Evakuerte Havneterminalen etter brannalarm

EVAKUERT: Havneterminalen ble evakuert etter at brannalarmen ble utløst fredag kveld.  Foto: Jørn Myreng

Fredag kveld gikk brannalarmen av på Havneterminalen i Tromsø. Alle inne i bygget ble evakuert.

Roy Sarre, utrykningsleder i Tromsø brann og redning, kunne imidlertid fortelle at det ikke dreide seg om en brann.

– Brannalarmen ved utgangsdøren har blitt trykket på manuelt. Det kan ha vært ved et uhell, forteller Sarre til iTromsø

NVE: Mindre fare for storflom i Nord-Norge enn forventet

Rekordstore snømengder i nordnorske fjell øker faren for skadeflom i vassdragene, og for en uke siden mente NVE at det var en 95 prosent sjanse for stor vårflom i Nord-Norge.

Nå toner NVE ned varselet, og mener det ikke blir så dramatisk som først ventet på grunn av kjølige netter og mindre regn enn forventet. Det gjelder også Troms og Finnmark. Det melder Tv2 torsdag.

– Store vassdrag som Målselv og Reisaelva ser ut til å slippe unna flom. Mye snø vil smelte på Finnmarksvidde. Og Tanaelva kan gå opp på gult nivå. Men det ser bra ut, også i forhold til Altaelva, sier vakthavende hydrolog i NVE, Knut Ola Aamodt til Tv2.

Skulle den store vårflommen likevel melde sin adkomst, er Statkraft forberedt ved at de har begynt å tappe ned kraftmagasinene. Det opplyste Statkraft i en pressemelding tirsdag.

– Våre snømålinger bekrefter at det er usedvanlig mye snø i fjellet og betydelig mer enn normalt, sier produksjonssjef i Statkraft region Nord Tore Bjørnå-Harvik i pressemeldingen.

Produksjonssjef i Statkraft region Nord, Tore Bjørnå-Hårvik.  Foto: Statkraft

De klargjør vannmagasinene i Virdnejavri i Altavassdraget og Altevatn i Barduvassdraget for å kunne ta imot vannet.

– Med klimaendringer som vil gi oss et våtere og villere vær, blir det ekstra viktig å beholde den unike fleksibiliteten i kraftmagasinene, sier Bjørnå-Hårvik.

24-åring skal ha tatt med seg hasj på Hurtigruten

En 24 år gammel mann er tiltalt i Nord-Troms tingrett for å ha oppbevart 300 gram hasj og 390 gram marihuana på Hurtigruten den 5. desember i 2018.

24-åringen må møte i tingretten 14. september.

Betydelig skredfare i Tromsø

Illustrasjonsfoto fra en skredøvelse på Finse i 2019 arrangert av Røde Kors i samarbeid med Politi og Norske Redningshunder.  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Varslingstjenesten Varsom melder om skredfarenivå 3 (betydelig skredfare) i Tromsø både torsdag og fredag.

«Svake lag i snødekket kan føre til store skred. I lavlandet kan det gå våte skred i bratt terreng. Unngå skavler og glidesprekker», står det i varselet for torsdagen.

Varsom viser til at temperaturen fortsetter å synke, samtidig som nedbørsmengden øker. I områder under 800 moh vil nedbøren komme som regn, som vil føre til at man må forvente naturlige våte løssnøskred.

«Over mildværsgrensa vil snøpakken stabilisere seg noe og nysnøen som kommer her vil stort sett være fuktig men kan danne enkelte flak som kan løses ut av skiløpere, og vil belaste snøpakken der det kommer mye nedbør», ifølge Varsom.

Fareskala for snøskred  Foto: Varsom

Skistjerner med på nordnorsk satsing mot mobbing

MOT-ambassadører: Erik Valnes og Anna Svendsen  Foto: MOT

Tallenes tale om de unge i nord er alarmerende. Nordnorsk ungdom er minst fornøyd med egen helse og de ligger på landstoppen i mobbing. Fremtidstroen er svak og landsdelen er på bunn når det gjelder andel som tror de vil få et godt og lykkelig liv, skriver organisasjonen MOT i en pressemelding.

De satser nå tungt på Nord-Norge. TIL har vært samarbeidspartner lenge, nå blir også flere skiprofiler en del av laget.

– Jeg er stolt over å være MOT-ambassadør. For meg handler MOT om at alle kan oppnå det de vil, uansett hvilken personlighet de er, sier Finn Hågen Krogh.

Anna Svendsen, Erik Valnes og Vilde Nilsen er sammen med Krogh nå blitt MOT-ambassadører.

Flere skoler er med i samarbeidet, deriblant Tromstun ungdomsskole.

– Vi er en stor skole med over 450 elever, som er opptatt av å gi våre elever et godt skolemiljø og personlig utvikling. Derfor er vi stolte over å være først ute i den nordnorske satsingen, sier rektor Sturla Vik.

Takket være Samfunnsløftet fra SpareBank1 Nord-Norge, vil skolene få dekket en betydelig del av kostnadene for å delta i programmet til MOT.

– Også vi i SpareBank 1 Nord-Norge ser stor verdi av MOTs arbeid med å utvikle robuste ungdommer i nord, sier Katrine Eilertsen, Rådgiver samfunnsløftet i SpareBank 1 Nord-Norge.

– MOTs oppdrag er å utvikle robust ungdom som inkluderer alle. Bare tre prosent av de 68 000 elevene som deltar i MOTs program er fra Nord-Norge. Derfor er vi ekstra stolte over at vi nå kan gjøre en satsing i nord, sier Mariann Janson, daglig leder for MOT Norge.

Færre ber om avdragsutsettelse

Antallet som tar kontakt med bankene for å få betalingsutsettelse synker markant. Konserndirektør for kommunikasjon og samfunn i Sparebanken Nord-Norge, Stein Vidar Loftås sier de nå mottar svært få søknader.

Tilsammen har banken innvilga betalingsutsettelse for nesten 4,3 milliarder kroner siden koronapandemien begynte å prege økonomien, i området mellom Finnsnes i sør og Alta i nord. 3,1 milliarder er innvilga til personkunder, og 1,2 milliarder til bedriftskunder.

Emmas holder dørene stengt på ubestemt tid

Andreas Bakkeli er daglig leder ved Emmas Drømmekjøkken.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

Emmas Drømmekjøkken og Emmas UNDER skriver på Facebook at de setter pris på henvendelsene fra folk som lurer på når restaurantene skal åpne igjen.

«Vi merker at Tromsøs restauranter og utesteder har begynt å våkne til liv igjen. Vi gleder oss på deres vegne, men det gjelder dessverre ikke for oss.»


De små og smale lokalene skal gjøre det svært vanskelig for Emmas å følge retningslinjene om én meter avstand og fortsatt tjene penger. Skal de følge smittevernreglene så kan de nesten ikke ha gjester, skriver de.

«Vi har valgt å ha litt is i magen en stund til. Reglene endres raskt om dagen og vi håper på litt gunstigere forhold før vi åpner igjen.»

Online-booking av bord er foreløpig stengt inntil 15. juni.

Stadig flere spisesteder åpner dørene. Når restaurantene i Rødbanken gjenåpner er fortsatt usikkert

Matserveringen i nye Rødbanken er foreløpig stengt.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

Noen utesteder og restauranter har holdt åpent i hele korona-perioden og nå har de fleste åpnet dørene igjen med visse restriksjoner på grunn av smittevern.

Rødbanken åpnet dørene igjen i januar etter å ha vært under oppussing i tre år.

Da sto selskapet Bankerått AS klare med to nye restauranter, Størhus og Walter & Leonard. Selskapet skulle i tillegg drive kantine i bygget, samt levere mat til møter, konferanser og andre arrangementer i fjerde etasje.

Siden de stengte dørene etter regjeringens restriksjoner har de foreløpig ikke vist tegn til gjenåpning.

Daglig leder i Bankerått AS, Innika de Rosa, skrev følgende i en sms da iTromsø tok kontakt i forrige uke:

«Er dessverre permittert og ikke interessert i å snakke akkurat nå. Jeg kan ringe opp igjen når jeg er tilbake i jobb.»

Verken styreleder Per Ingvart Aronsen eller eier Alf Mangor Johannessen i selskapet har svart på iTromsøs mange henvendelser.

Daglig leder i Rødbanken AS, Mona Løbach Willumsen, sier at hun ikke vet når restaurantdriften vil åpne igjen.

Rødbanken eies av Sparebank 1 Nord-Norge og konsernets retningslinjer sier at bygget ikke skal åpnes før 15. juni.

Restaurantdriften til Bankerått AS rammes imidlertid ikke av disse retningslinjene og det er dermed uklart hvorfor de ikke har åpnet igjen.

Mann pågrepet på Rådhuset

PÅGRIPES: Her pågrupes mannen inne på Rådhuset  Foto: Ronald Johansen

Vekterne på Rådhuset måtte tilkalle politiet da mann løp inn og nektet å forlate stedet.

– Vi fikk en melding om at det var noen som befant seg inne på Rådhuset, når Rådhuset egentlig var stengt. Vekter var i kontakt med mannen, som ikke ville legitimere seg, og tilkalte oss, sier politiets operasjonsleder Eirik Kileng.

Han forteller at det ble oppdaget narkotika på mannen, som er i 30-årene.

– Vi var på stedet og gjorde funn av narkotika på ham. Nå tar vi han med til politistasjonen for å ta en prat, sier Kileng, som forteller at selve pågripelsen var udramatisk.

Mannen er en kjenning av politiet.

Her fikk syv forelegg

Politiet skriver onsdag morgen på Twitter at en patrulje har gjennomført fartskontroll med laser i en 30-sone på Solstrandvegen på Gammelgård.

Dette resulterte i at syv personer fikk forenklede forelegg. Høyeste målte hastighet var 46 kilometer i timen.

Vegvesenet kontrollerte 88 tungbiler – fire fikk kjøreforbud

Én av de kontrollerte tungbilene ble ilagt bruksforbud på grunn av stor avrenning av fiskevann fra lasten.  Foto: Statens vegvesen

Natt til tirsdag denne uken gjennomførte Statens vegvesen en kontroll ved Nordkjosbotn kontrollstasjon.

88 tungbiler og to lettbiler ble kontrollert, skriver Statens vegvesen i en pressemelding.

Resultatet av kontrollen var at fire sjåfører fikk kjøreforbud, noen av disse på grunn av sikthindringer i frontruten og mangelfull lastesikring. Én transportør ble ilagt bruksforbud på grunn av stor avrenning av fiskevann fra lasten, skriver vegvesenet.

Fire sjåfører ble ilagt dekkgebyr på 1.000 kroner for bruk av vinterdekk med pigger, mens tre transportører ble ilagt et overlastgebyr.

Vegvesenet registrerte andre mangler ved seks av de øvrige kontrollerte tungbilene.

Skjøt på måser med luftgevær

Politiet skriver på Twitter onsdag morgen om en mann i Kroken som skjøt på måser med luftgevær.

Mannen skal ha skutt på måsene fra vinduet i leiligheten, og politiet skriver at han var beruset da det skjedde og har innrømmet forholdet.

Politiet beslagla luftgeværet, og skal anmelde hendelsen.

Russebilsjåfør dømt for å ha drukket etter ulykke

En 19 år gammel mann fra Tromsø er dømt for å ha drukket alkohol få timer etter en bilulykke. Mannen var sjåfør for en russebil, og skal i morgentimene ha kjørt utfor langs Eidvegen. Ulykken skjedde i mai i fjor, og mannen var selv ikke russ.

Han forklarte til retten at han ikke selv hadde drukket alkohol, og at veien var glatt. Bilen gikk ut av veibanen, og ble stående fast. Ingen skal ha kommet til skade i utforkjøringen, men en russ skadet seg på vei ut av bilen. Mannen skal etter hvert ha dratt fra stedet, og drakk øl før han la seg. Noen timer senere ble han fremstilt for blodprøve, som viste at han hadde promille.

Mannen dømmes til 18 dagers betinget fengsel, med en prøvetid på to år, samt en bot på 10.000 kroner. I tillegg mister han førerretten i 15 måneder, og det settes krav om full ny førerprøve for gjenerverv av førerretten.

Mann i 40-årene dømt for å ha kjørt i hasjrus

En mann i 40-årene fra Tromsø kjørte i januar i år i hasjpåvirket tilstand fra Tromsø til Ramfjorden. Kjøringen skal ha skjedd på E8, en trafikkert innfartsvei til Tromsø. I bilen var det to passasjerer. Mannen ble stoppet av politiet i Ramfjorden, og fikk førerkortet beslaglagt. Blodprøveanalysen viste at han hadde hasj i blodet tilsvarende 1,2 promille.

Tingretten dømmer mannen til 18 dager fengsel, i tillegg til en bot på 45.000 kroner. Mannen dømmes til tap av førerretten i to år, og det kreves full ny førerprøve for gjenerverv av førerretten.

Mannen erkjenner skyld og fikk strafferabatt på tre dager, fra 21 til 18 dager.

Tromsø-hotell gjenåpner etter å ha vært koronastengt

Radisson Blu Hotel gjenåpner 2. juni etter å ha vært koronastengt. Hotellopplevelsen vil være noe annerledes for de kommende gjestene, hotellkjeden har innført nye og strengere smitteverntiltak som følge av koronaviruset. Det vil blant annet ikke være frokostbuffét og rengjøringen av hotellet vil skje hyppigere.

– Våre strenge rutiner for renhold og hygiene har nå blitt ytterligere skjerpet. Vi skal gi gjestene de beste opplevelsene og tar vi sikkerheten på høyeste alvor gjennom blant annet hyppigere rengjøring, større avstand mellom gjestene og stasjoner med hånddesifisering, sier hotelldirektør, Aart Niemans, i en pressemelding.

Telefonproblemer i store deler av landet

Telia melder om at de har problemer med telefonnettet sitt.

«Vi har dessverre landsdekkende problemer med talenettet. Vi beklager ulempene dette medfører. Våre teknikere jobber på spreng med å løse problemene», skriver Telia på sine nettsider melder NRK.

Rundt klokka 16 skriver teleselskapet «Vi ser en bedring i problemene knyttet til samtaleoppsett, og langt færre kunder er nå berørt. Vi fortsetter feilrettingen og beklager så mye de ulempene dette har.»

Troms politidistrikt er blant de som opplever tekniske problemer med telefonsystemene sine.

Også andre politidistrikter i landet har samme problem.

Politiet opplyser at de jobber med å fikse problemet, men har ingen informasjon om når systemene vil være tilbake i normal drift.

Dersom det skulle oppstå nødsituasjoner kan politiet fremdeles nås på 112.

Jordskred på Slettaelva

Det har gått et jordskred cirka 300 meter fra bebyggelsen i boligfeltet på Slettaelva på Kvaløya.

Det skriver avisa Nordlys tirsdag formiddag.

Avisa skriver at Bydrift ikke var kjent med jordskredet.

Sjåfør bøtelagt i fartskontroll

UP avholdt fartskontroll med laser på Ringvegen tirsdag morgen, skriver politiet på Twitter.

Én sjåfør ble tatt i fartskontrollen, og ble bøtelagt for å ha kjørt i 74 km/t i 60-sonen.

Snøskredvarslingen forlenger sesongen

Rekordmye snø i Nord-Norge gjør at snøskredvarslingen forlenger sesongen med to uker, frem til 12. juni. Normalt er den daglige varslingen mellom 1. desember og 31. mai, men etter en snøfylt vinter og vår er det fortsatt vinterlige forhold og ustabilt med snø.

– Vi ser at behovet for å forlenge sesongen er spesielt stort i år, og har besluttet å forlenge varslingssesongen, sier seksjonssjef for snøskredvarslingen i NVE, Rune Engeset, i en pressemelding.

Ingen testet positivt for korona i forrige uke

Tromsø kommune har sluttet daglige korona-oppdateringer. Nå rapporteres det én gang i uken, samt når noen tester positivt.

«Siste uke har vi ikke hatt noen nye tilfeller av covid-19. Sist registrerte var 17. mai», skriver kommunen i en pressemelding.

Ifølge kommunen er det i alt 178 personer som har testet positiv i Tromsø.

«Det er tre som er døde. Og vi har nå registrert 173 som har blitt friske og gått ut av isoleringen. Da står vi igjen med at det akkurat nå er 2 personer som fortsatt er i isolasjon pga. covid-19.», melder kommunen.

Full utrykning da det begynte å ryke av båt i sentrum

Politi, brannvesen, ambulanse og redningsskøyta rykket ut til en båt som lå til kai ved Ishavshotellet i sentrum mandag ettermiddag.

– Det var varmeutvikling og røyk som kom fra båten, men det var ikke brann. Situasjonen løste seg raskt, sier operasjonsleder Karl Erik Tomassen ved Troms politidistrikt.

Neste uke åpner Fjellheisen igjen

Mandag 1. juni åpner Fjellheisen, etter å ha vært koronastengt siden 12. mars.

Det melder daglig leder Ole-Johan Pedersen i en pressemelding mandag.

– For å tilpasse oss smittevernreglene, kjører vi kun med 30 prosent kapasitet i heisen, skriver Pedersen i pressemeldingen.

For å lokke lokalbefolkningen til Fjellheisen, har de tenkt å tilby lavere priser til barnefamilier. Pedersen skriver i tillegg at alle barn får reise gratis med heisen de første fjorten dagene etter de åpner.

– Vi jobber med mange spennende aktiviteter på fjellet, og har godt håp om at vi også kan trekke mange ferierende nordmenn til fjells, skriver Pedersen.

Fem tatt i fartskontroll, en anmeldt for kjøring uten gyldig førerkort

Politiet har hatt fartskontroll i Håkøybotn.

5 bilførere ble ilagt forenklet forelegg, høyeste målte hastighet var 70 km/t i 60-sone.

På Storelva er en mann i 60-årene anmeldt for kjøring uten gyldig førerkort.

Politiet melder om «kø og tilløp til kaos på Ringvegen»

Politiet skriver på Twitter at det er kødannelser i trafikken ved Remiks på Ringvegen.

De spekulerer i om vårrengjøring kan være årsaken til problemet:

«Også i Tromsø har folk benyttet fridager og godvær til våronn», skriver politiet.

Bil knuste busskur i Giæverbukta: Trillet fra K1-parkeringen

En førerløs bil trillet inn i busskur på bussterminalen.  Foto: iTromsø-tipser

En Opel Corsa har trillet fra parkeringsplassen ved K1 og ned til et av busstoppene i Giæverbukta.

Den har truffet og knust busskuret, skriver politiet på Twitter.

Politiets operasjonsleder Beate Helberg forteller at de fikk melding om hendelsen fra en forbipasserende på stedet.

– Det er en parkert bil som har trillet ned og truffet et busskur. Det er materielle skader både på bilen og på busskuret. Det er knust en del glass, og et av fronthjulene på bilen er punktert, sier Helberg.

Ingen personer ble skadet i hendelsen.

– Patruljen på stedet opplyser at bilen er låst, men at bilen står i fri, sier Helberg.

Helberg forteller at de nå leter etter eieren av bilen.

– Vi vet hvem som er registrert som eier, nå forsøker vi å komme i kontakt med personen.

5 sjåfører tatt med mobilen i hånda, én med piggdekk

Politiet avholdt mandag formiddag trafikkontroll i Stakkevollvegen.

5 bilførere ble ilagt forenklet forelegg for bruk av håndholdt mobiltelefon under kjøring.

Én bilfører fikk utstedt gebyr for kjøring med piggdekk.

6 sjåfører tatt i kontroll ved barnehage

Politiet avholdt kontroll i Kaldfjord ved Kjosen barnehage mandag morgen.

6 førere ble ilagt forenklet forelegg. Høyeste målte hastighet var 48 km/t i 30-sone.

Tromsø-kunstner får 150.000 kr. i Talentstipend

KUNSTNER: Silje T. Martinussen skal bruke stipendet til utgifter knyttet til studier i Barcelona.  Foto: Privat

Sparebank 1 Nord-Norge har delt ut 1,5 millioner kroner fordelt på 11 kulturtalenter.

– Vi mottok 28 søknader, hvorav 22 kvinner og 6 menn. Det er mange unge talenter med tilknytning til landsdelen, og det er ingen enkel oppgave å velge ut talentene, sier Rolf Eigil Bygdnes, daglig leder i Sparebankstiftelsen SpareBank 1 Nord-Norge.

Det er femte gang Stiftelsen deler ut stipend til unge kulturtalenter.

Tromsø-kunstner Silje T. Martinussen mottar 150.000 kroner. Hun har 2-årig fagskoleutdanning i visuelle kunstfag fra Kunstskolen i Bergen og studerer nå ved Barcelona Academy of Art. Stipendet skal brukes til utgifter knyttet til de to resterende årene i Spania.

27-åringen hadde sin første utstilling på Galleri Nord i 2017: «Det stygge – den som ikke gråter, den har det ikke vondt».

Disse mister strømmen mandag

På grunn av arbeid på strømnettet i området opplyser Troms Kraft at enkelte adresser på Kvaløya mister strømmen mandag.

Fra klokken 09.30 til 11.30:

  • Elvegårdsvegen 118 - 192
  • Lensmann Hvedings veg 34 - 81

Fra klokken 13.30 til 15.30:

  • Austeinvegen 32 - 100

Strømbrudd i Tromsø - over 1.000 berørte

Troms Kraft Nett opplyser søndag kveld om at det har forekommet en driftsforstyrrelse på Tromsøya.

Hendelsen skal ha skjedd klokken 20.15 søndag kveld.

«Et større området rundt Charlottenlund er uten strøm pga. feil i nettet. Montører er på tur og vil søke etter feil fortløpende» melder Troms Kraft Nett på sin Facebook-side.

Feilområdet skal ha strukket seg fra Langnes til tunnelinnslaget ved sentrum nord.

Ifølge Troms Kraft Nett skal 1.257 kunder ha vært berørt av strømbruddet. Klokken 21.30 skal 697 kunder ha fått strømmen tilbake. Et kvarter senere har Troms Kraft Nett skrenket inn feilområdet som nå er fra Borgåsvegen til tunnelinnslaget ved sentrum nord. 483 kunder skal fortsatt være uten strøm.

– Vi driver på med å søke etter feilen, forteller Torfinn Salmi, avdelingssjef for montasje i Troms Kraft Nett til iTromsø.

Strømmen skal også ha gått i Breivikatunnelen, opplyser Veitrafikksentralen.

Troms Kraft Nett skriver på sine nettsider at beregnet rettetid er satt til klokken 22.00.

OPPDATERING: Mandag morgen er ingen husstander i Tromsø uten strøm, ifølge Troms Krafts nettsider.

Tromsø-syklister blant landets minst fornøyde

Syklist Claude Rouget stilte en tidligere vinter opp i iTromsø og fortvilte over at vintersykling er en stor utfordring fordi sykkelveiene brøytes mye dårligere enn bilveiene. Her ved Sandnessundbrua.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

Det er fortsatt snø i fjellet, men asfalten er endelig kommet fram. For dem som har sykla gjennom vinteren henger det imidlertid fortsatt igjen bilder på netthinna av sykkelhjul i dyp snø på byens fortau.

I en ny undersøkelse fra Transportøkonomisk institutt (TØI) har man spurt syklister i ni byområder om hva som fremmer og hemmer sykling om vinteren.

Syklistene fra Tromsø, Trondheim og Bergen er minst fornøyd med drift og vedlikehold i sine byer, mens syklistene i Kristiansand, Rogaland og Kongsberg er mest fornøyde, skriver TØI på sine nettsider. Kanskje ikke så oppsiktsvekkende resultater med tanke på forskjellen i snømengde fra Kristiansand (så godt som ingenting) til Tromsø (altfor mye).

Når det gjelder vinterforholdene er det særlig brøyting på fortau og gang- og sykkelveier som mange mener er for dårlig.

Bedre vinterdrift og -vedlikehold i form av hyppigere brøyting, kosting og strøing trekkes fram som faktorer som kan bidra til at flere vil sykle om vinteren. I sommermånedene er det behov for bedre og mer sammenhengende sykkelveier, ifølge respondentene i undersøk­elsen.