RÅDHUSET: - Listebæring går ut på at et parti står utenfor valglokalet med sin egen liste, som man også finner sammen med de andre listene inne i lokalet. Dette kan folk oppfatte som en form for valgkamp, og jeg synes det blir helt feil å drive med det etter at valglokalene har åpnet, sier Ramberg.

Ikke juridisk bindende

Ramberg viser til det hun mener er en enighet mellom alle partiene i byen, som slår fast at samtlige skal avstå fra å bære lister.

- Jeg har snakket med valgleder i alle partiene om dette. Unntaket er Fremskrittspartiet, der jeg snakket med Anni Skogman. Poenget er at alle partier ble gjort oppmerksomme på dette i god tid før valglokalene åpnet, og det var klar enighet om at vi ikke skulle bære lister.

Hun understreker at dette ikke er et spørsmål om jus, men om hvordan partiene skal forholde seg til velgerne og hverandre.

- Det er ikke snakk om noe lovbrudd, men om et brudd på en "gentleman's agreement" mellom partiene, som Jens Ingvald Olsen sa. Det er kun Høyre som har brutt ut av denne enigheten, og det synes jeg er ugreit.

Les også: 12 ting vi har lært i valgkampen

- På den sikre siden

Øyvind Hilmarsen avviser kritikken, og forteller at han opplevde listebæringen som en hyggelig kveldsaktivitet.

- Det har vært hyggelig å stå med listene og være tilgjengelig for alle de blide velgerne som har kommet for å stemme i løpet av ettermiddagen og kvelden.

Leder Remi Iversen for Tromsø Høyre kjenner seg heller ikke igjen i anklagene til Ramberg.

- Vi har ikke gjort noe galt. Vi driver ikke med noen form for agitasjon eller valgkamp. Velgerne tar selv kontakt med oss dersom de ønsker det, og ikke omvendt.

- Hva mener du er formålet med listebæringen, dersom det ikke er valgkamp?

- Formålet er å sørge for at listene er tilgjengelige for velgerne.

- Men er de ikke tilgjengelige inne i stemmelokalene?

- Det er ikke noe i veien med å være på den sikre siden, eksempelvis hvis listene skulle mangle inne i lokalene. Vi drev med listebæring for både to og fire år siden, og det har også blitt gjort i både Oslo og Bergen. Dette er ikke noe nytt, men tvert imot en hyggelig tradisjon.

Les også: Ap og redselen for private tilbydere

- Det er høytidelig

Ramberg forteller at Arbeiderpartiet følte seg tvunget til å stå med lister søndag ettermiddag ettersom Høyre gjorde det.

- Likevel kommer vi ikke til å gjøre det på mandag, selv om Høyre skulle beslutte å fortsette med listebæringen. Dessverre kan Høyre komme til å tjene på å være de eneste som ikke holder avtalen vår, men vi vil likevel være prinsipielle i denne saken. Valgdagen er den dagen man har størst makt til å påvirke samfunnet, og det er en høytidelig handling å stemme.

Hennes erfaring er at de fleste av velgerne ønsker å skånes for valgkamp når de er på vei inn i stemmelokalene.

- Det er mange som ennå ikke har bestemt seg for hvilket parti de skal stemme på når de kommer dit, og da er det klart at det har en viss effekt når ett av partiene står og er synlige med sine lister.

Les også: Se hva partiene svarte på miljøspørsmål fra ungdommen