Venstre krever 7,5 milliarder i økte miljøavgifter

Venstre krever et grønt statsbudsjett og sier de ikke vil godkjenne regjeringens budsjett dersom ikke miljøavgiftene økes med 7,5 milliarder kroner.

Venstre-leder Trine Skei Grande. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix 

politikk

– I høst blir det en klimakamp. Jeg tror det blir hardere enn mange er forberedt på, sier Venstre-nestleder Ola Elvestuen til Dagsavisen.

Venstre er klar på at forurenser må betale om man skal nå klimamålene, og krever derfor økte miljøavgifter på til sammen 7,5 milliarder kroner. Blant annet må avgiftene på bensin, diesel og mineralolje heves, og avgiftsfritaket på elbil må opprettholdes, mener partiet.

– Vi kan ta store grep slik at dette budsjettet i miljøsammenheng blir et historisk budsjett. Nå skal vi vise handling og vise at vi mener det vi har sagt, sier Elvestuen.

Statsbudsjettet blir trolig banket gjennom på regjeringens budsjettkonferanse 27. og 28. august. Etter at det er lagt fram, må regjeringspartiene forhandle med støttepartiene KrF og Venstre for å få budsjettet gjennom i Stortinget.

Venstre foreslo allerede i sitt alternative budsjett i fjor å øke miljøavgiftene med 7,5 milliarder kroner. Elvestuen mener et slikt nivå vil være fornuftig inn mot neste års budsjett. Han mener regjeringen kan ta i bruk et bredt spekter av miljøavgifter, blant annet på fly og en økning av CO2-avgift på norsk olje- og gassproduksjon. (©NTB)