Betydelig skredfare i Tromsø

Illustrasjonsfoto fra en skredøvelse på Finse i 2019 arrangert av Røde Kors i samarbeid med Politi og Norske Redningshunder.  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Varslingstjenesten Varsom melder om skredfarenivå 3 (betydelig skredfare) i Tromsø både torsdag og fredag.

«Svake lag i snødekket kan føre til store skred. I lavlandet kan det gå våte skred i bratt terreng. Unngå skavler og glidesprekker», står det i varselet for torsdagen.

Varsom viser til at temperaturen fortsetter å synke, samtidig som nedbørsmengden øker. I områder under 800 moh vil nedbøren komme som regn, som vil føre til at man må forvente naturlige våte løssnøskred.

«Over mildværsgrensa vil snøpakken stabilisere seg noe og nysnøen som kommer her vil stort sett være fuktig men kan danne enkelte flak som kan løses ut av skiløpere, og vil belaste snøpakken der det kommer mye nedbør», ifølge Varsom.

Fareskala for snøskred  Foto: Varsom

Anders Opdahl er ny konsernsjef i Amedia

Styret i Amedia har ansatt Anders Opdahl (41) som ny konsernsjef etter Are Stokstad. Dette melder konsernet i en pressemelding mandag.

Han tiltrer i stillingen 10. august.

– Jeg er veldig glad for at Anders Opdahl nå tar over ledelsen av Amedia. Amedia er Norges viktigste formidler av lokale nyheter, med om lag 650.000 abonnenter og nærmere 80 lokale medier. Med ham som konsernsjef føler vi oss trygge på at Amedias gode resultater de siste årene blir videreført og videreutviklet. Dette innebærer fortsatt satsing på journalistikk og relevant og godt innhold. Samtidig skal Amedia-konsernet være en effektiv leverandør av fellestjenester for lokale medier, sier André Støylen, styreleder i Amedia.

Opdahl har bakgrunn blant annet som redaktør i Nordlys og regionredaktør i NRK i Nord-Norge.

– Jeg er svært ydmyk for den tilliten jeg er gitt, og det Amedias mediehus representerer. Våre aviser spiller en helt avgjørende rolle i samfunnsutviklingen, og mitt oppdrag er, sammen med mange og dyktige medarbeidere i hele landet, å sørge for at den gode utviklingen vi har, også fortsetter i årene som kommer, sier Opdahl i pressemeldingen.

Amedia er utgiver av 75 lokalaviser, 11 lokale nettsteder og den landsdekkende Nettavisen.

Nå gjenåpner SAS flere utenlandsruter

SAS gjenåpner ruter til flere europeiske destinasjoner i juli. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix 

Fra 15. juli gjenåpner SAS syv utenlandsruter fra Oslo til Storbritannia og storbyer i Europa. Det melder flyselskapet i en pressemelding.

Lettelser i restriksjonene mellom Norge og England fører til at SAS nå starter flyginger til London og Manchester. I tillegg gjenåpnes ruter mellom Skandinavia og flere storbyer i Europa, blant annet Edinburgh, Dublin, Frankfurt, Düsseldorf og Zürich.

Ytterligere destinasjoner fra Norge, Sverige og Danmark blir fortløpende lagt til når etterspørselen vender tilbake, skriver SAS i pressemeldingen.

Nye ruter fra midten av juli:

 • OSL-FRA: Tirsdag, onsdag, torsdag og lørdag fra 16. juli
 • OSL-DUS: Mandag, fredag og søndag fra 17. juli
 • OSL-ZRH: Lørdag fra 11. juli, daglig fra 16. juli
 • OSL-EDI: Torsdag og søndag fra 23. juli
 • OSL-LHR: Daglig fra 15. juli
 • OSL-MAN: Mandag, tirsdag, torsdag og fredag fra 16. juli
 • OSL-DUB: Onsdag og søndag fra 15. juli
 • ARN-DUB: Torsdag og søndag fra 16. juli
 • ARN-ZRH: Fredag og søndag fra 19. juli
 • CPH-MAN: Mandag og fredag fra 17. juli

Frekvensøkning:

 • ARN-LHR: Øker fra 7 til 10 avganger i uken fra 17. juli
 • CPH-LHR: Øker fra 7 til 13 ukentlige avganger fra 17. juli

Bygger ny forsknings- og innovasjonsstasjon

Akvaplan-niva bygger ny forsknings- og innovasjonsstasjon på Kvaløya. Den nye stasjonen vil erstatte selskapets eksisterende infrastruktur på FISK (Forskning- og innovasjonsstasjon Kraknes). Det melder Akvaplan-niva i en pressemelding.

Stasjonen skal plasseres på en nyetablert fylling nord for FISK, skriver selskapet.

Bakgrunnen er økt prosjektmengde og utilstrekkelig kapasitet på den eksisterende infrastrukturen. Et forprosjekt i regi av Norconsult er gjennomført med fokus på bygningsutforming, avklaring av arealbehov, forslag til romprogram, samt innplassering av tekniske anlegg, opplyser Akvaplan-niva.

– Målet er å etablere en fleksibel stasjon hvor vi kan tilpasse infrastrukturen til de ulike behovene til forskere, prosjektledere og næringsaktører. Samtidig ønsker vi å gi flere av våre ansatte muligheten til å ha kontorfasiliteter på stasjonen mens de gjennomfører sine forsøk, skriver selskapet i pressemeldingen.

Det tilrettelegges også for at stasjonen kan ta imot besøkende på visninger.

Strømbrudd ved Jekta og K1 - alle har fått strømmen tilbake

Et strømbrudd rammet kjøpesentrene Jekta og K1 mandag formiddag. Dette melder Nordlys.

Troms Kraft Nett meldte om driftsforstyrrelsen klokken 09.48. 727 kunder var da berørt.

Klokken 10.20 skal alle berørte kunder ha fått strømmen tilbake, ifølge driftsingeniør ved Troms Kraft Nett, Ann Wenche Reiersen.

– Strømbruddet skyldtes sannsynligvis en kabelfeil, forteller hun.

Asfaltarbeid på E8 skapte lange køer

KØ: Inntil videre vil det være perioder med manuell dirigering på E8 på grunn av asfaltarbeid på kveld- og nattetid. En tipser melder at han sto 1,5 time i kø søndag kveld. Foto: iTromsø-tipser 

Søndag kveld oppsto det lange køer langs E8 ved Hundbergan, på strekningen Tromsø-Nordkjosbotn. En tipser forteller at han opplevde å stå i kø i 1,5 time.

Vegtrafikksentralen opplyser at dette skyldes manuell dirigering på kvelds- og nattetid på grunn av asfaltarbeid.

Pressevakt ved Vegtrafikksentralen Nord-Norge, Fredrik Nyland, oppgir at ventetid på ledebil var satt til 40 minutter.

– Vi har fått meldinger om at ventetiden har vært nesten doblet, så dette vil oppdateres i dag, forteller Nyland til iTromsø mandag morgen.

Arbeidet vil fortsette mandag kveld fra klokken 21.00 fram til klokken 06.00 neste dag.

Nyland forteller at trafikken vil gå som normalt på dagtid.

Politiet på utkikk etter ruteknuser i sentrum

Politiet melder på Twitter at de er på utkikk etter en mann som har bedrevet skadeverk på flere bygg i sentrum.

Mannen skal ha knust ruter ved blant annet et spisested og en dagligvarehandel.

– Vi har både vitneutsagn og mannen er fanget opp overvåkingskameraer så vi har gode indisier på hvem det skal være, sier operasjonsleder i politiet, Rune Nilsen til iTromsø.

Mann (52) dømt til 120 dagers fengsel for blind vold og narko-krim

I mars 2019 gikk den dømte mannen ut av sin bolig i Tromsø og slo til en mann som kom gående med en sykkel. Vedkommende fikk et fem centimeters kutt over høyre øye som måtte sys med fire sting.

Den nå dømte mannen nektet straffeskyld. I retten forklarte han at den forbigående selv skled og falt på isen og fikk skadene slik.

Et vitne, som senere endret sin forklaring, fortalte i til politiet samme kvelden at den tiltalte kom ut av boligen og slo den forbipasserende uprovosert «rett i trynet» med knyttneven slik at vedkommende falt i bakken. Etterpå skal 52-åringen ha slått mannen i ansiktet en gang til.

På en periode som strekker seg fra 2018 til 2019, ble den dømte mannen i tillegg tatt flere ganger for besittelse av narkotika. Seks og fire gram amfetamin, 14 tabletter sobril, 14 tabletter rivotril, og 3,5 gram hasj. 52-åringen erkjente å ha vært i besittelse av de ulovlige stoffene.

I Nord-Troms tingrett ble 52-åringen dømt til 120 dagers ubetinget fengsel.

Førerløs båt på rek i Tromsøysundet

Like over 04.00 søndag meldte politiet på Twitter at de hadde fått inn flere meldinger om en båt som drev i Tromsøysundet.

Det førerløse fartøyet var en gul, åpen, båt.

En time senere kom politiet med en oppdatering. Brannvesenet hadde da tauet båten til land ved Biltrend Tromsdalen og fortøyd den der.

Bil stoppet med to personer i bagasjerommet

Politiet skriver på Twitter søndag morgen at de stoppet en personbil med totalt syv personer om bord i Tromsø.

To av dem lå i bagasjerommet.

Føreren av bilen fikk sitt førerkortet beslaglagt.

19-åring råkjørte med 1,49 i promille natt til 1. mai

Mann (19) bosatt på Kvaløya er dømt i Nord-Troms tingrett for å ha kjørt over fartsgrensen med 1,49 i promille.

Mannen ga en uforbeholden tilståelse i retten.

Natt til 1. mai rundt klokken halv fire ble 19-åringen stoppet på Kvaløya.

Han kjørte da 65 km/t i 50-sonen. En blodprøve tatt klokken 03.56 viste at 19-åringen hadde 1,49 i promille.

Retten anså at han handlet forsettlig da han kjørte bil til tross for at han var påvirket, og i alle fall uaktsomt da han kjørte fortere enn høyeste tillatte hastighet.

Påtalemyndigheten la ned påstand om 21 dagers ubetinget fengsel og 10.000 kroner i bot.

Retten sa seg enig påstanden om 21 dagers fengsel, men satte boten til 8.000 kroner, subsidiært 15 dager fengsel.

19-åringen er også fratatt føreretten i to år regnet fra 1. mai 2020 og må ta en ny førerprøve for å få den tilbake når de to årene er gått.

Tre menn bortvist fra utested

Politiet tok turen til et av byens serveringssteder etter melding om at tre svært berusede menn var til sjenanse.

Turen resulterte i at to menn i 40-årene og en mann i 60-årene ble bortvist fra stedet.

De har nå fått pålegg om å holde seg borte fra serveringstedet frem til klokken 08.00 søndag morgen, melder politiet på Twitter.

UiT vil styrke kvensk kultur gjennom teater

SAMARBEID: Anne Husebekk og Torbjørn Svane Naimak signerte mandag en intensjonsavtale mellom UiT og Kväänteatteri, som skal bidra til å løfte fram kvensk kultur gjennom teater.  Foto: Jørn Berger-Nyvoll / UiT

UiT undertegnet denne uken en intensjonsavtale med teateret Kvääniteatteri. Dette melder UiT på sin egen nyhetsside.

– Dette er stort for oss. At vi kan få ta i bruk kunnskapen ved UiT er en viktig forutsetning for å nå drømmen vår, sier prosjektleder Inger Birkelund til nyhetssiden.

Avtalen ble undertegnet av UiT-rektor Anne Husebekk og leder for interimsstyret ved Kväänteatteri, Torbjørn Svane Naimak.

– UiT har et spesielt ansvar for det kvenske, og ved å inngå denne avtalen viderefører vi både interessen og forpliktelsen vi har, sier Husebekk.

Målet er å bidra til økt kunnskap og synlighet for kvensk språk, fremme kvensk historie og kulturarv og bidra til økt engasjement og synlighet for kvenske kunstnere og entreprenører. Driften av teateret skal etter planen starte opp i januar 2023.

– Vi som arbeider for å få etablert et kventeater har som utgangspunkt at dette teateret skal bli et sted for formidling av kvensk historie og kultur og at det kvenske språket skal levendegjøres. UiT er den fremste institusjonen i nord for formidling og forskning. Det at vi kan samarbeide om og utforske hvordan vi kan bruke teateret aktivt til å fremme og synliggjøre kvensk historie, kultur og språk er veldig spennende og åpner nye muligheter, sier Naimak til UiTs nyhetsside.

Intensjonsavtalen varer i første omgang i tre år.

Dømt for oppbevaring av kokain, hasj og kjøring i ruspåvirket tilstand

En tromsømann i slutten av 20-årene er i Nord-Troms tingrett dømt for narkotikarelaterte lovbrudd.

Mannen nektet straffskyld i retten.

9. januar ble mannen stoppet av politiet i en varebil fordi han kjørte i høy hastighet over Tromsøbrua.

Videre undersøkelse viste at mannen var påvirket av flere narkotiske stoffer som tilsvarte en alkoholpromille over 1,2.

I påfølgende ransakelse av mannens bopel ble det funnet rundt to gram kokain og 1,5 gram hasj på kjøkkenbenken, i tillegg til brukerutstyr i form av hasjpipe, hasjkvern og «snorterør» i kjøkkenskapet og ved datamaskinen hans.

Mannen nektet for enhver kjennskap til narkotikaen, men retten anså ikke forklaringen som troverdig.

Påtalemyndigheten la ned påstand om fengsel i 30 dager og en bot på 43.500 kroner, subsidiært fengsel i 15 dager.

Retten hadde et noe mildere syn og satte straffen til fengsel i 24 dager og bot på 20.500 kroner, subsidiært fengsel i 15 dager. Ettersom mannen satt over fire timer i isolasjon hadde han krav på fradrag i straffen, noe han fikk i form av et døgn.

Mannen mister også førerretten i to år og dømmes til å betale saksomkostningene som retten satte til kroner 2.000.

Fisker med nakkeskader fraktet 90 mil fra Barentshavet til UNN

Kystvakten evakuerte i natt en fisker med nakkeskader etter et fall ombord i et fiskefartøy. Fiskeren ble fraktet til Tromsø sykehus.

– Evakueringen ble gjennomført med et helikopter fra Sentralbanken nord-øst i Barentshavet, via et annet kystvaktfartøy nærmere kysten for fylling av drivstoff, til Tromsø sykehus, melder Kystvakta på Twitter.

Distansen som ble fløyet er omtrent 900 kilometer.

Politiet måtte bryte opp slåsskamp på Tomasjordnes i natt

Litt over midnatt fikk politiet melding om at flere personer slåss utendørs på Tomasjordnes.

– Slåssingen opphørte idet politiet kom, og partene ble sendt hver til sitt med pålegg om å holde seg borte fra hverandre, skriver Troms politidistrikt på Twitter.

Politiet melder også at de senere på natta innbragte en ung kvinne til politiarresten. Hun var beruset og opptrådte utagerende.

Ny klesbutikk på Jekta

NY BUTIKK: Til høsten åpner kleskjeden Floyd butikk på Jekta Storsenter.  Foto: Ronald Johansen

I løpet av høsten vil klesbutikken Floyd åpne på Jekta Storsenter.

Den norske familiebedriften Floyd startet opp i 1985 og er en kleskjede som fokuserer på kvinneklær.

Bedriften selger klær til over 250 butikker i landet, og har over 40 egne butikker. Nå kommer den første til Tromsø.

Butikken skal holde til i første etasje i lokalet der Branstad har holdt til tidligere.

Neste uke åpner Remiks returstasjonen igjen

Remiks ble tirsdag nødt til å stenge begge sine avfallsmottak på Skattøra etter en brann hos Kvitebjørn Varme.

I en pressemelding opplyser selskapet at de åpner den sørligste returstasjonen for husholdningskunder mandag klokken 07.00.

– Øvrig drift går som normalt, skriver kommunikasjonssjef Kari H. Slaattelid.

Fire mistet lappen ved Hundbergan

Politiet beslagla fire førerkort i en fartskontroll ved Hundbergan fredag formiddag.

Høyeste hastighet ble målt til hele 152 km/t i 80-sonen.

2.185 færre arbeidsledige i nord

1.962 personer er nå helt ledige i Tromsø kommune. Det utgjør 4,4 prosent av den totale arbeidsstyrken, ifølge en pressemelding fra Nav.

For Troms og Finnmark fylke viser statistikken at det er 5.392 helt ledige. Det er 4,1 prosent av den totale arbeidsstyrken. Samtidig er det 501 personer på tiltak.

Oversikten viser at ledigheten synker, og det er blitt 2.185 færre ledige i fylket siste måned. Det er en nedgang på 29 prosent.

Fortsatt er det reiseliv og transport som har de høyeste ledighetstallene, med hele 1.150 på hele fylket. Deretter følger Industri og butikk og salgsarbeid, og det er aldersgruppen 30–39 år som har flest ledige. I tillegg rammer ledigheten hardest blant de med bare videregående skole.

– Nedgangen i ledighet er som forventet, og det er godt å se at stadig flere ledige får returnere til arbeidsplassen sin, sier Grete Kristoffersen, fylkesdirektør i NAV Troms og Finnmark.

Men hun legger til at situasjonen for de unge i nord fortsatt er noe usikker, og Kristoffersen er derfor glad for at NAV sammen med Troms og Finnmark fylkeskommune har fått i stand en ungdomsavtale for å sikre utdanning og muligheter til arbeid.

Avtale skal sikre at ungdom prioriteres ved bruk av arbeidsrettede tiltak, og at de som ikke er i jobb eller skole sikres god oppfølging.

Nav behandler åtte ganger flere dagpengesøknader

Åtte ganger flere dagpengesøknader behandles hos Nav nå enn før koronakrisen. Likevel vil det ta tid før alle får pengene de har krav på.

Det går fram av en pressemelding fra Nav, som hittil har utbetalt 20,7 milliarder kroner til arbeidstakere, selvstendig næringsdrivende og frilansere.

– Vi har jobbet på spreng, og vil fortsette med det gjennom hele sommeren, sier beredskapsleder i Nav, Yngvar Åsholt. Han ber de som har rett til dagpenger og fortsatt ikke fått utbetaling om å søke forskudd.

Siden mars har Nav mottatt 480 000 søknader om dagpenger, og 301 000 av disse er så langt behandlet.

UiTs store bokprosjekt om andre verdenskrig mangler penger

INVASJON: Et av de første bildene av tyske tropper på Tromsøya. Her lander nemlig tysk-østerikske bergjegere på Holtmarka. Nå er Universitetets store bokprosjekt snart ferdig. bare siste rest av finansieringen mangler. 

Universitet i Tromsø sitt store bok- og forskningsprosjekt om andre verdenskrig, «Den andre verdenskrigen i nord», mangler en siste rest av finansiering for å bli ferdig.

Prosjektet omfatter om lag 30 forskere og forfattere som sammen skal lage en forskningsbasert fremstilling av krigen i nord, gjennom et trebinds bokverk.

Prosjektet handler om krigen i de nordlige delene av både Norge, Finland, Sverige, Sovjetunionen samt havområdene i nord inkludert Bjørnøya, Svalbard og Jan Mayen.

Men det opprinnelige budsjettet viser seg nå å ikke holde for å komme helt i mål. Universitetet har derfor søkt Forsvarsdepartementet om penger for å få fullfinansiert prosjektet.

I søknaden går det fram at det mangler 160.000 til dekning av forlagskostnader, 80.000 til innleid arbeidskraft og 60.000 til tilrettelegging av kilder og arkiver.

Universitetet gjør i søknaden også oppmerksom på at utgifter til publisering ikke er inkludert i budsjettet.

Det store krigsprosjektet har hittil fått økonomisk støtte fra forretningsmannen Trond Mohn, Norges Forskningsråd og Sparebanken Nord-Norge.

Tilsammen skal krigen i nord presenteres gjennom tre bind, der første bind handler om overfall og okkupasjon, bind to om næring, samfunn og hverdag og det tredje bindet handler om evakuering og frigjøring.

Hele verket skal etter planen være ferdig i 2021.

Politiet passer grensen store deler av døgnet

Politiet er store deler av døgnet til stede ved grenseovergangen på Kilpisjärvi. Samtidig følges smittesituasjonen nøye av Fylkesmannen i Troms og Finnmark. Dette kommer fram i en felles pressemelding fra politi og Fylkesmannen.

– Vi forstår at noen kan bli bekymret for gradvis åpning av grensen, sier assisterende fylkesmann, Bård M. Pedersen. Han forklarer at problemstillingen rundt utenlandske turister og mulig smittefare er tatt opp med nasjonale myndigheter.

– Det ble gjort rett etter at vi fikk bekymringsmeldinger fra kommunene, sier han.

Hovedregelen er at utenlandske borgere ikke skal komme inn i Norge, med unntak av blant annet EØS-borgere som skal arbeide i Norge, og svensker som har hytte i Norge. Flere har imidlertid karanteneplikt.

Ifølge politiet vil alle som ikke faller inn under unntaksbestemmelsene bedt om å forlate landet.

Per Øyvind Skogmo leder felles enhet for utlending, forvaltning og sivil rettspleie i Troms politidistrikt. han sier de i tillegg til å være til stede på Kilpisjärvi også har periodevise kontroller både på grensen og i grensenære områder.

– Erfaringen er at det store flertall av biler som kommer til grensen oppfyller vilkårene for å få kjøre inn i landet, sier han.

Politiet opplyser for øvrig at den som forsettlig eller grovt uaktsomt overtreder karantenereglene kan straffes med bøter eller fengsel inntil seks måneder. Men politiet pålegger ingen karantene.

– Plikte til å oppholde seg i karantene følger av karanteneforskriften, går det fram av pressemeldingen.

Prisen på borettslagsboliger steg i andre kvartal

BORETTSLAG: Illustrasjonsbilde av Utsikten borettslag, som består av 327 leiligheter.  Foto: Ronald Johansen

I andre kvartal av 2020 steg prisen på borettslagsboliger med 1,8 prosent.

Det viser Norsk Boligbyggelags (NBBL) prisstatistikk.

– Etterspørselen i boligmarkedet har vært overraskende robust i møte med koronakrisen, sier sjeføkonom i NBB, Christian Frengstad Bjerknes i en pressemelding.

Han peker på rentekutt og regjeringens krisepakker som årsaker til at prisen har holdt seg forholdsvis stabil.

– Å kjøpe bolig er for mange den største investeringen de gjør, da er forutsigbarhet og troen på at man har en jobb viktig. Så langt har myndighetene lykkes med å skape denne tryggheten. Faktisk har prisveksten i bruktboligmarkedet vært overraskende høy, sier Bjerknes.

For fort uten førerkort

En ung bilfører ble tidlig i morgentimene stoppet av politiet i en fartskontroll på Kvaløysletta. Mannen kjørte ikke bare i 80 km/t i 50-sonen. Han hadde heller ikke gyldig førerkort!

Bøtelagt for å skjelle ut NAV-ansatt

Høylytt ropte og kjeftet mannen i 50-årene på en NAV-veileder. Det samme gjorde han mot vekterne som kom til denne novemberdagen i fjor.

Nå er han ilagt et forelegg på 5.000 kroner, eller hvis boten ikke betales må mannen sone ti dager i fengsel.

Dersom boten ikke vedtas varsler politimesteren i Troms at strafferabatten som mannen i utgangspunktet har fått vil bortfalle. Det vil da bli lagt ned påstand om bot på 6000 kroner eller fengsel i 12 dager. I tillegg vil det bli krevd dekning av saksomkostninger.

Rykket ut til melding om røykutvikling. Viste seg å komme fra en grill

Politiet skriver på Twitter torsdag ettermiddag at brannvesenet og politiet rykket ut til en bolig i Tromsdalen etter melding om røykutvikling.

Da de kom til stedet viste det seg at røyken kom fra en grill. Alt er under kontroll.

UiT får 10 millioner til oppgradering

UiT: Universitet har nå fått til sammen 25 millioner til oppgradering av Universitetsbiblioteket.  Foto: Petter Strøm

I statsbudsjettet for 2020 bevilget Stortinget 161 millioner kroner til oppgradering av forsknings- og læringsareal ved universiteter og høyskoler.

Som en del av regjeringens krisepakke 3, legges ytterligere 100 millioner kroner til. 60,4 millioner fordeles mellom prosjekter som ikke fikk støtte i forrige runde, mens 39,6 millioner kroner går til fem prosjekter som allerede har fått delvis støtte, deriblant UiT.

– Hundre millioner ekstra gjør at vi nå raskt kan sette i gang enda flere gode prosjekter som vil komme studentene til gode, samtidig som vi bidrar til å holde hjulene i byggenæringen i gang, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) i en pressemelding fra Kunnskapsdepartementet.

UiT fikk i mai tildelt 15 millioner kroner til oppgradering av Universitetsbiblioteket (UB). Nå tildeles universitetet ytterligere 10 millioner.

Med denne tildelingen er det totalt bevilget 752 millioner kroner til oppgraderingsprosjekter siden 2015 på nasjonal basis. I tillegg må institusjonene selv bidra med minst like mye midler til de aktuelle prosjektene, opplyser Kunnskapsdepartementet i pressemeldingen.

Vipps har trøbbel

Betalingstjenesten Vipps har, ifølge , problemer med betaling i appen. Det opplyser pressekontakt Hanne Kjærnes i Vipps overfor avisen. VG

– Problemer hos samarbeidsparteren Nets gjør at Vipps ikke er tilgjengelig. Noen ting begynner nå å fungere, men vi kan ikke sette et tidspunkt for når ting er tilbake til normalt end, sier Kjærnes til VG.

Mann i 30-årene stjal elsykler til 80.000 kroner

Han skal ha stålet elsykler, Nintendo, hodetelefoner, smykker, klokke og bil. Mannen som nå er tiltalt for en rekke forhold må også svare for kjøring i ruspåvirket tilstand, samt for å ha innført ulovlige medikamenter fra Indonesia og kjøring uten førerkort.

Ifølge tiltalebeslutningen fra politimesteren i Troms skal mannen også ha forsøkt å omsette noe av tyvgodset, og han har sågar forledet en sportsforretning til å få leie to elsykler verdt over 80.000 kroner uten å «opplyse om at han ikke hadde til hensikt å levere syklene tilbake etter endt leieperiode», som det heter i tiltalebeslutningen.

På den lange lista i tiltalen står for øvrig også bruk av amfetamin.

Mannen i 30-årene må forberede seg på at det kan bli lagt ned påstand om å betale erstatning til de som har vært utsatt for tyveriene.

Mann i 70-årene krasjet med ambulanse under utrykning

Mannen i 70-årene kjørte ifølge politiet verken hensynsfullt, aktpågivende eller varsomt da han i februar i år kjørte inn i en ambulanse i en rundkjøring i Breivika.

Ambulansen var under utrykning og brukte både blålys og sirener, men skal likevel ha kommet inn i rundkjøringen i sakte fart.

Det oppsto mindre skader, men mannen er nå ilagt et forelegg på 8.000 kroner, eller fengsel i 16 dager dersom boten ikke betales.

Hvis boten ikke vedtas og saken havner i retten, må mannen belage seg på at boten vil øke til 9.600 kroner pluss saksomkostninger til det offentlige.