Tunnel stengt helt til torsdag etter jordskred

Slik så det ut etter skredet i helga.   Foto: Politiet

Fylkesvei 7902 Isbergan ble stengt lørdag på grunn av et snø- og jordskred ved Isbergantunnelen, mellom Sørbotn i Ramfjorden og Andersdalen.

Nå melder Vegvesenet at veien kommer til å være stengt helt til torsdag klokka 15.00.

Det ligger det både snø og jordmasser over fylkesveien i siste sving før Isbergantunnelen.

– Entreprenør var allerede på stedet da vi fikk meldingen, ingen ble tatt av skredet, opplyste politiets operasjonssentral til iTromsø lørdag.

– Vi fikk beskjed om at det hadde gått et skred klokken 10:07, og da ga vi beskjed til entreprenør. Det skal være en blanding av snø, is og stein som har kommet ned, og det har gått over hele veibanen og ødelagt autovernet. Vi må ta en vurdering på hvordan det ser ut lenger opp i skråningen, så ikke det går mer, sa Grethe Turmo Hatten i Statens vegvesen.

Nå har geolog gjort en vurdering og Vegvesenet tar sikte på å åpne veien torsdag.

Veien er sperret ved det røde merket på kartet.  

Ny klesbutikk på Jekta

I løpet av høsten vil klesbutikken Floyd åpne på Jekta Storsenter.

Den norske familiebedriften Floyd startet opp i 1985 og er en kleskjede som fokuserer på kvinneklær.

Bedriften selger klær til over 250 butikker i landet, og har over 40 egne butikker. Nå kommer den første til Tromsø.

Butikken skal holde til i første etasje i lokalet der Branstad har holdt til tidligere.

Neste uke åpner Remiks returstasjonen igjen

Remiks ble tirsdag nødt til å stenge begge sine avfallsmottak på Skattøra etter en brann hos Kvitebjørn Varme.

I en pressemelding opplyser selskapet at de åpner den sørligste returstasjonen for husholdningskunder mandag klokken 07.00.

– Øvrig drift går som normalt, skriver kommunikasjonssjef Kari H. Slaattelid.

Fire mistet lappen ved Hundbergan

Politiet beslagla fire førerkort i en fartskontroll ved Hundbergan fredag formiddag.

Høyeste hastighet ble målt til hele 152 km/t i 80-sonen.

2.185 færre arbeidsledige i nord

1.962 personer er nå helt ledige i Tromsø kommune. Det utgjør 4,4 prosent av den totale arbeidsstyrken, ifølge en pressemelding fra Nav.

For Troms og Finnmark fylke viser statistikken at det er 5.392 helt ledige. Det er 4,1 prosent av den totale arbeidsstyrken. Samtidig er det 501 personer på tiltak.

Oversikten viser at ledigheten synker, og det er blitt 2.185 færre ledige i fylket siste måned. Det er en nedgang på 29 prosent.

Fortsatt er det reiseliv og transport som har de høyeste ledighetstallene, med hele 1.150 på hele fylket. Deretter følger Industri og butikk og salgsarbeid, og det er aldersgruppen 30–39 år som har flest ledige. I tillegg rammer ledigheten hardest blant de med bare videregående skole.

– Nedgangen i ledighet er som forventet, og det er godt å se at stadig flere ledige får returnere til arbeidsplassen sin, sier Grete Kristoffersen, fylkesdirektør i NAV Troms og Finnmark.

Men hun legger til at situasjonen for de unge i nord fortsatt er noe usikker, og Kristoffersen er derfor glad for at NAV sammen med Troms og Finnmark fylkeskommune har fått i stand en ungdomsavtale for å sikre utdanning og muligheter til arbeid.

Avtale skal sikre at ungdom prioriteres ved bruk av arbeidsrettede tiltak, og at de som ikke er i jobb eller skole sikres god oppfølging.

Nav behandler åtte ganger flere dagpengesøknader

Åtte ganger flere dagpengesøknader behandles hos Nav nå enn før koronakrisen. Likevel vil det ta tid før alle får pengene de har krav på.

Det går fram av en pressemelding fra Nav, som hittil har utbetalt 20,7 milliarder kroner til arbeidstakere, selvstendig næringsdrivende og frilansere.

– Vi har jobbet på spreng, og vil fortsette med det gjennom hele sommeren, sier beredskapsleder i Nav, Yngvar Åsholt. Han ber de som har rett til dagpenger og fortsatt ikke fått utbetaling om å søke forskudd.

Siden mars har Nav mottatt 480 000 søknader om dagpenger, og 301 000 av disse er så langt behandlet.

UiTs store bokprosjekt om andre verdenskrig mangler penger

INVASJON: Et av de første bildene av tyske tropper på Tromsøya. Her lander nemlig tysk-østerikske bergjegere på Holtmarka. Nå er Universitetets store bokprosjekt snart ferdig. bare siste rest av finansieringen mangler. 

Universitet i Tromsø sitt store bok- og forskningsprosjekt om andre verdenskrig, «Den andre verdenskrigen i nord», mangler en siste rest av finansiering for å bli ferdig.

Prosjektet omfatter om lag 30 forskere og forfattere som sammen skal lage en forskningsbasert fremstilling av krigen i nord, gjennom et trebinds bokverk.

Prosjektet handler om krigen i de nordlige delene av både Norge, Finland, Sverige, Sovjetunionen samt havområdene i nord inkludert Bjørnøya, Svalbard og Jan Mayen.

Men det opprinnelige budsjettet viser seg nå å ikke holde for å komme helt i mål. Universitetet har derfor søkt Forsvarsdepartementet om penger for å få fullfinansiert prosjektet.

I søknaden går det fram at det mangler 160.000 til dekning av forlagskostnader, 80.000 til innleid arbeidskraft og 60.000 til tilrettelegging av kilder og arkiver.

Universitetet gjør i søknaden også oppmerksom på at utgifter til publisering ikke er inkludert i budsjettet.

Det store krigsprosjektet har hittil fått økonomisk støtte fra forretningsmannen Trond Mohn, Norges Forskningsråd og Sparebanken Nord-Norge.

Tilsammen skal krigen i nord presenteres gjennom tre bind, der første bind handler om overfall og okkupasjon, bind to om næring, samfunn og hverdag og det tredje bindet handler om evakuering og frigjøring.

Hele verket skal etter planen være ferdig i 2021.

Politiet passer grensen store deler av døgnet

KONTROLL: Politiet er tilstede store deler av døgnet ved grenseovergangen til Finland.  Foto: Trond Sandnes/Troms Folkeblad

Politiet er store deler av døgnet til stede ved grenseovergangen på Kilpisjärvi. Samtidig følges smittesituasjonen nøye av Fylkesmannen i Troms og Finnmark. Dette kommer fram i en felles pressemelding fra politi og Fylkesmannen.

– Vi forstår at noen kan bli bekymret for gradvis åpning av grensen, sier assisterende fylkesmann, Bård M. Pedersen. Han forklarer at problemstillingen rundt utenlandske turister og mulig smittefare er tatt opp med nasjonale myndigheter.

– Det ble gjort rett etter at vi fikk bekymringsmeldinger fra kommunene, sier han.

Hovedregelen er at utenlandske borgere ikke skal komme inn i Norge, med unntak av blant annet EØS-borgere som skal arbeide i Norge, og svensker som har hytte i Norge. Flere har imidlertid karanteneplikt.

Ifølge politiet vil alle som ikke faller inn under unntaksbestemmelsene bedt om å forlate landet.

Per Øyvind Skogmo leder felles enhet for utlending, forvaltning og sivil rettspleie i Troms politidistrikt. han sier de i tillegg til å være til stede på Kilpisjärvi også har periodevise kontroller både på grensen og i grensenære områder.

– Erfaringen er at det store flertall av biler som kommer til grensen oppfyller vilkårene for å få kjøre inn i landet, sier han.

Politiet opplyser for øvrig at den som forsettlig eller grovt uaktsomt overtreder karantenereglene kan straffes med bøter eller fengsel inntil seks måneder. Men politiet pålegger ingen karantene.

– Plikte til å oppholde seg i karantene følger av karanteneforskriften, går det fram av pressemeldingen.

Prisen på borettslagsboliger steg i andre kvartal

BORETTSLAG: Illustrasjonsbilde av Utsikten borettslag, som består av 327 leiligheter.  Foto: Ronald Johansen

I andre kvartal av 2020 steg prisen på borettslagsboliger med 1,8 prosent.

Det viser Norsk Boligbyggelags (NBBL) prisstatistikk.

– Etterspørselen i boligmarkedet har vært overraskende robust i møte med koronakrisen, sier sjeføkonom i NBB, Christian Frengstad Bjerknes i en pressemelding.

Han peker på rentekutt og regjeringens krisepakker som årsaker til at prisen har holdt seg forholdsvis stabil.

– Å kjøpe bolig er for mange den største investeringen de gjør, da er forutsigbarhet og troen på at man har en jobb viktig. Så langt har myndighetene lykkes med å skape denne tryggheten. Faktisk har prisveksten i bruktboligmarkedet vært overraskende høy, sier Bjerknes.

For fort uten førerkort

En ung bilfører ble tidlig i morgentimene stoppet av politiet i en fartskontroll på Kvaløysletta. Mannen kjørte ikke bare i 80 km/t i 50-sonen. Han hadde heller ikke gyldig førerkort!

Bøtelagt for å skjelle ut NAV-ansatt

Høylytt ropte og kjeftet mannen i 50-årene på en NAV-veileder. Det samme gjorde han mot vekterne som kom til denne novemberdagen i fjor.

Nå er han ilagt et forelegg på 5.000 kroner, eller hvis boten ikke betales må mannen sone ti dager i fengsel.

Dersom boten ikke vedtas varsler politimesteren i Troms at strafferabatten som mannen i utgangspunktet har fått vil bortfalle. Det vil da bli lagt ned påstand om bot på 6000 kroner eller fengsel i 12 dager. I tillegg vil det bli krevd dekning av saksomkostninger.

Rykket ut til melding om røykutvikling. Viste seg å komme fra en grill

Politiet skriver på Twitter torsdag ettermiddag at brannvesenet og politiet rykket ut til en bolig i Tromsdalen etter melding om røykutvikling.

Da de kom til stedet viste det seg at røyken kom fra en grill. Alt er under kontroll.

UiT får 10 millioner til oppgradering

UiT: Universitet har nå fått til sammen 25 millioner til oppgradering av Universitetsbiblioteket.  Foto: Petter Strøm

I statsbudsjettet for 2020 bevilget Stortinget 161 millioner kroner til oppgradering av forsknings- og læringsareal ved universiteter og høyskoler.

Som en del av regjeringens krisepakke 3, legges ytterligere 100 millioner kroner til. 60,4 millioner fordeles mellom prosjekter som ikke fikk støtte i forrige runde, mens 39,6 millioner kroner går til fem prosjekter som allerede har fått delvis støtte, deriblant UiT.

– Hundre millioner ekstra gjør at vi nå raskt kan sette i gang enda flere gode prosjekter som vil komme studentene til gode, samtidig som vi bidrar til å holde hjulene i byggenæringen i gang, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) i en pressemelding fra Kunnskapsdepartementet.

UiT fikk i mai tildelt 15 millioner kroner til oppgradering av Universitetsbiblioteket (UB). Nå tildeles universitetet ytterligere 10 millioner.

Med denne tildelingen er det totalt bevilget 752 millioner kroner til oppgraderingsprosjekter siden 2015 på nasjonal basis. I tillegg må institusjonene selv bidra med minst like mye midler til de aktuelle prosjektene, opplyser Kunnskapsdepartementet i pressemeldingen.

Vipps har trøbbel

Betalingstjenesten Vipps har, ifølge , problemer med betaling i appen. Det opplyser pressekontakt Hanne Kjærnes i Vipps overfor avisen. VG

– Problemer hos samarbeidsparteren Nets gjør at Vipps ikke er tilgjengelig. Noen ting begynner nå å fungere, men vi kan ikke sette et tidspunkt for når ting er tilbake til normalt end, sier Kjærnes til VG.

Mann i 30-årene stjal elsykler til 80.000 kroner

Han skal ha stålet elsykler, Nintendo, hodetelefoner, smykker, klokke og bil. Mannen som nå er tiltalt for en rekke forhold må også svare for kjøring i ruspåvirket tilstand, samt for å ha innført ulovlige medikamenter fra Indonesia og kjøring uten førerkort.

Ifølge tiltalebeslutningen fra politimesteren i Troms skal mannen også ha forsøkt å omsette noe av tyvgodset, og han har sågar forledet en sportsforretning til å få leie to elsykler verdt over 80.000 kroner uten å «opplyse om at han ikke hadde til hensikt å levere syklene tilbake etter endt leieperiode», som det heter i tiltalebeslutningen.

På den lange lista i tiltalen står for øvrig også bruk av amfetamin.

Mannen i 30-årene må forberede seg på at det kan bli lagt ned påstand om å betale erstatning til de som har vært utsatt for tyveriene.

Mann i 70-årene krasjet med ambulanse under utrykning

Mannen i 70-årene kjørte ifølge politiet verken hensynsfullt, aktpågivende eller varsomt da han i februar i år kjørte inn i en ambulanse i en rundkjøring i Breivika.

Ambulansen var under utrykning og brukte både blålys og sirener, men skal likevel ha kommet inn i rundkjøringen i sakte fart.

Det oppsto mindre skader, men mannen er nå ilagt et forelegg på 8.000 kroner, eller fengsel i 16 dager dersom boten ikke betales.

Hvis boten ikke vedtas og saken havner i retten, må mannen belage seg på at boten vil øke til 9.600 kroner pluss saksomkostninger til det offentlige.

Skjøt kvinne med luftpistol – risikerer fengsel

Kirurgen måtte fjerne syv prosjektiler fra kvinnens hånd og underarm etter at mannen i 20-årene gjentatte ganger skjøt med luftpistol.

Hendelsen skjedde på et hotellrom i Tromsø senhøsten 2018.

Mannen tiltales nå etter straffelovens paragraf 273, som har en øvre strafferamme på seks år.

22-åring skal ha oppbevarte 1,2 kilo hasj – og solgt halvparten

En 22 år gammel mann må møte i Nord-Troms tingrett tiltalt for å ha oppbevart om lag 1,2 kilo hasj hjemme hos seg selv.

Ifølge tiltalen skal mannen denne oktoberkvelden i fjor også ha solgt 570 gram til flere navngitte personer.

Statsadvokatene betegner overtredelsene som grove, både på grunn av mengde, hvilket stoff det gjelder og overtredelsens karakter, og mannen er derfor tiltalt for overtredelse av straffelovens paragraf 232, som gjelder grov narkotikaovertredelse.

Innkaller ordførere til ubåt-møte

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen vil ha et møte med ordførerne i Tromsø-området for å diskutere det planlagte besøket av en amerikansk reaktordrevet ubåt. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix.   Foto: Terje Pedersen

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen har innkalt ordførerne i Tromsø, Karlsøy, Lyngen og Skjervøy til et møte om det planlagte besøket av en amerikansk atomubåt til Tromsø. Også fylkesmann Elisabeth Aspaker er invitert.

Tromsø kommune skal også avholde et folkemøte i forbindelse med marinebesøket.

– Det vises til arbeidet med tilrettelegging for anløp av reaktordrevne fartøy ved Tønsnes industrihavn i Tromsø. Dette er langt fremskredet og jeg finner det passende å invitere til et møte med Fylkesmannen i Troms og Finnmark samt berørte kommuner i forkant av folkemøtet som Tromsø kommune snart vil avholde», skriver Bakke-Jensen.

Flere har uttrykt skepsis mot bruk av havna i Grøtnes til å ta imot atomdrevne fartøy.

Besøket av den amerikanske, reaktordrevne ubåten har lenge vært planlagt, men koronapandemien har ført til at besøket har blitt utsatt.


Koronavirus stanser atomubåt

Det planlagte besøket av en amerikansk atomdrevet ubåt i Tromsø er utsatt - på ubestemt tid.

Frakteskip gikk på grunn - måtte bli fraktet tilbake til kai

GIKK PÅ GRUNN: Her ligger skipet til grunn ved Finnes på Kvaløya.   Foto: iTromsø-tipser

Et større frakteskip støtet på grunn omtrent 2 kilometer nord for Sandnessundbrua, like ved Finnes på Kvaløya onsdag ettermiddag.

Hovedredningssentralen opplyste at det ikke er meldt noen skader om bord.

Skipet heter BBC «Lisbon», og skal ifølge data fra Marine Traffic ha forlatt Tromsø havn klokken 16.17 i ettermiddag. Politiet fikk melding om at skipet hadde gått på grunn klokken 16.48. De melder at saken håndteres videre av Kystverket.

– Grunnstøtet skyldes svikt i styremaskineriet, forteller politiets operasjonsleder Eirik Kileng.

Han forteller at situasjonen er under kontroll.

– Båten står på sandgrunn og vil prøve å bakke seg selv ut når det blir flo, sier Kileng.

ANKOM STEDET: Taubåt skal ha ankommet stedet like før klokken 18, ifølge tipser.  Foto: iTromsø-tipser

Klokken 18.25 forteller vaktleder for Kystverket beredskap, Jan-Willy Holbu, at skipet har kommet seg løs, og blir tatt til kai i Tromsø for undersøkelser av eventuelle skader.

– Skipet går for egen maskin, med assistanse fra taubåten «Lupus». Det hele har gått udramatisk for seg, sier Holbu.

FRAKTET AV TAUBÅT: Her fraktes skipet av taubåten Lupus.   Foto: iTromsø-tipser

Han forteller at Kystverket trapper ned innsatsen, og at Sjøfartsdirektoratet nå tar over saken videre.

Bil stjålet natt til onsdag – tyv fersket på overvåkingskamera

Klokken 10.30 onsdag formiddag fikk politiet melding om at en bil var stjålet – allerede klokken 13.00 hadde politiet sporet den opp. Det takket være et overvåkingskamera, opplyser operasjonsleder Stine Svendsen i politiet.

Overvåkingsvideoen ga politiet en mistenkt å lete etter – og da de dukket opp på adressen til vedkommende, sto bilen parkert utenfor. Svendsen opplyser til iTromsø at politiet befinner seg på adressen i skrivende stund.

Mannen som skal ha stjålet bilen er en såkalt kjenning av politiet.

Rekordbeslaget: Forlenger fengsling av tysk, antatt hovedmann

Varetektsfengslingen av den den tyske, antatte hovedmannen (32) i den såkalte rekordbeslagsaken er forlenget til 10. august. Mannen samtykket til varetektsfengslingen.

Mannen er utpekt som hovedmann i narkonettverket, og erkjente i Nord-Troms tingrett skyld for befatning med 77 kilo amfetamin.

Han anket dommen han fikk i Nord-Troms tingrett på 11 år og 6 måneder. Saken skulle egentlig gå for retten i mars, men ble avbrutt etter en knapp uke på grunn av korona-restriksjoner.

Saken er på nytt berammet for retten 10. august.

Snart kommer postbudet annenhver dag

NY HVERDAG: Snart er det slutt på daglige besøk fra postbilen, melder Posten Norge i et presseskriv.  Foto: Tor Farstad

Fra 7. juli vil brevpost leveres i postkassene til husstandene i Norge annenhver hverdag. Dette melder Posten Norge i et presseskriv.

Husstander i Tromsø vil få levert brevpost i postkassen mandag, onsdag og fredag i en uke, og tirsdag og torsdag neste uke. Brevpost vil fortsatt leveres hver dag til dem som har postboks.

Årsaken til omleggingen er at brevvolumet er redusert med 70 prosent de siste 20 årene, slik at dagens ordning med utlevering av brevpost hver hverdag ikke lenger er bærekraftig eller samfunnsøkonomisk lønnsomt. Posten skriver at dette er en konsekvens av nyutviklede og digitaliserte tjenester, som elektronisk distribusjon av brev via Digipost, levering av pakker i postkassen, fast leveringssted som kunden bestemmer, og levering innenfor døren.

Posten Norge skriver at de fleste brev vil være fremme hos mottaker i løpet av to til tre dager, og det vil fortsatt være mulig å sende brevpost fem dager i uken. Kundene kan også sende brev og pakker fra egen postkasse.

Det er også besluttet at det skal plasseres pakkebokser i 1000 steder i Norge. Dette er fordi økt netthandel har ført en kraftig økning i pakkevolumet, skriver Posten i pressemeldingen.

Utplasseringen av disse vil skje det kommende året. Kundene kan benytte pakkeboksene hele døgnet og pakkene hentes ut ved bruk av en egen app.

Inngår samarbeid i kampen mot fiskerikriminalitet

SKAL BEKJEMPE FISKE-KRIM: Økokrim og Nærings- og fiskeridepartementet skal samarbeide om å bekjempe fiskerikriminalitet.  Foto: Tore Meek

Nærings- og fiskeridepartementet og Økokrim skal ruste politiet i kampen mot fiskerikriminalitet, det skriver Nærings- og fiskeridepartementet i en pressemelding.

– Fiskerikriminalitet er et alvorlig samfunnsproblem. Det er økonomisk kriminalitet og truer verdens fiskeressurser. Det skaper også urettferdig konkurranse og straffer ærlige aktører, sier fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen (H).

Departementet skal i ett år fremover låne ut en seniorrådgiver Eve de Coning til Økokrim. Hun har tidligere jobbet mot fiskerikriminalitet i Kripos og Interpol.

– At fagfolk fra Nærings- og fiskeridepartementet nå skal samarbeide tett med Økokrim om fiskerikriminalitet, viser at politiet jobber på en helt annen måte nå enn før, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) i pressemeldingen.

Kontroll på brannen - men det kan fortsatt være ulmebrann i søppelsjakt

KONTROLL: Brannmannskapene har fått kontroll over brannen på Kvitebjørn. 

Brannmannskapene har nå kontroll på brannen på Kvitebjørn som brøt ut tirsdag kveld, melder politiet.

Det er ikke lenger synlig åpne flammer, men det kan ifølge politiet fortsatt være ulmebrann lenger ned i søppelsjakten der brannen oppsto.

Ifølge politiet er det store mengder søppel lagret i sjakten, og det er vanskelig for brannmannskapene å få oversikt.

Remiks stenger for publikum pga brannen

STENGER: Mottaksstasjonen på Skattøra stenger for publikum som følge av brannen hos naboen Kvitebjørn. 

Remiks mottaksstasjon på Skattøra vil være stengt for publikum på grunn av brannen på Kvitebjørn.

Daglig leder Britt Mathisen Limo sier til iTromsø at det er uklart hvor lenge mottaksstasjonen vil holde stengt.

– Vi må vente på at Kvitebjørn får oversikt over hvor store skader det er på deres anlegg før vi kan si noe om når mottaket åpner igjen. Det er drevet med etterslukking i natt, og vi har bistått Kvitebjørn med å tømme anlegget - og det pågår undersøkelser der nå, sier Limo.

Mottaksstasjonen vil være stengt fra onsdag for mottak av avfall fra privatpersoner.

Øvrig virksomhet vil gå som normalt, sier Limo.

– Vi har valgt å prioritere våre samfunnskritiske oppgaver som å hente inn avfall fra folk før vi åpner mottaksstasjonen, sier hun.

Utbrøt brann i avfallsbinge ved Kvitebjørn Varme - ba folk lukke dører og vinduer

BRANN: Her brenner det i en av avfallsbingene.   Foto: Rudi Nikolaisen

En brann brøt ut i en avfallsbinge på Kvitebjørn varme sent tirsdag kveld.

iTromsø var i kontakt med Brann og Redning like etter at brannen brøt ut.

– Vi har kjørt ut til en brann i en avfallsbinge, sier Geir Hanssen, operatør ved 110-sentralen og fortsetter:

– Vi har en god del folk og utstyr på stedet. Hvor omfattende det er kan jeg ikke si noe om foreløpig.

Hva som har forårsaket brannen er ennå ikke avklart.

– Det er for tidlig å si noe om, opplyser operasjonsleder ved politiet.

Onsdag morgen er det fortsatt røykutvikling fra brannen, og politiet mistenker at det fortsatt kan være ulmebrand lenger ned i søppelsjakta. Dette kan ta noe tid å slukke.

– Det er Kvitebjørn selv som jobber med dette, vi har ikke lenger mannskaper på plassen. Vi forlot stedet cirka klokka kvart over tre i natt, får iTromsø opplyst fra Brann og Redning.

Avfallsbingen er en del av avfallsanlegget til Kvitebjørn Varme på Skattøra. Anlegget er et energigjenvinningsanlegg i Skattøra Miljøpark og driftes av varme-selskapet.

Klokken 21.43 skrev politiet på Twitter at nødetatene er på stedet og at slukking pågår. Det er ikke varslet om personskade.

– Det er åpen varme og brannvesenet må slukke både ute og inne, sier operasjonsleder Roy Tore Meyer ved Troms politidistrikt.

Politiet fikk melding om hendelsen klokken 21.14, ifølge Meyer.

– Det er for tidlig å si noe om det er fare for spredning, sier operasjonslederen.

Politiet oppfordret beboere i området Nord-Tromsøya og Breivika å holde vinduer og dører lukket på grunn av kraftig røyk i sørvestlig retning.

Klokken 22.49 opplyste Geir Hanssen ved 110-sentralen at situasjonen ikke har endret seg veldig.

– Vi har ikke fått tilbakemelding om at det er ute av kontroll eller at der har kontroll. Vi har kalt inn ekstra mannskap, sier Hanssen.

Hun er ny styreleder i samisk kulturstiftelse

STYRELEDER: Tidligere Riddu-sjef Kirsti Lervoll er nyvalgt styreleder i Stiftelsen Lásságámmi.  Foto: PETTER STRØM

Årsmøtet i stiftelsen Lásságámmi har valgt Kirsti Lervoll (41) fra Kåfjord som ny styreleder. Hun representerer Troms og Finnmark fylkeskommune i stiftelsesstyret. Dette skriver stiftelsen Lásságámmi i en pressemelding mandag.

Lervoll er tidligere festivalsjef for Riddu Riddu, og har hatt flere styreverv innen kultur og næring. Til daglig jobber hun som programleder i Nordnorsk Lederutvikling.

Stiftelsen Lásságámmi skal ta hand om og fremme den kulturelle og åndelige arven etter multikunstneren Nils-Aslak Valkeapää - Áillohaš. Stiftelsen driver kunstner- og forskerboligen Lásságámmi i Skibotn.

– Det er stas å bli valgt som styreleder for Stiftelsen Lásságámmi. Áillohaš sin kunst har tydelig samisk klangbunn, samtidig som det inspirerer meg at hans livsfilosofi, kunst og samarbeidsprosjekter var grenseoverskridende – både i sjanger og geografi. Dette ønsker jeg at stiftelsen Lásságámmi skal reflektere i vårt arbeid med å ta hånd om og fremme den kulturelle og åndelige arven etter Nils-Aslak Valkeapää, sier nyvalgt styreleder Lervoll i pressemeldingen.

Hun overtar etter Anne Dalheim som har vært stiftelsens styreleder i mer enn 10 år.

Med seg i styret har hun Niko Valkeapää (Samerådet), Joar Nango (Sametinget), Lena Arekol (UiT Norges arktiske universitet) og Anne-Maret Labba (arvingene) sammen med nyvalgt representant og nestleder Lars Einar Garden (Storfjord kommune), opplyser stiftelsen i pressemeldingen.

Tester video i nødsamtaler

Ved hjelp av mobilkameraet kan 113-operatørene nå se hva som skjer på et ulykkessted. Den nye funksjonen testes nå ut ved flere 113- og legevaktsentraler.  Foto: AMK Oslo

Flere 113- og legevaktsentraler tester nå bruk av video i nødsamtaler. Funksjonen skal i løpet noen få uker med testing allerede ha bidratt til å redde liv. Dette skriver Norsk Luftambulanse i en pressemelding.

Løsningen fungerer ved at man først samtykker til 113-sentralens operatør at de kan kontrollere mobilens videokamera. Deretter må man godkjenne en SMS. Tjenesten skal også implementeres i appen Hjelp 113 som er nedlastet 1,6 millioner ganger.

– Vi ser at løsningen allerede har reddet liv. Ved ett tilfelle mottok 113 en melding om en yngre pasient som hadde kollapset på jobb. Kollegaene skjønte ikke at det faktisk dreide seg om en hjertestans siden pasienten lagde lyder og pustet på en rar måte. Ved å koble opp video fra innringerens mobilkamera kunne 113-operatøren raskt bekrefte at pasienten hadde hjertestans og få dem på stedet til å sette i gang med veiledet hjerte- lungeredning mens de ventet på ambulanse, sier Jørgen Hauge Skogmo ved 113-sentralen på Oslo universitetssykehus Ullevål i pressemeldingen.

I første omgang testes videofunksjonen ut på 113-sentralene i Oslo, Bergen og Nord-Trøndelag, samt på legevaktsentralene i Voss og Sandnes.

Prosjektet skjer i tett samarbeid mellom Helsedirektoratet og Stiftelsen Norsk Luftambulanse gjennom den nasjonale førstehjelpsdugnaden «Sammen redder vi liv».

Graffs sommerøl imponerte juryen

Graff Brygghus får skryt for sin sommer-IPA. Fra venstre: brygger Ida Kristine Stephansen, Marius Graff og foran Martin Amundsen.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

Tromsøbryggeriet Graff Brygghus gjorde det nylig skarpt i VGs sommerøltest, utført av Ølakademiet.

Av 80 påmeldte øl fra 36 norske bryggerier, ble 75 øl testet. Tromsøbrygget landet på topp 20.

– Sett under ett er det veldig god kvalitet i årets sommerøltest. To av ølene gikk helt til topps med karakteren seks og hele 15 øl fikk karakteren fem, sier daglig leder Ronja Velten i Ølakademiet til VG.

Det var IPA-ølet Graff Humlesjark som fikk 86 poeng og karakter fem i øltesten. Bare tre øl oppnådde høyere score, derav vinnerne Nøgne Ø og Geiranger Bryggeri, som begge hadde sommerøl som fikk 95 poeng og karakter seks.

Her kobles strømmen ut

Troms Kraft Nett utfører planlagte utkoblinger på Tromsøya og Kvaløya tirsdag.  Foto: Gorm Kallestad

Husstander på både Tromsøya og Kvaløya vil få strømmen avkoblet i løpet av tirsdag.

Dette skyldes arbeid på strømnettet i områdene, melder Troms Kraft Nett.

Klokken 09.15-11.15:
Fjordvegen 10, 12, 188 og 210
Sjurelvvegen 4-37

Klokken 18.00-20.00:
Gimlevegen 70
Trudvangvegen 1-27