Fredag rundet vi av en fantastisk måned værmessig, med det som vil gå inn i historiebøkene som tidenes varmeste maidag i Tromsø, siden målingene ved Vervarslinga for Nord-Norge tok til i 1921.

Da ble det som kjent målt hele 26,6 grader, noe som var nok til å slå den tidligere rekorden på 24,1 grader, som ble målt i 1984.

Rekordvarmt

Ifølge førstekonsulent ved Vervarslinga, Stein Øines, ble det faktisk registrert hele syv dager med 20 grader eller mer, noe som også er ny rekord. Den forrige rekorden, som kom i 1984, var på fire dager.

Også når det gjelder middeltemperaturen i mai, ble det i år satt ny rekord. Den ble nemlig målt til 8,8 grader, noe som er den varmeste maimåneden siden målingene tok til i 1921. Den forrige rekorden, som var på 8,6 grader, må vi helt tilbake til 1963 for å finne.

For øvrig er årets middeltemperatur nesten det dobbelte av normalen, som ligger på 4,8 grader.

Selv om måneden sett under ett var uvanlig varm, ble det registrert voldsomme temperaturforskjeller. 2. mai var nemlig temperaturen helt nede i 1,2 minusgrader.

Lite nedbør og mye sol

I tillegg til at mai 2013 vil bli husket som en unormalt varm måned, vil den også bli husket for å være svært nedbørsfattig. Mens det normale i mai er 48 millimeter nedbør, ble det i forrige måned kun registrert 13,6 millimeter.

Kun to år tidligere har det kommet mindre nedbør i mai. I 1967 ble det registrert åtte millimeter, mens det i 1972 kun kom 13 millimeter.

Hold deg oppdatert: Følg iTromsø på Facebook!

Også når det gjelder skydekket, var forholdene bedre enn normalt. Mens det normale er fire dager med klarvær i mai, ble det i forrige måned målt det dobbelte, nemlig åtte dager.

Mye klarvær ga også unormalt mange timer med sol, viser målingene til Vervarslinga. Så mye som 380,5 timer med sol ble det registrert i mai, noe som er langt over normalen på 217,9 timer.

Faktisk har vi aldri hatt så mange soltimer i mai. Den forrige rekorden stammer nemlig fra 1995, da det ble registrert 354,5 timer med sol.