Tromsø-forfatter får 100.000 i stipend

FÅR ARBEIDSSTIPEND: Ingvild Holvik får arbeidsstipend.   Foto: Hanne H. Lille/Troms og Finnmark fylkeskommune

Ingvild Holvik får 100.000 kroner i arbeidsstipend fra fylkesbibliotekene i Nordland og Troms og Finnmark.

I konkurranse med 17 andre søkere var det Tromsø-forfatteren som ble valgt av juryen til å motta det årlige stipendet.

I år besto juryen av Anne Oterholm fra forfatterutdanninga ved Universitetet i Tromsø, forfatter Cecilie Løveid fra det litterære rådet i Den Norske Forfatterforeningen og fylkesbiblioteksjef i Troms og Finnmark Birgit Larsen.

I begrunnelsen skriver juryen dette om et utdrag fra en upublisert roman Holvik jobber med:

«Forfatteren har en sterk sans for detaljer som skaper nærvær og troverdighet. Denne juryen vil bare ha mer! Og er ikke i tvil om at dette er en roman som vil bli komme til å bli et viktig tilskudd til den skjønnlitteraturen som skrives i Norge i dag.»

Holvik debuterte med romanen «Lykkefeltet» i 2010 og ga ut boken «Premien for alt» i 2017.

Frakteskip gikk på grunn - måtte bli fraktet tilbake til kai

Et større frakteskip støtet på grunn omtrent 2 kilometer nord for Sandnessundbrua, like ved Finnes på Kvaløya onsdag ettermiddag.

Hovedredningssentralen opplyste at det ikke er meldt noen skader om bord.

Skipet heter BBC «Lisbon», og skal ifølge data fra Marine Traffic ha forlatt Tromsø havn klokken 16.17 i ettermiddag. Politiet fikk melding om at skipet hadde gått på grunn klokken 16.48. De melder at saken håndteres videre av Kystverket.

– Grunnstøtet skyldes svikt i styremaskineriet, forteller politiets operasjonsleder Eirik Kileng.

Han forteller at situasjonen er under kontroll.

– Båten står på sandgrunn og vil prøve å bakke seg selv ut når det blir flo, sier Kileng.

ANKOM STEDET: Taubåt skal ha ankommet stedet like før klokken 18, ifølge tipser.  Foto: iTromsø-tipser

Klokken 18.25 forteller vaktleder for Kystverket beredskap, Jan-Willy Holbu, at skipet har kommet seg løs, og blir tatt til kai i Tromsø for undersøkelser av eventuelle skader.

– Skipet går for egen maskin, med assistanse fra taubåten «Lupus». Det hele har gått udramatisk for seg, sier Holbu.

FRAKTET AV TAUBÅT: Her fraktes skipet av taubåten Lupus.   Foto: iTromsø-tipser

Han forteller at Kystverket trapper ned innsatsen, og at Sjøfartsdirektoratet nå tar over saken videre.

Bil stjålet natt til onsdag – tyv fersket på overvåkingskamera

Klokken 10.30 onsdag formiddag fikk politiet melding om at en bil var stjålet – allerede klokken 13.00 hadde politiet sporet den opp. Det takket være et overvåkingskamera, opplyser operasjonsleder Stine Svendsen i politiet.

Overvåkingsvideoen ga politiet en mistenkt å lete etter – og da de dukket opp på adressen til vedkommende, sto bilen parkert utenfor. Svendsen opplyser til iTromsø at politiet befinner seg på adressen i skrivende stund.

Mannen som skal ha stjålet bilen er en såkalt kjenning av politiet.

Rekordbeslaget: Forlenger fengsling av tysk, antatt hovedmann

Varetektsfengslingen av den den tyske, antatte hovedmannen (32) i den såkalte rekordbeslagsaken er forlenget til 10. august. Mannen samtykket til varetektsfengslingen.

Mannen er utpekt som hovedmann i narkonettverket, og erkjente i Nord-Troms tingrett skyld for befatning med 77 kilo amfetamin.

Han anket dommen han fikk i Nord-Troms tingrett på 11 år og 6 måneder. Saken skulle egentlig gå for retten i mars, men ble avbrutt etter en knapp uke på grunn av korona-restriksjoner.

Saken er på nytt berammet for retten 10. august.

Snart kommer postbudet annenhver dag

NY HVERDAG: Snart er det slutt på daglige besøk fra postbilen, melder Posten Norge i et presseskriv.  Foto: Tor Farstad

Fra 7. juli vil brevpost leveres i postkassene til husstandene i Norge annenhver hverdag. Dette melder Posten Norge i et presseskriv.

Husstander i Tromsø vil få levert brevpost i postkassen mandag, onsdag og fredag i en uke, og tirsdag og torsdag neste uke. Brevpost vil fortsatt leveres hver dag til dem som har postboks.

Årsaken til omleggingen er at brevvolumet er redusert med 70 prosent de siste 20 årene, slik at dagens ordning med utlevering av brevpost hver hverdag ikke lenger er bærekraftig eller samfunnsøkonomisk lønnsomt. Posten skriver at dette er en konsekvens av nyutviklede og digitaliserte tjenester, som elektronisk distribusjon av brev via Digipost, levering av pakker i postkassen, fast leveringssted som kunden bestemmer, og levering innenfor døren.

Posten Norge skriver at de fleste brev vil være fremme hos mottaker i løpet av to til tre dager, og det vil fortsatt være mulig å sende brevpost fem dager i uken. Kundene kan også sende brev og pakker fra egen postkasse.

Det er også besluttet at det skal plasseres pakkebokser i 1000 steder i Norge. Dette er fordi økt netthandel har ført en kraftig økning i pakkevolumet, skriver Posten i pressemeldingen.

Utplasseringen av disse vil skje det kommende året. Kundene kan benytte pakkeboksene hele døgnet og pakkene hentes ut ved bruk av en egen app.

Inngår samarbeid i kampen mot fiskerikriminalitet

SKAL BEKJEMPE FISKE-KRIM: Økokrim og Nærings- og fiskeridepartementet skal samarbeide om å bekjempe fiskerikriminalitet.  Foto: Tore Meek

Nærings- og fiskeridepartementet og Økokrim skal ruste politiet i kampen mot fiskerikriminalitet, det skriver Nærings- og fiskeridepartementet i en pressemelding.

– Fiskerikriminalitet er et alvorlig samfunnsproblem. Det er økonomisk kriminalitet og truer verdens fiskeressurser. Det skaper også urettferdig konkurranse og straffer ærlige aktører, sier fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen (H).

Departementet skal i ett år fremover låne ut en seniorrådgiver Eve de Coning til Økokrim. Hun har tidligere jobbet mot fiskerikriminalitet i Kripos og Interpol.

– At fagfolk fra Nærings- og fiskeridepartementet nå skal samarbeide tett med Økokrim om fiskerikriminalitet, viser at politiet jobber på en helt annen måte nå enn før, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) i pressemeldingen.

Kontroll på brannen - men det kan fortsatt være ulmebrann i søppelsjakt

KONTROLL: Brannmannskapene har fått kontroll over brannen på Kvitebjørn. 

Brannmannskapene har nå kontroll på brannen på Kvitebjørn som brøt ut tirsdag kveld, melder politiet.

Det er ikke lenger synlig åpne flammer, men det kan ifølge politiet fortsatt være ulmebrann lenger ned i søppelsjakten der brannen oppsto.

Ifølge politiet er det store mengder søppel lagret i sjakten, og det er vanskelig for brannmannskapene å få oversikt.

Remiks stenger for publikum pga brannen

STENGER: Mottaksstasjonen på Skattøra stenger for publikum som følge av brannen hos naboen Kvitebjørn. 

Remiks mottaksstasjon på Skattøra vil være stengt for publikum på grunn av brannen på Kvitebjørn.

Daglig leder Britt Mathisen Limo sier til iTromsø at det er uklart hvor lenge mottaksstasjonen vil holde stengt.

– Vi må vente på at Kvitebjørn får oversikt over hvor store skader det er på deres anlegg før vi kan si noe om når mottaket åpner igjen. Det er drevet med etterslukking i natt, og vi har bistått Kvitebjørn med å tømme anlegget - og det pågår undersøkelser der nå, sier Limo.

Mottaksstasjonen vil være stengt fra onsdag for mottak av avfall fra privatpersoner.

Øvrig virksomhet vil gå som normalt, sier Limo.

– Vi har valgt å prioritere våre samfunnskritiske oppgaver som å hente inn avfall fra folk før vi åpner mottaksstasjonen, sier hun.

Utbrøt brann i avfallsbinge ved Kvitebjørn Varme - ba folk lukke dører og vinduer

BRANN: Her brenner det i en av avfallsbingene.   Foto: Rudi Nikolaisen

En brann brøt ut i en avfallsbinge på Kvitebjørn varme sent tirsdag kveld.

iTromsø var i kontakt med Brann og Redning like etter at brannen brøt ut.

– Vi har kjørt ut til en brann i en avfallsbinge, sier Geir Hanssen, operatør ved 110-sentralen og fortsetter:

– Vi har en god del folk og utstyr på stedet. Hvor omfattende det er kan jeg ikke si noe om foreløpig.

Hva som har forårsaket brannen er ennå ikke avklart.

– Det er for tidlig å si noe om, opplyser operasjonsleder ved politiet.

Onsdag morgen er det fortsatt røykutvikling fra brannen, og politiet mistenker at det fortsatt kan være ulmebrand lenger ned i søppelsjakta. Dette kan ta noe tid å slukke.

– Det er Kvitebjørn selv som jobber med dette, vi har ikke lenger mannskaper på plassen. Vi forlot stedet cirka klokka kvart over tre i natt, får iTromsø opplyst fra Brann og Redning.

Avfallsbingen er en del av avfallsanlegget til Kvitebjørn Varme på Skattøra. Anlegget er et energigjenvinningsanlegg i Skattøra Miljøpark og driftes av varme-selskapet.

Klokken 21.43 skrev politiet på Twitter at nødetatene er på stedet og at slukking pågår. Det er ikke varslet om personskade.

– Det er åpen varme og brannvesenet må slukke både ute og inne, sier operasjonsleder Roy Tore Meyer ved Troms politidistrikt.

Politiet fikk melding om hendelsen klokken 21.14, ifølge Meyer.

– Det er for tidlig å si noe om det er fare for spredning, sier operasjonslederen.

Politiet oppfordret beboere i området Nord-Tromsøya og Breivika å holde vinduer og dører lukket på grunn av kraftig røyk i sørvestlig retning.

Klokken 22.49 opplyste Geir Hanssen ved 110-sentralen at situasjonen ikke har endret seg veldig.

– Vi har ikke fått tilbakemelding om at det er ute av kontroll eller at der har kontroll. Vi har kalt inn ekstra mannskap, sier Hanssen.

Hun er ny styreleder i samisk kulturstiftelse

STYRELEDER: Tidligere Riddu-sjef Kirsti Lervoll er nyvalgt styreleder i Stiftelsen Lásságámmi.  Foto: PETTER STRØM

Årsmøtet i stiftelsen Lásságámmi har valgt Kirsti Lervoll (41) fra Kåfjord som ny styreleder. Hun representerer Troms og Finnmark fylkeskommune i stiftelsesstyret. Dette skriver stiftelsen Lásságámmi i en pressemelding mandag.

Lervoll er tidligere festivalsjef for Riddu Riddu, og har hatt flere styreverv innen kultur og næring. Til daglig jobber hun som programleder i Nordnorsk Lederutvikling.

Stiftelsen Lásságámmi skal ta hand om og fremme den kulturelle og åndelige arven etter multikunstneren Nils-Aslak Valkeapää - Áillohaš. Stiftelsen driver kunstner- og forskerboligen Lásságámmi i Skibotn.

– Det er stas å bli valgt som styreleder for Stiftelsen Lásságámmi. Áillohaš sin kunst har tydelig samisk klangbunn, samtidig som det inspirerer meg at hans livsfilosofi, kunst og samarbeidsprosjekter var grenseoverskridende – både i sjanger og geografi. Dette ønsker jeg at stiftelsen Lásságámmi skal reflektere i vårt arbeid med å ta hånd om og fremme den kulturelle og åndelige arven etter Nils-Aslak Valkeapää, sier nyvalgt styreleder Lervoll i pressemeldingen.

Hun overtar etter Anne Dalheim som har vært stiftelsens styreleder i mer enn 10 år.

Med seg i styret har hun Niko Valkeapää (Samerådet), Joar Nango (Sametinget), Lena Arekol (UiT Norges arktiske universitet) og Anne-Maret Labba (arvingene) sammen med nyvalgt representant og nestleder Lars Einar Garden (Storfjord kommune), opplyser stiftelsen i pressemeldingen.

Tester video i nødsamtaler

Ved hjelp av mobilkameraet kan 113-operatørene nå se hva som skjer på et ulykkessted. Den nye funksjonen testes nå ut ved flere 113- og legevaktsentraler.  Foto: AMK Oslo

Flere 113- og legevaktsentraler tester nå bruk av video i nødsamtaler. Funksjonen skal i løpet noen få uker med testing allerede ha bidratt til å redde liv. Dette skriver Norsk Luftambulanse i en pressemelding.

Løsningen fungerer ved at man først samtykker til 113-sentralens operatør at de kan kontrollere mobilens videokamera. Deretter må man godkjenne en SMS. Tjenesten skal også implementeres i appen Hjelp 113 som er nedlastet 1,6 millioner ganger.

– Vi ser at løsningen allerede har reddet liv. Ved ett tilfelle mottok 113 en melding om en yngre pasient som hadde kollapset på jobb. Kollegaene skjønte ikke at det faktisk dreide seg om en hjertestans siden pasienten lagde lyder og pustet på en rar måte. Ved å koble opp video fra innringerens mobilkamera kunne 113-operatøren raskt bekrefte at pasienten hadde hjertestans og få dem på stedet til å sette i gang med veiledet hjerte- lungeredning mens de ventet på ambulanse, sier Jørgen Hauge Skogmo ved 113-sentralen på Oslo universitetssykehus Ullevål i pressemeldingen.

I første omgang testes videofunksjonen ut på 113-sentralene i Oslo, Bergen og Nord-Trøndelag, samt på legevaktsentralene i Voss og Sandnes.

Prosjektet skjer i tett samarbeid mellom Helsedirektoratet og Stiftelsen Norsk Luftambulanse gjennom den nasjonale førstehjelpsdugnaden «Sammen redder vi liv».

Graffs sommerøl imponerte juryen

Graff Brygghus får skryt for sin sommer-IPA. Fra venstre: brygger Ida Kristine Stephansen, Marius Graff og foran Martin Amundsen.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

Tromsøbryggeriet Graff Brygghus gjorde det nylig skarpt i VGs sommerøltest, utført av Ølakademiet.

Av 80 påmeldte øl fra 36 norske bryggerier, ble 75 øl testet. Tromsøbrygget landet på topp 20.

– Sett under ett er det veldig god kvalitet i årets sommerøltest. To av ølene gikk helt til topps med karakteren seks og hele 15 øl fikk karakteren fem, sier daglig leder Ronja Velten i Ølakademiet til VG.

Det var IPA-ølet Graff Humlesjark som fikk 86 poeng og karakter fem i øltesten. Bare tre øl oppnådde høyere score, derav vinnerne Nøgne Ø og Geiranger Bryggeri, som begge hadde sommerøl som fikk 95 poeng og karakter seks.

Her kobles strømmen ut

Troms Kraft Nett utfører planlagte utkoblinger på Tromsøya og Kvaløya tirsdag.  Foto: Gorm Kallestad

Husstander på både Tromsøya og Kvaløya vil få strømmen avkoblet i løpet av tirsdag.

Dette skyldes arbeid på strømnettet i områdene, melder Troms Kraft Nett.

Klokken 09.15-11.15:
Fjordvegen 10, 12, 188 og 210
Sjurelvvegen 4-37

Klokken 18.00-20.00:
Gimlevegen 70
Trudvangvegen 1-27

88 nye studieplasser til fagskolene i fylket - slik skal de fordeles

FYLKESRÅD: Bjarne Rohde (SV), fylkesråd for utdanning i Troms og Finnmark.  Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø

Stortinget har vedtatt en økning av studieplasser i Fagskolene i landet. Det er en svært viktig satsing for fremtidig kompetanse i samfunnet, skriver fylkeskommunen i en pressemelding.

Totalt vedtok Stortinget 1500 nye studieplasser på landsbasis, og Troms og Finnmark er tildelt 88 av disse. Fra før av er det 515 fagskoleplasser i fylket.

– Fylkesrådet er opptatt av at alle fagskolene i Troms og Finnmark skal utvikles fremover med et bredt og desentralisert fagskoletilbud. Vi får nå 88 nye studieplasser i Troms og Finnmark som vi skal utnytte til det beste for både næringslivet og den enkeltes behov for kompetanse, sier fylkesråd for utdanning, Bjarne Rohde (SV) i pressemeldingen.

Slik blir fordelingen av de nye studieplassene:

Helse-, oppvekst- og sosialfag:

 • Barn med særskilte behov: 18 nye studieplasser.

Tekniske fag:

 • Anlegg: 10 nye studieplasser.
 • Bygg: 10 nye studieplasser.
 • Elkraft: 15 nye studieplasser.
 • Prosessteknikk: 20 nye studieplasser.

Økonomi og administrasjon:

 • Helse, miljø og sikkerhet: 15 nye studieplasser.

Nye koronamillioner skal sikre riksvegene i nord

430 millioner kroner er tildelt utbedringer av riksveiene i hele landet. Dette skal sikre aktivitet i anleggsbransjen utover høsten, det skriver Statens vegvesen på sine nettsider.

Det er satt av 23 millioner kroner til dekkelegging av riks- og europaveier i nord. I tillegg skal grøfter, torvkanter og stikkrenner dreneres. Veilys skal oppgraderes og sideterreng langs E6 og E8 i Nordland og Troms skal utbedres.

Det er også satt av midler til å utbedre støyskjerming på riksvei 83 i Troms. I tillegg skal det gjøres tiltak på sykkelveier i hele regionen, og det vil bli gjort bruvedlikehold over hele riksveinettet.

Utbedringene som skal gjøres vil hjelpe næringslivet med å holde hjulene i gang, tross koronaviruset. Nordmenn på norgesferie vil kunne merke det ved at enkelte veier i perioder vil være stengt.

To fikk bøter under politikontroll

Politiet gjennomførte i formiddag kontroll i 50-sone i Eidkjosen på Kvaløya. To førere ble ilagt forenklet forelegg på grunn av for høy hastighet, det melder Troms politidistrikt på Twitter. Den høyeste hastigheten målt var 67 km/t.

Fire av ti har syklet i fylla: – Utgjør en fare både for deg selv og andre

Trygg Trafikk og Tryg Forsikring har kartlagt norske syklisters vaner og uvaner, kartleggingen viser at 43 prosent innrømmer å ha syklet i beruset tilstand.

– Når du drikker svekkes dømmekraften, risikoforståelsen og reaksjonsevnen – og det mye fortere enn man tror. Da utgjør du en fare både for deg selv og andre. Derfor mener vi at folk bør tenke om sykkelen som de tenker om bilen: La den stå hvis du har drukket, sier Ann-Helen Hansen, kommunikasjonsrådgiver i Trygg Trafikk, i en pressemelding.

Kartleggingen viser samtidig at 54 prosent hevder å alltid bruke hjelm, mens 19 prosent sier de som oftest bruker hjelm,

– Det er flott at utviklingen går i riktig retning, og at såpass mange skjønner at å bruke hjelm er det viktigste du som syklist kan gjøre for å beskytte deg, sier Hansen.

To mistet lappen i natt - kjørte 50 og 56 km/t for fort

Politiet hadde laserkontroll på Tromsøya i natt - og to unge menn på henholdsvis 17 og 18 ble fratatt førerkortet, og vil i begge tilfeller bli anmeldes for å ha kjørt altfor fort.

17-åringen kjørte sin lette motorsykkel i 80 km/t i en 30-sone på Tromsøya. 18-åringen kjørte personbil i en 60-sone, men holdt en hastighet på 118 km/t.

Dette melder politiet på Twitter.

Redningsaksjon i Salangselva

Luftambulanse med dykkere er sendt ut fra Tromsø, samt luftambulanse fra Evenes, etter at politiet fikk melding om at en person er savnet i Salangselva. Dette melder Troms politidistrikt på Twitter søndag kveld.

– Vi fikk melding klokken 20.50 om at en person var savnet i elva. Det var to personer på et flytedyr i elva. Flytedyret veltet, og da kom den ene seg til land, sier operasjonsleder Eirik Kileng til VG.

Elva renner gjennom Salangen og Bardu kommune.

Like før klokken 22 melder politiet at personen er lokalisert og hentet opp fra Salangselva. Personen vil bli fraktet til Universitetssykehuset i Tromsø med ambulansehelikopter.

Mann i 20-årene anmeldes for ruskjøring

Utrykningspolitiet stanset en mann i 20-årene søndag kveld i forbindelse med en kontroll i Stakkevollvegen. Mannen anmeldes for kjøring i ruspåvirket tilstand.

Førerkort beslaglagt og sak opprettet, melder Troms politidistrikt.

Disse mister strømmen i morgen

UTKOBLES: Troms Kraft Nett utfører arbeid på deler av strømnettet på Kvaløya.  Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX

Flere adresser på Kvaløya mister strømmen i løpet av mandagen, som følge av en rekke planlagte utkoblinger.

Dette skyldes arbeid på strømnettet i området, opplyser Troms Kraft Nett.

Klokken 08.00-10.00:
Salarøyvegen 1516–1570

Klokken 09.00-11.00:
Salarøyvegen 1124–1180

Klokken 11.30-13.30:
Blåklokkevegen 34–41
Liljevegen 1–16
Marikåpevegen 2–19

Klokken 13.00-15.00:
Salarøyvegen 934–986
Øyåsbakken 1–19

Tromsø-forfatter får 100.000 i stipend

FÅR ARBEIDSSTIPEND: Ingvild Holvik får arbeidsstipend.   Foto: Hanne H. Lille/Troms og Finnmark fylkeskommune

Ingvild Holvik får 100.000 kroner i arbeidsstipend fra fylkesbibliotekene i Nordland og Troms og Finnmark.

I konkurranse med 17 andre søkere var det Tromsø-forfatteren som ble valgt av juryen til å motta det årlige stipendet.

I år besto juryen av Anne Oterholm fra forfatterutdanninga ved Universitetet i Tromsø, forfatter Cecilie Løveid fra det litterære rådet i Den Norske Forfatterforeningen og fylkesbiblioteksjef i Troms og Finnmark Birgit Larsen.

I begrunnelsen skriver juryen dette om et utdrag fra en upublisert roman Holvik jobber med:

«Forfatteren har en sterk sans for detaljer som skaper nærvær og troverdighet. Denne juryen vil bare ha mer! Og er ikke i tvil om at dette er en roman som vil bli komme til å bli et viktig tilskudd til den skjønnlitteraturen som skrives i Norge i dag.»

Holvik debuterte med romanen «Lykkefeltet» i 2010 og ga ut boken «Premien for alt» i 2017.

Fyll, slagsmål og høy musikk - hektisk natt for politiet

Natt til søndag har vært hektisk for ordenspolitiet. Patruljer har vært nødt til å rykke ut til en rekke adresser rundt om i byen etter klager på feststøy og høy musikk. Det er sågar kommet inn så mange meldinger at politiet ikke har hatt kapasitet til å håndtere alle klagene. Det melder politiet på Twitter.

 • På en adresse i Vesterlia ble festdeltakerne pålagt om å roe seg og dempe musikken. Til tross for pålegget så fortsatte klagene etter at patruljen hadde forlatt stedet. Noen time senere ble derfor en patrulje sendt til samme fest - og tok da med seg to personer til fyllearresten. En av dem var verten - og han vil nå bli anmeldt for ikke å ha etterkommet pålegget fra politiet.
 • Russen har også hatt besøk av en politipatrulje. Flere russebiler hadde samlet seg i området ved Fløya-hallen - og spilte så høyt på stereoanleggene at naboene klaget til politiet. Da patruljen kom til stedet ble de feirende ungdommene pålagt å dempe musikken.
 • Det har også vært plagsom feststøy til sjøs. En båt som ligger til kai i sentrum fikk besøk av politiet som hadde mottatt flere klager på høy musikk. Skipperen om bord ble pålagt å holde fred til klokken ni.
 • En mann i 20-årene ble bortvist fra sentrum etter at det oppsto slagsmål på et utested. Et annet slagsmål oppsto i taxi-køen på Stortorget. Også der ble en mann i 20-årene bortvist fra sentrum av politiet.
 • En mann i 30-årene fikk politiet som øyenvitner da han stilte seg og tisset på offentlig sted. Han blir anmeldt for svineriet, melder politiet på Twitter.

To tatt i laserkontroll

En politipatrulje utførte laserkontroll ved Lanes lørdag kveld. Kontrollen resulterte i to forenklede forelegg, skriver Troms politidistrikt på Twitter like før klokken 22.

Mann i 30-årene kjørte bil i ruspåvirket tilstand

En mann i 30-årene ble lørdag kveld stanset av utrykningspolitiet. Mannen anmeldes for å ha kjørt bil i ruspåvirket tilstand.

Sak er opprettet og førerkort beslaglagt, melder Troms politidistrikt.

Tre bøtelagt for ulovlig bruk av mobil

Politiet har hatt kontroll i Grønnegata lørdag ettermiddag. Tre bilførere mottok forenklede forelegg for bruk av håndholdt mobiltelefon under kjøring, melder Troms politidistrikt på Twitter.

Vil ha bedre sikringstiltak for reindrifta når det bygges ny E8 i Ramfjord

Sametinget har levert uttalelse om planene for ny E8 på vestsiden av Ramfjorden.

I uttalelsen ber Sametinget om at det etableres en rekke sikrings- og skjermingstiltak som skal ivareta interessene til reindrifta.

I forbindelse med planarbeidet for E8 er det laget en konsekvensutredning knyttet til reindrift, og i denne foreslås det blant annet at det skal bygges en viltovergang ved Sarasteinen i Lavangsdalen og at det bygges en trebru over E8 litt lenger sør i Lavangsdalen.

Sametinget ønsker at det i tillegg lages sikringsgjerder i overkant av den nye veien.

Det er ikke gitt uttalelse om sikring av kulturminner langs den foreslåtte traseen på vestsiden av Ramfjord – der ber Sametinget om å få komme tilbake når snøen har smeltet i det aktuelle området.

Norske båteiere slurver med sikkerheten

I fjor ble norske båteiere frastjålet båter og båtutstyr for over 60 millioner kroner, likevel oppgir kun én av tre at båten deres ikke er tilstrekkelig sikret mot tyveri, viser en undersøkelse utført av Nordstat for Securmark.

Forsikringsselskaper, politi og aktører som jobber med tyveriforebygging anbefaler at både båt og motor låses.

– Det er svært store verdier som ligger fortøyd. Med godt båtsalg og mange flere båter i havner og ved bryggene, må det påregnes at båter og båtmotorer også i år vil være attraktive for tyver. Vår klare oppfordring er at båteierne sikrer verdiene sine, sier daglig leder i Securmark, Kjetil Aa Skaare, i en pressemelding fra Redningsselskapet.

I den samme undersøkelsen oppgir omtrent én av tre at de kommer til å bruke båten mer i sommer, i tillegg til at FINN.no melder om økt interesse for både båter og båtplasser.

Slagsmål, fyll og festbråk - hektisk natt for politiet

Politiet hadde nok å stri med natt til lørdag.

 • Ved Fløyahallen hadde en rekke russ samlet seg og spilte høy musikk til sjenanse for omgivelsene. Politiet kom til stedet og påla russen å dempe musikken slik at naboene fikk sove. Sjåføren av russebil ble også pålagt å dempe stereoanlegget i bilen på Tverrforbindelsen.
 • En mann i 30-årene oppførte seg ille inne på et utested i sentrum slik at politiet ble tilkalt. Da politiet kom til plassen nektet han å oppgi personalia - og ble da tatt med til arresten i Hansjordnesbukta.
 • Et større slagsmål med mellom 10 og 12 involverte kamphaner utbrøt utenfor et utested i sentrum. Flere politipatruljer rykket ut for å stanse gemyttene - og flere av de involverte slagskjempene ble bortvist fra sentrum.
 • En mann i 40-årene fikk tilbringe natta på glattcelle etter først ha oppført seg dårlig på et utested slik at politiet viste ham bort fra sentrum, deretter kom han tilbake til sentrum for å fortsette festen og ble da huket inn av politiet og satt i fyllearresten.
 • En kvinne i 20-årene var så beruset at hun ikke var i stand til å ta vare på seg selv. Hun ble derfor hentet av politiet fra et utested slik at hun kunne sove rusen av seg i fyllearresten.

Regjeringen vil bidra til økt eksport

Koronakrisen fikk deler av norsk eksport til å stupe. Nå vil derfor regjeringen lage en handlingsplan som skal bidra til å snu utviklingen. Torsdag deltar derfor et titalls eksportbedrifter i Tromsø på et møte med både næringsministeren og utenriksministeren. På møtet, som gjennomføres digitalt inviteres bedriftene til å komme med sine innspill til hvordan eksporten kan opprettholdes og kanskje til og med øke.

Bakgrunnen for den negative utviklinga i eksportnæringa er kombinasjonen av koronakrisen og fallet i oljeprisen. I beskrivelsen av handlingsplanen skisserer regjeringen et fall i eksporten i mai på over 15 prosent.

Næringsminister Iselin Nybø skriver i en pressemelding at de har satt i gang arbeidet med planen for å få innspill om hvor utfordringene ligger.

Spesielt oljeeksporten er hardt rammet, men også sjømateksporten har vært prega av endret etterspørsel og forbrukeradferd. Likevel har eksporten av sjømat klart seg relativt bra, men regjeringen frykter at redusert kjøpekraft på sikt kan gjøre eksporten mer krevende.