Fortsatt stor skredfare - ber trafikanter være oppmerksomme

Vegtrafikksentralen nord ber trafikanter om å følge med på varsom.no og 175.no da det fortsatt er stor skredfare i Nord-Norge.

I Tromsø er skredvarselet satt til faregrad 3, som betyr betydelig skredfare.

«Unngå soleksponert bratt terreng. Det er fare for naturlig utløste skred pga. milde temperaturer høyt til fjells.» står det på varsom.no.

Politiet ber om tips etter biltyveri

Onsdag kveld skriver politiet på Twitter at en blå Mitsubishi Lancer er stjålet fra Sjølundvegen mellom klokken 19.00 og 20.35.
De oppfordrer folk å varsle politiet om tips og observasjoner.

Mann i 50-årene skjøt rundt seg med luftpistol

Politiet skriver på Twitter at de rykket ut til en adresse i Kroken etter meldinger om at en person skal ha skutt rundt seg med luftpistol.

De de ankom stedet innrømmet en mann i 50-årene at han hadde skutt mot et skilt som ligger ved en lekeplass.

Våpenet beslaglegges og mannen anmeldes.

Stanset varebil for å sjekke vekten. I lasten hadde den en garasje

FOR TUNG: Bilen inneholdt en garasje og var derfor for tung.  Foto: Politiet

Politiet fikk hjelp av utekontrollen til Statens vegvesen da de skulle sjekke vekten på en varebil som ble stanset på Tromsøya i ettermiddag.

Dette skriver politiet på Twitter onsdag kveld.

Bilen viste seg å inneholde store deler av en gammel garasje. Med fører veide den 8050 kg, noe over tillatt totalvekt på 3500 kg.

Mannens førerkort beslaglegges.

Stort jordras i Alta. Flere hus og hytter tatt

Politiet i Finnmark skriver på Twitter at det har vært et stort jordras på Kråkeneset i Alta.

Flere hus og hytter er tatt, ifølge meldingen.

– En hund er tatt, en hytte og et hus er skylt på sjøen, forteller operasjonsleder Torfinn Halvari i Finnmark politidistrikt til NRK.

Politiet mottok melding om raset kl. 15.45 onsdag ettermiddag.

– Vi er på vei til stedet hvor det er stor rasfare og må derfor vurdere hvordan vi skal komme oss dit, sier operasjonslederen.

Disse mister strømmen onsdag

Flere adresser mister strømmen onsdag.  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

På grunn av arbeid på strømnettet på flere områder, melder Troms Kraft Nett at flere adresser i Tromsø mister strømmen en periode onsdag.

Følgende adresser mister strømmen:

Klokken 09.30 - 12.30: Sandneshamnvegen 532 - 739, og Tussøya.

Klokken 12.00 - 14.00: Ringvegen 640 - 654, Ankervegen 1, Båtsmannsvegen 33 - 48, Dramsvegen 503 - 507, Ekrehagen 35, Heilovegen 122, 124 og 126, Lysakervegen 3 - 16, Matrosvegen 1 - 10, og Stuertvegen 34 - 46.

Datasystemene nede i flere timer på UNN i natt

Natt til onsdag gikk datasystemene på UNN ned for telling. Det bekrefter Solveig Jacobsen, kommunikasjonsrådgiver på UNN til iTromsø onsdag morgen.

– Vi hadde en datasvikt i natt mellom cirka klokken 02.00 til 04.00. Noen systemer var oppe, som 113, varsling, nødnett, telefon, alarmer og så videre, men det er klart at det likevel er alvorlig, forteller Jacobsen.

Datasvikten skal ikke ha fått konsekvenser for driften.

– Heldigvis er det mange som øver på at ting som dette skal skje, så da går vi øver på manuelle prosedyrer, sier Jacobsen.

Det er Helse Nord IKT som drifter systemene på UNN.

– Det jobbes med å finne årsaken for feilen, forteller Solfrid Kalbekken, konstituert kommunikasjonsansvarlig ved Helse Nord IKT.

Disse distriktslinjene innstilles onsdag

STÅR I RO: Flere bussavganger innstilles onsdag.  Foto: Ronald Johansen

På grunn av skredet over fylkesvei 7902 lørdag, innstiller Troms fylkestrafikk flere bussturer innenfor distriktslinje 412.

Rutene er som følger:

06.27: Øvre Andersdal – UNN innstilles på strekningen Øvre Andersdal – Gambukt snuplass.

07.18: Nesberg – Tromsø Prostneset «innstilles» (for vanlige reisende mellom Nesberg og Gambukt. kjører via Kantornes for skoleelever på strekningen Nesberg – Gambukt snuplass

07.43: Gambukt snuplass – Laksvatn skole bussen går i rute.

07.47: Gambukt snuplass - Tromsø Prostneset går i rute.

08.45: Laksvatn – Tromsø Prostneset innstilles på strekningen Kantornes v.kr. til Gambukt snuplass.

12.05: Ramfjord skole – Nesberg innstilles på strekningen Gambukt snuplass – Nesberg. Bussen kjører rundt Kantornes for å få elevene hjem til Øvre Andersdal etc.

13.25: Tromsø Prostneset – Laksvatn skole, tar med passasjerer fra Ramfjord skole som egentlig skal med Nesberg-bussen, og kjører bl.a. innom Øvre Andersdal. (etter å ha vært på Laksvatn )

14.20: Ramfjord skole – Nesberg innstilles på strekningen Gambukt snuplass – Nesberg. Bussen kjører rundt Kantornes for å få elevene hjem til Øvre Andersdal etc.

16.10: Tromsø Prostneset – Kantornes v.kr. innstilles på strekningen Gambukt snuplass – Kantornes v.kr.

492 færre arbeidssøkere i Tromsø de siste to ukene

Mange tusen har blitt permittert som følge av de strenge tiltakene som trådte i kraft 12. mars. Nå ser det imidlertid ut som at trenden er på vei til å snu.

19. mai i år var det registrert 3197 helt arbeidsledige og 1995 delvis arbeidsledige i Tromsø kommune. Det tilsvarer henholdsvis 7,2 prosent og 4,5 prosent av arbeidsstyrken. To uker senere er 492 av de helt arbeidsledige tilbake i jobb, mens tre er ikke lenger delvis arbeidsledige, det viser statistikk fra NAV.

I dag er 2705 helt arbeidsledige, mens 1992 er delvis arbeidsledige. Av de helt arbeidsledige er 1096 kvinner, og 1609 menn.

Det er unge arbeidstakere som er hardest rammet av permitteringene. I Troms og Finnmark er ni prosent av de helt arbeidsledige mellom 20 og 24 år, mens 8,3 prosent er mellom 25 og 29 år.

På landsbasis er det 15.300 færre arbeidssøkere denne uken, enn ved utgangen av mai.

– Selv om arbeidsledigheten fremdeles er høy, holder den nå på å falle for alle yrkesgrupper. Reiseliv og transport, som har vært særlig hardt rammet av koronakrisen, har den største nedgangen denne uken. Dette er den første uken siden før krisen at tallet på delvis arbeidsledige går ned, sier arbeids- og velferdsdirektør, Sigrun Vågeng, i en pressemelding fra NAV.

Tunnel stengt helt til torsdag etter jordskred

Slik så det ut etter skredet i helga.   Foto: Politiet

Fylkesvei 7902 Isbergan ble stengt lørdag på grunn av et snø- og jordskred ved Isbergantunnelen, mellom Sørbotn i Ramfjorden og Andersdalen.

Nå melder Vegvesenet at veien kommer til å være stengt helt til torsdag klokka 15.00.

Det ligger det både snø og jordmasser over fylkesveien i siste sving før Isbergantunnelen.

– Entreprenør var allerede på stedet da vi fikk meldingen, ingen ble tatt av skredet, opplyste politiets operasjonssentral til iTromsø lørdag.

– Vi fikk beskjed om at det hadde gått et skred klokken 10:07, og da ga vi beskjed til entreprenør. Det skal være en blanding av snø, is og stein som har kommet ned, og det har gått over hele veibanen og ødelagt autovernet. Vi må ta en vurdering på hvordan det ser ut lenger opp i skråningen, så ikke det går mer, sa Grethe Turmo Hatten i Statens vegvesen.

Nå har geolog gjort en vurdering og Vegvesenet tar sikte på å åpne veien torsdag.

Veien er sperret ved det røde merket på kartet.  

Anders Aspaas går fra Tromsø Havn for å få jobbe med «blålys»

KOMMUNIKASJONSSJEF: Anders Vaaja Aspaas i Tromsø havn forlater stillingen for å begynne i politiet.  Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø

Kommunikasjonssjef i Tromsø Havn, Anders Aspaas, forlater stillingen etter et år. Han vender tilbake til sin tidligere jobb som kommunikasjonsrådgiver i Troms politidistrikt.

I en pressemelding sier Aspaas.

- Etter snart et år i havna har jeg hatt gleden av å bli kjent med hyggelige og dyktige folk, men jeg savner rett og slett blålys og kommunikasjonsarbeid for «trygghet, lov og orden».

Havnedirektør Jørn-Even Hansen gir Aspaas gode skussmål videre:

– Han har siden 1 september 2019 rukket å sette kommunikasjon på både den strategiske og operative dagsorden og vi har nå et godt grunnlag å jobbe videre med.

Rykker ut til brann i Ringveien

Nødetatene rykker ut til melding om brann i en bedrift i Ringveien på Nord-Tromsøya.

– Det oppsto brann i en acetylen-flaske på Tromsø Mekaniske. Denne flaska er nå kastet på havet der den vil kjøles ned, sier operasjonsleder Morten Augensen.

Ringveien ble midlertidig sperret forbi brannstedet, men ble åpnet like før kl ni.

– Vi sperret av veien for sikkerhets skyld mens flasken ble kjølt ned, sier operasjonslederen.

Politiet inngrep mot slagsmål i sentrum

Fem-seks personer var involvert i et slagsmål i sentrum natt til tirsdag. Politiet kom til stedet og fikk skilt kamphanene ad.

En av de involverte i slåsskampen ble brakt inn til politistasjonen for avhør om hendelsen.

Dette melder politiet på Twitter.

Sjekket skred med helikopter

Luftambulansen har sjekket et skred fra Andersdaltinden, og har konstatert at ingen er tatt. En person var på toppen da skredet gikk, og vedkommende har bekreftet at ingen ble tatt, melder politiet på twitter. Politiet oppfordrer likevel publikum til å melde fra dersom de observerer skred.

Offisielt fritt for snø i Tromsø

SNØFRITT: Vervarslinga for Nord-Norge melder at det er snøfritt ved målestaven. Men fortsatt ikke helt bart i landskapet rundt.  Foto: Jan Harald Tomassen

Vervarslinga for Nord-Norge melder på twittter at det offisielt er fritt for snø i Tromsø. Iallfall der målestaven står. Dermed er 226 dager med snø over.

Varsler stor russisk marineøvelse i nord

Den russiske nordflåten varsler en stor øvelse i Barentshavet og Norskehavet. The Barents Observer skriver at øvelsen karakteriseres som en stor øvelse og vil omfatte 30 ulike fartøyer. Øvelsen skjer bare kort tid etter at en gruppe britiske og amerikanske skip seilte i Barentshavet for første gang siden midten av 1980-tallet. Øvelsen Nordflåten varsler er den tredje i rekken på like mange år.

Skred i Lyngen - ingen tatt

Et snø- og jordskred gikk mandag ettermiddag over veien like ved Pollfjelltunnelen i Lyngen. Ifølge Troms politidistrikt skal ingen være tatt av skredet, men veien er ifølge Statens vegvesen stengt inntil videre, og det er usikkert når veien kan åpne igjen. Vegvesenet er i dialog med geolog og entreprenør for å vurdere situasjonen. Raset gikk på Furuflaten-siden av tunnelen. Klokka 20.50 mandag kveld melder Vegvesenet at ryddearbeidet er i gang, og at de vil komme tilbake til tidspunkt for åpning tirsdag morgen.

Skadet ambulansehelikopter under landing

Et ambulansehelikopter fra UNN ble mandag skadet under landing i Skibotn. Helikopteret fikk ifølge Nordlys metallgjenstander i skroget, og er ikke flygedyktig. Inntil videre skal Lufttransport sitt "koronahelikopter" inngå i luftambulanseberedskapen. Pasienten som helikopteret skulle hente ble fraktet til sykehus langs landeveien.

Rykket ut til trafikkulykke i Eidkjosen

Politiet melder om utrykning til Eidkjosen etter at to biler har kollidert med hverandre. Ifølge politiet skal en av bilene ha kjørt inn i den andre bakfra.

— Patruljen på stedet forteller at kollisjonen skjedde cirka 300 meter fra krysset i Eidkjosen på hovedveien, sier Morten Augensen, operasjonsleder ved Tromsø-politiet.

Det er foreløpig ingen melding om personskader som følge av kollisjonen. Ifølge et vitne skal det være en person i hver av bilene.

– Ifølge patruljen så er de forment uskadde begge to, og de trenger ikke medisinsk hjelp, sier Augensen.

Det ble kødannelse ved ulykkesstedet.

– Bilene er nå fjernet, og trafikken går som normalt, sier operasjonslederen.


Forstyrret helligdagsfreden - fikk pålegg om å stanse graving

Politiet fikk mandag morgen varsel om pågående og støyende graving på en byggearbeidsplass i Tromsdalen.

Dette er i strid med lov om helligdagsfred, og entreprenøren som drev med gravingen fikk derfor pålegg om å stanse virksomheten.

Det melder politiet på Twitter.

Melder om skadet rein ved Tønsvika

Politiet skriver på Twitter at de har fått melding om et skadet reinsdyr som går i flokk mellom Movika og Tønsvik.

Reineier har blitt varslet, og skal se til at dyret tas hånd om, skriver politiet.

Høy temperatur og sol fører til økt skredfare

Varslingstjenesten Varsom melder om skredfarenivå 3 (betydelig skredfare) i Tromsø søndag.

Det advares om våte snøskred som kan løsne av seg selv, og de anbefaler at man unngår utløps- og utløsningsområder.

«Høy temperatur og perioder med sol svekker bindingene i snødekket og fører til mye vann i snøen, noe som kan gi naturlig utløste våte skred. Mest utsatt er bratte fjellsider der sola skinner», står det i søndagens skredvarsel.

Videre står det at man i denne perioden generelt bør være ekstra på vakt dersom man planlegger å ferdes i fjellet.

«I og med at vi er inne i en krevende periode for å kunne forutsi skredfaren, oppfordres det til konservative veivalg og god turplanlegging», står det i varselet.

Varslingstjenesten er et samarbeid mellom NVE, Statens vegvesen og Meteorologisk institutt.

Ti sjåfører bøtelagt og én anmeldt etter fartskontroll

Politiet avholdt fartskontroll i 50-sonen i Sørfjorden på Kvaløya søndag ettermiddag.

Det skriver politiet på Twitter.

Ti sjåfører ble bøtelagt i kontrollen, mens én sjåfør ble anmeldt og fikk førerkortet beslaglagt.

Tre elger observert ved Slettaelva

Elgene er observert veldig nært bebyggelsen på Slettaelva.   Foto: Privat

Politiet skriver på Twitter søndag ettermiddag at tre nærgående elger skal befinne seg nært bebyggelse ved Slettaelva på Kvaløya.

Politiet skriver at de har fått melding om elgene fra beboere i Ryllikvegen.

Viltnemda er tilkalt til Kvaløya for å vurdere om elgene utgjør en trussel.   Foto: Privat

En av de som tilkalte politiet er Karl Johan Brekmo, som fikk elgene på besøk i hagen.

– Det er tre elger og en elgkalv, og det virket som moren var litt skeptisk. De var inne i hagen vår i natt, og de er veldig innpåsliten, sier Brekmo.

– Jeg tenker jo på at dette kan være farlig for barna i nærheten, legger han til.

Viltnemnda er varslet, og vurderer om dyrene utgjør fare for omgivelsene, ifølge politiet.

Stein Valkoinen (Sv) er leder for viltnemnda i Tromsø kommune.

– Vi avventer situasjonen, antagelig trekker elgene seg vekk fra området av seg selv, sier Valkoinen.

Leder av Ettersøksringen i Tromsø, Einar Mellomgård, sier også at det er ingen grunn til bekymring.

– De dyrene er vant til folk og bebyggelse, og slik vi anser det er det ingen fare i dette. Hold hundene unna, og ikke kom mellom ku og kalv. Møter man ville dyr: Trekk deg unna den veien du kom fra. Det er det lureste, sier Mellomgård.

Han forteller at de har observert at elgene er i ferd med å trekke seg nordover mot Finnvikdalen.

Flertallet ved UiT ønsker fortsatt valgt rektor

Universitetet i Tromsø.   Foto: Ronald Johansen / iTromsø

Til juli i neste år vil nåværende rektor Anne Husebekk ha fullført sin andre åremålsperiode som rektor, og UiT er derfor å jakt etter hennes etterfølger. Men først må det avgjøres om ny rektor skal rekrutteres gjennom et valg, eller ved å lyse ut stillingen.

Den saken skal behandles i Universitetsstyret den 17. juni, og har i forkant blitt sendt ut til høring blant fakulteter, Studentparlamentet og fagforeninger, som alle har fått gi sin mening.

I en pressemelding skriver UiT at de fleste som har deltatt i høringen ønsker å fortsette dagens ordning med valg av rektor.

En overvekt av dem som har svart går for å fortsette nåværende ordning, står det i pressemeldingen.

I en spørreundersøkelse gjennomført blant medlemmene i Forskerforbundet kommer det fram at hele 80 prosent svarte at de ville fortsette med valgt ordning.

Ny undersøkelse: Én av tre samer har opplevd diskriminering

Flagg: Samisk og norske vimpler i Karasjok. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix 

I en ny rapport utgitt av Senter for samisk helseforskning og UiT kommer det fram at én av tre samer i Troms og Finnmark har opplevd diskriminering.

– Det er selvsagt urovekkende å lese at en såpass stor del av befolkningen i Troms og Finnmark diskrimineres på grunn av sin etniske bakgrunn. Dessverre vet vi at diskriminering kan gi mange helsemessige utslag. Nå må vi bruke denne kunnskapen i vårt videre arbeid med helse og levekår, sier fylkesråd for plan, økonomi og kultur, Anne Toril Eriksen Balto (Sp) i en pressemelding.

Rapporten omhandler samisk, kvensk og norskfinsk folkehelse, og er utgitt på oppdrag fra Troms og Finnmark fylkeskommune.

– Vi ønsket å få mer kunnskap om den multietniske befolkningen i vår region som en del av fylkeskommunens folkehelseansvar, sier Balto.

Mens én av tre samer rapporterte om diskriminering, var tallet langt lavere blant kvener/norskfinner. Her meldte kun én av ti at de hadde opplevd diskriminering.


Her markerer tromsøværingene sin avsky mot samehets: – Godt å se folk si at dette tåler vi ikke

Jon-Richard Sommernes (21), som forrige helg ble slått i ansiktet fordi han hadde på seg samekofte, synes det var fint å se støtten på Stortorget lørdag.


22.000 innbyggere i Troms og Finnmark deltok i folkehelseundersøkelsen som ligger til grunn for tallene. Rundt 5.600 personer av dem som deltok identifiserte seg selv som samisk eller kvensk/norskfinsk. Undersøkelsen viste at nærmere 70 prosent av dem som deltok rapporterte god eller svært god helse.

I tillegg viste undersøkelsen at de som deltok var optimistisk med tanke på språket. Rundt to av tre samer, kvener og norskfinner svarte at de hadde tro på at deres språk ville bli brukt like mye eller mer om ti år.

Totalt oppga 1.230 personer at de snakket samisk og/eller kvensk/norskfinsk hjemme, står det i pressemeldingen.

Løse hester i veibanen på Kvaløya

Politiet skriver på Twitter klokken 15.46 at to løse hester springer i veibanen i området Ersfjorden og Kattfjordeidet.

Politiet ber trafikanter i området vise hensyn inntil eierne har fått kontroll på dyrene.

Stor stein har rast ut i veibanen ved Blåmannen

En stein på rundt én kubikk havnet i veibanen under Blåmannen. Steinen er nå fjernet. En stor stein raste ut i veibanen i Blåmannsvika, rett under Blåmannen, søndag formiddag.

Trafikkoperatør Grete Turmo Hattem forteller til iTromsø at de fikk melding om steinen like etter klokken 11.00, og meldte videre fra til deres lokale entreprenør om å få den fjernet.

– Steinen ble fjernet allerede 11.30, så entreprenøren fikk fjernet steinen ganske fort, sier Hattem.

Hattem forteller at steinen var cirka én kubikk stor, og de mottok flere klager på steinen som hindret trafikken i området.

– Ifølge entreprenøren har steinen løsnet omtrent 50 meter opp, og den falt ned i grøfta før den spratt ut på veien, sier Hattem.

Foreslår å forlenge endringer i boliglånsforskriften

Finanstilsynet har sendt forslag til Finansdepartementet om å videreføre de økte fleksibilitetskvotene i boliglånsforskriften.

Som følge av koronaviruset besluttet Finansdepartementet 23. mars i år å øke fleksibilitetskvotene i boliglånsforskriften til 20 prosent i andre kvartal av 2020. I praksis betyr det at bankene fikk større mulighet til å hjelpe sine boliglånskunder gjennom den økonomisk krevende tiden.

Finanstilsynet har foreslått å videreføre endringene i tredje kvartal. Forslaget skal opp på høring innen 5. juni.

Snø- og jordskred sperrer vei

Fylkesvei 7902 Isbergan er stengt grunnet snøskred mellom Sørbotn i Ramfjorden og Andersdalen, det melder Statens vegvesen.

Det var Nordlys som først omtalte saken.

Ifølge Nordlys ligger det både snø og jordmasser over fylkesveien i siste sving før Isbergan-tunnelen.

Søndag ettermiddag melder Statens vegvesen på Twitter at veien fortsatt ikke er åpen, og ikke vil åpne i dag heller.

– Entreprenør var allerede på stedet da vi fikk meldingen, ingen tatt av skredet, forteller politiets operasjonssentral til iTromsø.

Lørdag ettermiddag var det fortsatt uklart når veien ville åpne igjen.

– Vi fikk beskjed om at det hadde gått et skred klokken 10:07, og da ga vi beskjed til entreprenør. Det skal være en blanding av snø, is og stein som har kommet ned, og det har gått over hele veibanen og ødelagt autovernet. Vi må ta en vurdering på hvordan det ser ut lenger opp i skråningen, så ikke det går mer, forteller Grethe Turmo Hatten i Statens vegvesen.

– Vi tør ikke begynne å rydde før geolog har tatt vurdering videre oppover skråningen. Det handler om sikkerheten til de som skal rydde, forteller Turmo Hatten til iTromsø.