementet er så stort den store flyktningsaken.

– Vi lever i en tid der fremmedfrykten står sterkt, så det er veldig fint å se at så mange bryr seg, sier Stenvaag.

Hun mener at Norge, sammen med andre europeiske ledere, nå må ta ansvar for hva som skjer.

LES OGSÅ: Disse partiene leder i kommunevalgkampen

Politisk spørsmål

Under markeringen kunne man se de forskjellige politiske partiene representert i sine boder langs hele Storgata. Flyktningsaken har vært mye diskutert blant byens politikere den siste tiden. Det siste som har skjedd er at Tromsø har bestemt seg for å ta imot 195 flyktninger over to år.

– Det er ikke tilfeldig at vi valgte å gjøre dette rett før valget. Denne saken inneholder et stort politisk og moralsk spørsmål, sier Stenvaag.

Askil Fangel og Karoline Stensland spilte musikk under støttedemonstrasjonen. Foto: Linn Blomkvist
Foto: Trond Tomassen Foto: Trond Tomassen