Varsler betydelig skredfare ut helga

Hovedredningssentralen Nord-Norge opplyser om at skredfaren i Nord-Norge er betydelig, og vil ligge på dette nivået gjennom hele helga.

«Vedvarende svake lag, våt snø, store naturlig utløste skred kommer» skriver de på twitter.

Ifølge varsom.no er skrednivået i Tromsø på faregrad 3, hvor det står at man bør unngå soleksponert bratt terreng, og at det er fare for naturlig utløste skred på grunn av milde temperaturer høyt til fjells.

«Sjekk varsom.no før du går ut, og ikke utsett deg selv eller andre for fare! Vis vett - vær varsom» skriver Hovedredningssentralen Nord-Norge på twitter.

Nå stenges denne tunnelen

Statens vegvesen kommer til å jobbe med vedlikeholdsarbeid på nattetid i dagene fremover. I den anledning vil Tromsøysundtunnelen i retning Breivika – Tomasjord bli stengt.

Stengeperioden vil være fra 28. september til 9. oktober i tidsrommet 21.00 til 05.00 neste dag.

Det melder Statens vegvesen på sine nettsider.

Disse mister strømmen mandag

  Foto: Jon Terje Eiterå

Troms Kraft Nett melder på sine nettsider at enkelte husstander kommer til å miste strømmen en periode mandag. Grunnen er at de kommer til å jobbe på strømnettet.

Følgende adresse mister strømmen:

Fra kl. 09.00 – 13.00: Erik Vangbergs gate 1 og Søren Zakariassens gate 14.

Fra kl. 09.30 – 14.30: Deler av Kobbevågveien.

Kvinne mistenkes for promillekjøring

Politiet i Tromsø melder at ei dame i 30 årene har kjørt ut av veien ved Hundbergan. Kvinnen er pågrepet fordi hun mistenkes for å ha kjørt i alkoholpåvirket tilstand.

Senioruniversitetet gjenåpner onsdag i Rødbanken

SENIORUNIVERSITETET TILBAKE: Onsdag starter forelesningene til Senioruniversitetet i lokalene i kjelleren på Rødbanken igjen etter å ha vært avlyst helt siden korona-utbruddet i vår.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

Senioruniversitetet i Tromsø har hatt korona-opphold helt siden i vår, men nå har ledelsen for den populærvitenskapelige forelesningsserien bestemt seg for å gjenoppta aktiviteten.

Onsdag førstkommende vil den første forelesningen gå av stabelen i Rødbanken. Da vil tema være «Tyske fangeleirer under krigen og norske landssvikleire etter krigen».

Som følge av smittevernregler vil forelesningene ikke kunne omfatte like stort publikum, men det har arrangørene tenkt å løse ved å kjøre en reprise like etter den første forelesningen.

Styreleder Reidar Vollstad i Senioruniversitetet sier til iTromsø at det vil bli stilt strenge krav om å overholde myndighetenes restriksjoner som avstand og bruk av Antibac osv.

– Ettersom det blir plass til færre tilhørere enn normalt, vil vi kjøre to foredrag etter hverandre som deltakerne kan velge mellom å melde seg på, sier han.

Det første foredraget vil bli holdt klokka 11, men det andre vil bli holdt klokka 12.30 – og de publikum må melde seg på foredraget de ønsker å gå på.

Uka etterpå – onsdag 07. oktober foreleser professor Ørjan Olsvik om virus og virussykdommer

Påfølgende uke blir det professor Hallvard Tjelmeland som skal forelese om rettsoppgjøret etter 2. verdenskrig.

Scooter velta i Tromsdalen

  Foto: Privat

Politiet i Tromsø melder at en scooter har velta i rundkjøringa ved Pyramiden i Tromsdalen. Politi og ambulanse er på stedet og føreren blir tatt hand om. Føreren er i følge politiets melding muligens noe skadet. Trafikken dirigeres på stedet.

Sykkeltyv tatt på fersken ved Fjellheisen

Troms politidistrikt skriver på Twitter søndag formiddag at en mann i 20-årene er tatt på fersken i å prøve stjele en sykkel fra Fjellheisen i Tromsdalen.

Det var sykkeleieren selv som oppdaget tyveriforsøket og tilkalte politiet. Eieren ønsket ikke å anmelde saken og mistenkte ble bortvist fra stedet.

Operasjonsleder i politiet, Beate Helberg, sier at politiet fikk meldingen litt før 10.30 og var på stedet få minutter senere.

– Eier har kommet til sykkelen da mannen forsøkte å få opp låsen og avbrøt ham i forsøket. Vi ble tilkalt for å bringe på det rene hvem mannen var og for å få kontroll på situasjonen, sier Helberg til iTromsø og legger til at politiet kjenner 20-åringen fra før.

Både sykkeltyven og eieren var på stedet da politiet ankom, men Helberg vet ikke hvorfor tyven ble igjen.

– Jeg har ingen informasjon om at eieren holdt ham fysisk igjen, men han ble værende. I og med at eieren ikke ønsket å anmelde så var de kanskje blitt enige om å skvære opp, sier hun.

Politiet fant mann på Strandtorget som blødde fra hodet

Troms politidistrikt har vært ofte på Twitter natt til søndag for å oppdatere om hendelser knyttet til fester, vold og alkohol.

Politiet rykket ut etter melding om slagsmål med flere personer involvert på Stortorget. Da patruljen ankom var det ingen der, men politiet traff litt senere en mann i 20-årene som sa han var blitt utsatt for vold relatert til denne hendelsen.

På Strandtorget kom politiet over en mann som blødde fra hodet etter å ha vært involvert i en slåsskamp. Gjerningspersonene hadde forlatt stedet og vitner ble avhørt. Fornærmede ble tatt med til legevakt for undersøkelse og forholdet er anmeldt.

En mann i 20-årene ble rett før klokka 23 lørdag kveld innbrakt og satt i drukkenskapsarrest da han åpenbart var ute av stand til å ta vare på seg selv.

Politiet var også på en adresse langs Strandvegen og løste opp i et slagsmål før de avsluttet festen. Det er ikke første gangen denne adressen blir oppsøkt av politiet i helga. Festarrangør får et pålegg om å avslutte og holde det stilt for resten av natten.

Sist, men ikke minst, var politiet på en adresse i Breivika etter melding om støy og slagsmål. Stille og rolig ved politiets ankomst og ingen ønsket å anmelde noe av det som skjedde.

Sjurelv vil bli kraftlag-direktør

Hilde Sjurelv varslet nylig sin avgang i luftambulanseselskapet Babcock. 

Nylig avgått driftsleder i Babcock, Hilde Sjurelv fra Tromsø er en av søkerne som hittil har vært unntatt offentlighet til stillingen som direktør for Luostejok Kraftlag i Finnmark.

Det melder iFinnmark.no lørdag kveld.

Sjurelv bekrefter overfor avisen at hun er en av søkerne, og sier hun ikke har kunnet bekrefte det mens hun var ansatt i Babcock.

Hilde Sjurelv er gift med forsvarsminister Frank Bakke-Jensen, som nylig ble utnevnt til ny Fiskeridirektør.

Benonisen inn i fylkesledelsen

NESTLEDER: Mari-Ann Benonisen er ny nestleder til Norsk Sykepleierforbund i Troms og Finnmark. Foto: Privat 

Mari-Ann Benonisen fra Tromsø er valgt til ny nestleder i fylkeslaget til Norsk Sykepleierforbund i Troms og Finnmark. Ny fylkesleder er Lena Røsæg Olsen fra Dyrøy og nestleder fra Finnmark er Åshild Østlyngen.

Benonisen kommer fra stillingen som avdelingsleder i hjemmetjenesten i Tromsø kommune.

Varsler tilsynskampanje om passasjertelling

Sjøfartsdirektoratet varsler at de denne høsten vil ha økt fokus på kontroll av telling av passasjerer på ferger i landet.

– Vi håper at det er god kontroll på dette viktige temaet når vi nå inspiserer ulike fergesamband, sier leder for operativt system, Alf Tore Sørheim, i en pressemelding.

Det er «Forskrift om passasjerregistrering på skip» som regulerer kravene til telling og kontroll av antall passasjerer før en legger fra kai. Etter at det ble innført autopass på flere samband fikk direktoratet flere bekymringsmeldinger knyttet til dette.

– De første kontrollene i 2019 viste at flere ikke hadde god nok kontroll på passasjertallet, sier Sørheim.

Endringer i amerikanernes spisevaner kan gi muligheter for norsk sjømat

ENDRET SPISEVANENE: Under koronatiden har amerikanere endret spisevanene sine og spist mer fisk. Bildet er att i Montclair, New Jersey i sommer.   Foto: Seth Wenig/Scanpix

Koronakrisen har endret spisevanene til amerikanerne. Det kan være gode nyheter for norsk sjømat.

En ny rapport fra USA viser at amerikanerne har fått større oppmerksomhet rundt mat og helse og at de gjerne betaler mer for sunn mat. Sjømatrådet mener det er gode nyheter for norsk sjømat.


Sjømatministeren er ikke betenkt over mer oppdrett tross stort konfliktpotensial

Her møter sjømatministeren torsken som kan bidra til å dekke matbehovet i verden. Men før torskeoppdrett blir en stor næring må konfliktene i fjordene løses.


– I den lavtlønnede delen av befolkningen har forbruket gått opp fordi offentlig støtte har ført til økt kjøpekraft, forteller Sjømatrådets fiskeriutsending til USA, Anne-Kristine Øen.

Hun forteller at kjøp av fisk i dagligvarehandelen har gått opp med ni prosent i koronaperioden. Spisevanene har gått fra at tre av fire måltider ble spist på restaurant, til at 88 prosent av måltidene ble spist hjemme våren 2020.


Ny rapport fra NHO:

– Nord-Norge trenger 30.000 nye arbeidsplasser

For å opprettholde dagens velferd må det skapes 30.000 nye lønnsomme areidsplasser bare i Nord-Norge de neste 10 årene. Det kommer fram i en ny rapport fra NHO.


Fiskeriutsendingen mener amerikanernes endringer vil bety større mulighet for norsk sjømat, fordi forbrukerne skjønner at de kan kjøpe frossen fisk som likevel har god kvalitet.

Rykket ut til trafikkuhell: Fant veltet personbil, men ingen sjåfør

Natt til lørdag rykket politiet ut etter melding om et trafikkuhell på Strandvegen, skriver Troms politidistrikt på Twitter.

Der fant de en personbil liggende på siden utenfor veibanen. To personer er sett løpende vekk fra området. Alt tyder på at det bare er et kjøretøy involvert, skriver politiet cirka klokka 04 natt til lørdag.

Én time senere, etter at politiet har gjort undersøkelser på stedet, er en mann i 20-årene fremstilt for blodprøve mistenkt for å ha kjørt bilen i alkoholpåvirket tilstand.

Mannen har ikke gyldig førerkort og politiet oppretter sak.

Politiet stanset flere fester i natt og tok hånd om utagerende mann i sentrum

Troms politidistrikt skriver på Twitter natt til lørdag at de har vært på en adresse langs Stakkevollvegen og gitt arrangør av en fest pålegg om å senke støynivået og ta hensyn til sine naboer. Det kom gjentatte klager fra denne adressen.

I tillegg har politiet vært på en adresse på Bjerkaker og bistått med å avslutte en fest. Mannen som arrangerte festen var fortvilet over at festdeltakerne ikke ville forlate adressen.

I sentrum grep politiet inn overfor en mann i 20-årene som var utagerende og hissig mot andre personer. Mannen ble tatt hånd om, roet seg ned og ble kjørt hjem med beskjed om å gå til ro for natten.

Tidlig lørdag morgen skriver politiet:

«Ut over de allerede nevnte festligheter har operasjonssentralen i Troms politidistrikt i løpet av natta ringt opp to festarrangører i Tromsø og bedt de senke støynivået etter klager fra nabolaget. Dette ble i begge tilfeller tatt til etterretning.»

Kommunen stenger brua på Breivikeidet for alle kjøretøy

Tromsø kommune stenger med umiddelbar virkning brua ved Nyskogveien på Breivikeidet for alle kjøretøy. Årsaken er store bevegelser i løsmasser over tid, og særlig etter den siste tids store nedbørsmengder. Tre husstander berøres, skriver kommunen i en pressemelding.

En befaring i området bekrefter store endringer både i grunnen og på brua, og stor risiko for at nye endringer kan oppstå raskt og plutselig. I sum gir dette en bæreevne som er så svekket at det innebærer umiddelbar fare for liv og helse dersom den trafikkeres med den belastningen et kjøretøy gir.

– Dette er naturligvis svært beklagelig for dem som bor i området, som er avhengig av brua for å komme seg til og fra hovedveien. Dessverre finnes ikke noe annet alternativ nå, sier enhetsleder i Byutvikling, Jørn-Eirik Schjetne.

Brua er åpen for gående og syklende, men kommunen jobber med å finne varige løsninger som gjør at brua kan trafikkeres også av kjøretøy. Det kan innebære renovering av eksisterende bru eller en midlertidig bru.

Beruset turist med handlevogn full av bagasje skapte uro på rutebuss. Ble henta av to politipatruljer.

Troms politidistrikt meldte på Twitter fredag ettermiddag at de rykket ut til Eidvegen på Kvaløya etter melding om ordensforstyrrelse på en rutebuss.

– I utgangspunktet var det tre personer som laget uro, men det viste seg at det var én person som viste seg å være problemet. Han hadde drukket alkohol og forstyrret bussjåføren, sier operasjonsleder Morten Augensen.

To politibiler stanset bussen, som kom kjørende i retning sentrum, på holdeplassen ved Ban Thai.

Politiet tok en mann og hans handlevogn fullastet med bagasje av bussen.

– Han hadde en handlevogn med mye ting og tang oppi, bekrefter Augensen.

Mannen er utenlandsk statsborger på gjennomreise, men Augensen har ikke oversikt over hvilket land mannen er fra.

– Utlendingsavdelinga vår har sjekka det ut i tilfellet det var noe som skulle følges opp, men det var det ikke. Mannen ble tatt med inn til stasjonen, men det er ikke oppretta sak og nå er han dimittert, sier Augensen.

Stor stålplate har løsnet under Tromsøbrua

LØS PLATE: Vegvesenet fikk melding om at en stålplate under Tromsøbrua hadde løsnet fredag formiddag. Entreprenøren Mesta fikk fjernet platen - som trolig hadde løsnet som følge av den kraftige vinden torsdag.  Foto: Ronald Johansen

En stålplate på cirka én ganger én meter løsnet fra en stigekonstruksjon under Tromsøbrua – trolig natt eller morgen mot fredagen.

– Det var politiet som meldte fra om saken, og vi fikk varslet Mesta slik at de kunne få platen fjernet, får iTromsø opplyst fra Vegtrafikksentralen i Bodø.

Meldingen fra politiet kom inn i 11-tiden – og Mesta var i gang med sitt arbeid like etter klokka 13, opplyser sentralen videre.

– Hva som er årsaken til at platen er løsnet har vi ingen formening om, men det kan jo være at det er den kraftige vinden som ligger bak, opplyser operatøren.

Det er på nordsiden av brua – under sykkelfeltet – som platen har løsnet.

Fylte grus i verneområde - må rydde opp

En grunneier på Kvaløya har fått pålegg fra Fylkesmannen i Troms og Finnmark om å rydde opp etter at vedkommende fylte grusmasser over grensen til Grindøysundet naturreservat.

Utfyllingen har skjedd i forbindelse med restaurering av en garasje, og pålegget er gitt etter at Statens Naturoppsyn har vært på befaring i området.

Ifølge pålegget til grunneieren går det fram at det mest hensiktsmessig er å bruke gravemaskin, noe som i utgangspunktet er forbudt å bruke i reservatet. Men Fylkesmannen har allerede gitt dispensasjon til motorisert ferdsel og fristen til å rydde er satt til 1. november.

Det hører med til historien at grunneieren har vært klar over at grusmassene har havnet over grensen til reservatet, og har på befaring sammen med miljøvernavdelingen forklart at ryddingen hadde blitt utsatt på grunn av sen vår.

Hensikten med Grindøysundet naturreservat er å bevare et stort gruntvannsområde og tilhørende fastmark med et svært rikt fugleliv og verdifulle botaniske lokaliteter. Området, som ligger mellom Grindøya og Tisnes, ble vernet i 1995.

Kong Harald innlagt på sykehus

Kong Harald ble fredag morgen innlagt på Rikshospitalet.

Det melder Det Norske Kongehus.

«Kongen er sykmeldt. Kronprinsregenten vil lede statsråd i dag.», skriver de på sine nettsider.

Innbrakte to menn på K1 etter melding om tyveri

Politiet så seg nødt til å bringe inn to menn fra Jula på K1 etter at ansatte meldte om mulig tyveri fredag.

«Vi fikk kontroll på mennene, og kun én ble tatt med stjålne varer. Den andre måtte også bli med inn da han var etterlyst for forkynnelse av dokumenter», opplyser politiet på Twitter.

Nødetatene rykket ut etter melding om merkelig lukt fra bobil

Politiet og brannvesenet rykket ut etter melding om merkelig lukt fra en bobil i Tromsø.

Lukten stammet fra et batteri som stod til lading, skriver Troms politidistrikt på Twitter.

Det hadde forhøyet temperatur og det begynte å sive gass fra det. Uviss årsak til dette.

Batteriet er tatt ut av bobilen.

Tenåring fikk førerkortet beslaglagt etter kontroll i Breivika

Troms politidistrikt melder at utrykningspolitiet har avholdt trafikkontroll i Breivika torsdag kveld.

En gutt i tenårene fikk førerkortet beslaglagt etter å ha blitt målt til 76 km/t i 50-sone på lett motorsykkel.

En mann i 20-årene ble målt til samme hastighet i bil og fikk også førerkortet sitt beslaglagt.

I tillegg fikk fem sjåfører forenklet forelegg.

Rykker ut til utagerende mann på havneterminalen: – Har låst seg på do, og truet med å gi vekterne juling

Politiet rykket torsdag ettermiddag ut til Havneterminalen  Foto: Ronald Johansen

Operasjonsleder Jørgen Ahlquist bekrefter at politiet er på på Havneterminalen rundt klokken 14.45..

– Det dreier seg om en mann som har vært ufin mot vekterne. Han har låst seg på do, og truet med å gi vekterne juling, sier Ahlquist.

Han opplyser at politiet i skrivende stund er i kontakt med mannen.

Stengte Tromsøysundtunnelen etter trafikkuhell

Tromsøysundtunnelen stenges på kveldstid.  Foto: Tor Farstad

En bil kjørte på en gravemaskin bakfra i Tromsøysundtunnelen.

– Gravemaskinen var i ferd med å svine ut til siden, og hadde satt ned farta for å kjøre ut, forteller operasjonsleder i politiet, Roy Tore Meyer, om hendelsen.

Tunnelen har vært stengt siden før klokken 09.00, skriver Nordlys, som omtalte saken først.

– Siste melding jeg har loggført er at det pågår opprydningsarbeid. Det er en del nedfall fra bilen, blant annet kjølevæske og smådeler, opplyser Meyer.

Patruljen på stedet valgte å ikke opprette sak på hendelsen.


Urinerte i garasje-anlegg – ble fersket av sivilkledd politi på kontroll

56-åringen latet vannet i et garasjeanlegg i sentrum. Det han ikke visste var at politiet var like i nærheten.

For i garasjeanlegget var sivilt antrukne politibetjenter fra UP, som gjennomførte en bilbeltekontroll rettet mot trafikken som kjørte forbi.

Eierne av garasjeanlegget ønsket urineringen påtalt, saken endte til slutt i retten.

Mannen skal også stjålet 36 bokser øl fra Rema 1000 på K1, og to hamburgere til en verdi av 198 kroner fra Kiwi i sentrum.

Mannen ble dømt til å betale en bot på 6.000 kroner, subsidiært 12 dager fengsel. Han må også betale det offentliges sakskostnader som er satt til 1.000 kroner.


Disse mister strømmen torsdag

STRØM: Tromsø kommune har inngått en ny avtale med Ishavskraft. 

Troms Kraft Nett skriver på sine nettsider at de kommer til å gjennomføre en planlagt utkobling torsdag. Som følge av dette vil flere husstander miste strømmen en periode.

Følgende adresser mister strømmen:

Klokken 09.00 - 13.00: Sommerfeldts gate 3, Erik Vangbergs gate 1, og Søren Zakariassens gate 14

Klokken 09.00 - 14.00: Clodiusbakken

Klokken 10.15 - 12.15: Skogvik

Hurtigbåt og buss innstilt - uværet har skapt trøbbel flere steder

I Clodiusbakken har trær falt over veien som følge av uværet.  Foto: Trond Haakensen

Troms fylkestrafikk melder på sine nettsider at hurtigbåt linje 3 Skjervøy – Tromsø er innstilt på grunn av været. Hurtigbåten skulle opprinnelig gått fra Skjervøy klokken 07.45.

Busslinje nummer 37 er også innstilt på strekningen NRK – sentrum på grunn av et tre som sperrer veien.

Den kraftige vinden som har herjet i Tromsø natt til torsdag har ført til problemer flere steder, opplyser politiet.

– I sentrum av Tromsø har mange trær knekt og skaper trafikkproblemer, skrev politiet på Twitter klokken 01.16 natt til torsdag.

– Det har vært problemer over hele byen egentlig. Noen steder har man ikke fått ryddet opp enda, sier Lennart Steffensen, operasjonsleder i politiet, og trekker fram Holtvegen som en av veiene.

Det er bydrift og brannvesenet som har bistått med å rydde bort trær som har falt ned.

– Det var såpass ille i Holtvegen at de ikke ønsket å rydde der før været hadde roet seg, sier Steffensen.

Operasjonslederen forteller at været var som verst rundt midnatt og timene etter.

Pipebrann i Kattfjorden - evakuerte seg selv

Nødetatene rykket onsdag kveld ut til Sjøtun i Kattfjorden, etter melding om pipebrann.

Det skriver politiet på Twitter.

Personene som var i bygget skal, ifølge politiet, ha evakuert seg selv.

Klokken 20.19 skriver politiet at pipebrannen er slukket og ingen personer er skadet.

Det er så langt heller ikke funnet noen materielle skader, og det har heller ikke vært røyk inne i bygningen.

Dronepilot anmeldt – fløy drone i nærheten av trafobrannen

Politiet opplyser at de ble oppmerksom på en person som hadde en drone i lufta da de var opptatt med trafobrannen.

«Dronepiloten viste fram en app som han hevdet viste at det var tillatt å fly der. Dersom han sjekket Avinor sine sider, ville han ha sett at så ikke var tilfelle. Anmeldt», skriver politiet på Twitter.

Ni fikk bot og én mistet lappen etter kontroll i Ramfjord

Utrykningspolitiet har onsdag holdt laserkontroll i Ramfjord.

Politiet opplyser på Twitter at en mann i 50-årene har mistet førerkortet på grunn av prikkbelastning . Han ble målt i 101 km/t i 80-sonen.

I tillegg har ni andre personer blitt bøtelagt.

Trafobrann slukket – beboerne får returnere hjem

  Foto: Ronald Johansen

Klokken 10.41 meldte politiet om at de og brannvesenet var på vei til krysset Fergevegen/Carl Bertheussens veg i Tromsdalen etter at det smalt i en trafo.

Ifølge Troms Kraft Nett meldte før klokken 11.00 at 1.898 husstander var uten strøm som følge av hendelsen. Klokken 11.10 melder de at 95 husstander er uten strøm. De forventer at alle skal ha strømmen tilbake innen klokken 14.00.

– Alle nødetatene er nå på stedet, i tillegg til Troms Kraft. Vi driver og evakuerer de tre nærmeste boligene. Vi vet ikke hva som har forårsaket hendelsen, bare at det ble svart ved lyskrysset, sa Jørgen Ahlquist i politiet.

Gøran Manndal, vakthavende ved brannvesenet, fortalte at det har skjedd en eksplosjon i trafoen og at den brenner.

– Deretter har det kommet ut tykk svart røyk, sier Manndal.

Utrykningsleder i brannvesenet Roy Sarre opplyste til iTromsø rundt klokken 11.15 at det er 600 liter kjølevæske i trafoen.

– Det medfører eksplosjonsfare og fare for væskebrann, sier han, og opplyser videre at de er bekymret for om væsken har lekket fra beholderen.

Det har allerede vært to mindre eksplosjoner på stedet.

PÅ STEDET: Utrykningsleder i brannvesenet, Roy Sarre.   Foto: Ronald Johansen

Politiet opplyser at brannen ble slukket klokken 12.20 og at beboerne nå får lov å returnere hjem. Brannen vil bli etterforsket for å avdekke brannårsaken.

iTromsø oppdaterer saken.