Lav IQ ga lavere straff

Tromsømannen punget ut 35.000 kroner for å sikre seg ett års hasjforbruk.

Nord-Troms tingrett ga 47-åringen lavere straff på grunn av antatt lav IQ.   Foto: Knut Jenssen

krim

47-åringen ville unngå å dra fem og tilbake for å kjøpe hasj, og handlet derfor like godt rundt et halvt kilo i en omgang. Senere fylte han på med marihuana for rundt 8.000 kroner.

Nå er tromsømannen dømt til samfunnsstraff i 70 timer og må tåle inndragning av 22.900 kroner.

Innrømmet alt

I retten erkjente den tidligere ustraffede tromsømannen narkotikakjøpet, og han innrømmet dessuten å ha solgt 200 gram av hasjen til venner til samme pris som han selv hadde betalt for stoffet.

Nord-Troms tingrett understreker at saken i utgangspunktet skulle ha resultert i ubetinget fengselsstraff, men retten er enig med påtalemyndigheten i at det foreligger spesielle forhold som tilsier at denne hovedregelen kan fravikes:

Lav IQ

Spesielt viser retten til den psykiatriske erklæringen, hvor det antas at siktedes IQ befinner seg i nedre del av normalområdet – en IQ mellom 70 og 75.

– Den sakkyndige antar at siktede medisinsk sett kan evnemessig befinne seg i skjæringspunktet mellom et normalt evnenivå og lett psykisk utviklingshemmet, gjengis det fra erklæringen.

I tillegg viser retten til at mannen er i en rehabiliteringssituasjon, hvor han har avlagt rusfrie prøver siden februar i fjor.

Mannen opplyste i tingretten at han frem til da røkte hasj og marihuana daglig – fra han var ferdig på jobb til han gikk og la seg.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

krim