Graffs sommerøl imponerte juryen

Graff Brygghus får skryt for sin sommer-IPA. Fra venstre: brygger Ida Kristine Stephansen, Marius Graff og foran Martin Amundsen.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

Tromsøbryggeriet Graff Brygghus gjorde det nylig skarpt i VGs sommerøltest, utført av Ølakademiet.

Av 80 påmeldte øl fra 36 norske bryggerier, ble 75 øl testet. Tromsøbrygget landet på topp 20.

– Sett under ett er det veldig god kvalitet i årets sommerøltest. To av ølene gikk helt til topps med karakteren seks og hele 15 øl fikk karakteren fem, sier daglig leder Ronja Velten i Ølakademiet til VG.

Det var IPA-ølet Graff Humlesjark som fikk 86 poeng og karakter fem i øltesten. Bare tre øl oppnådde høyere score, derav vinnerne Nøgne Ø og Geiranger Bryggeri, som begge hadde sommerøl som fikk 95 poeng og karakter seks.

19-åring råkjørte med 1,49 i promille natt til 1. mai

Mann (19) bosatt på Kvaløya er dømt i Nord-Troms tingrett for å ha kjørt over fartsgrensen med 1,49 i promille.

Mannen ga en uforbeholden tilståelse i retten.

Natt til 1. mai rundt klokken halv fire ble 19-åringen stoppet på Kvaløya.

Han kjørte da 65 km/t i 50-sonen. En blodprøve tatt klokken 03.56 viste at 19-åringen hadde 1,49 i promille.

Retten anså at han handlet forsettlig da han kjørte bil til tross for at han var påvirket, og i alle fall uaktsomt da han kjørte fortere enn høyeste tillatte hastighet.

Påtalemyndigheten la ned påstand om 21 dagers ubetinget fengsel og 10.000 kroner i bot.

Retten sa seg enig påstanden om 21 dagers fengsel, men satte boten til 8.000 kroner, subsidiært 15 dager fengsel.

19-åringen er også fratatt føreretten i to år regnet fra 1. mai 2020 og må ta en ny førerprøve for å få den tilbake når de to årene er gått.

Tre menn bortvist fra utested

Politiet tok turen til et av byens serveringssteder etter melding om at tre svært berusede menn var til sjenanse.

Turen resulterte i at to menn i 40-årene og en mann i 60-årene ble bortvist fra stedet.

De har nå fått pålegg om å holde seg borte fra serveringstedet frem til klokken 08.00 søndag morgen, melder politiet på Twitter.

UiT vil styrke kvensk kultur gjennom teater

SAMARBEID: Anne Husebekk og Torbjørn Svane Naimak signerte mandag en intensjonsavtale mellom UiT og Kväänteatteri, som skal bidra til å løfte fram kvensk kultur gjennom teater.  Foto: Jørn Berger-Nyvoll / UiT

UiT undertegnet denne uken en intensjonsavtale med teateret Kvääniteatteri. Dette melder UiT på sin egen nyhetsside.

– Dette er stort for oss. At vi kan få ta i bruk kunnskapen ved UiT er en viktig forutsetning for å nå drømmen vår, sier prosjektleder Inger Birkelund til nyhetssiden.

Avtalen ble undertegnet av UiT-rektor Anne Husebekk og leder for interimsstyret ved Kväänteatteri, Torbjørn Svane Naimak.

– UiT har et spesielt ansvar for det kvenske, og ved å inngå denne avtalen viderefører vi både interessen og forpliktelsen vi har, sier Husebekk.

Målet er å bidra til økt kunnskap og synlighet for kvensk språk, fremme kvensk historie og kulturarv og bidra til økt engasjement og synlighet for kvenske kunstnere og entreprenører. Driften av teateret skal etter planen starte opp i januar 2023.

– Vi som arbeider for å få etablert et kventeater har som utgangspunkt at dette teateret skal bli et sted for formidling av kvensk historie og kultur og at det kvenske språket skal levendegjøres. UiT er den fremste institusjonen i nord for formidling og forskning. Det at vi kan samarbeide om og utforske hvordan vi kan bruke teateret aktivt til å fremme og synliggjøre kvensk historie, kultur og språk er veldig spennende og åpner nye muligheter, sier Naimak til UiTs nyhetsside.

Intensjonsavtalen varer i første omgang i tre år.

Dømt for oppbevaring av kokain, hasj og kjøring i ruspåvirket tilstand

En tromsømann i slutten av 20-årene er i Nord-Troms tingrett dømt for narkotikarelaterte lovbrudd.

Mannen nektet straffskyld i retten.

9. januar ble mannen stoppet av politiet i en varebil fordi han kjørte i høy hastighet over Tromsøbrua.

Videre undersøkelse viste at mannen var påvirket av flere narkotiske stoffer som tilsvarte en alkoholpromille over 1,2.

I påfølgende ransakelse av mannens bopel ble det funnet rundt to gram kokain og 1,5 gram hasj på kjøkkenbenken, i tillegg til brukerutstyr i form av hasjpipe, hasjkvern og «snorterør» i kjøkkenskapet og ved datamaskinen hans.

Mannen nektet for enhver kjennskap til narkotikaen, men retten anså ikke forklaringen som troverdig.

Påtalemyndigheten la ned påstand om fengsel i 30 dager og en bot på 43.500 kroner, subsidiært fengsel i 15 dager.

Retten hadde et noe mildere syn og satte straffen til fengsel i 24 dager og bot på 20.500 kroner, subsidiært fengsel i 15 dager. Ettersom mannen satt over fire timer i isolasjon hadde han krav på fradrag i straffen, noe han fikk i form av et døgn.

Mannen mister også førerretten i to år og dømmes til å betale saksomkostningene som retten satte til kroner 2.000.

Fisker med nakkeskader fraktet 90 mil fra Barentshavet til UNN

Kystvakten evakuerte i natt en fisker med nakkeskader etter et fall ombord i et fiskefartøy. Fiskeren ble fraktet til Tromsø sykehus.

– Evakueringen ble gjennomført med et helikopter fra Sentralbanken nord-øst i Barentshavet, via et annet kystvaktfartøy nærmere kysten for fylling av drivstoff, til Tromsø sykehus, melder Kystvakta på Twitter.

Distansen som ble fløyet er omtrent 900 kilometer.

Politiet måtte bryte opp slåsskamp på Tomasjordnes i natt

Litt over midnatt fikk politiet melding om at flere personer slåss utendørs på Tomasjordnes.

– Slåssingen opphørte idet politiet kom, og partene ble sendt hver til sitt med pålegg om å holde seg borte fra hverandre, skriver Troms politidistrikt på Twitter.

Politiet melder også at de senere på natta innbragte en ung kvinne til politiarresten. Hun var beruset og opptrådte utagerende.

Ny klesbutikk på Jekta

NY BUTIKK: Til høsten åpner kleskjeden Floyd butikk på Jekta Storsenter.  Foto: Ronald Johansen

I løpet av høsten vil klesbutikken Floyd åpne på Jekta Storsenter.

Den norske familiebedriften Floyd startet opp i 1985 og er en kleskjede som fokuserer på kvinneklær.

Bedriften selger klær til over 250 butikker i landet, og har over 40 egne butikker. Nå kommer den første til Tromsø.

Butikken skal holde til i første etasje i lokalet der Branstad har holdt til tidligere.

Neste uke åpner Remiks returstasjonen igjen

Remiks ble tirsdag nødt til å stenge begge sine avfallsmottak på Skattøra etter en brann hos Kvitebjørn Varme.

I en pressemelding opplyser selskapet at de åpner den sørligste returstasjonen for husholdningskunder mandag klokken 07.00.

– Øvrig drift går som normalt, skriver kommunikasjonssjef Kari H. Slaattelid.

Fire mistet lappen ved Hundbergan

Politiet beslagla fire førerkort i en fartskontroll ved Hundbergan fredag formiddag.

Høyeste hastighet ble målt til hele 152 km/t i 80-sonen.

2.185 færre arbeidsledige i nord

1.962 personer er nå helt ledige i Tromsø kommune. Det utgjør 4,4 prosent av den totale arbeidsstyrken, ifølge en pressemelding fra Nav.

For Troms og Finnmark fylke viser statistikken at det er 5.392 helt ledige. Det er 4,1 prosent av den totale arbeidsstyrken. Samtidig er det 501 personer på tiltak.

Oversikten viser at ledigheten synker, og det er blitt 2.185 færre ledige i fylket siste måned. Det er en nedgang på 29 prosent.

Fortsatt er det reiseliv og transport som har de høyeste ledighetstallene, med hele 1.150 på hele fylket. Deretter følger Industri og butikk og salgsarbeid, og det er aldersgruppen 30–39 år som har flest ledige. I tillegg rammer ledigheten hardest blant de med bare videregående skole.

– Nedgangen i ledighet er som forventet, og det er godt å se at stadig flere ledige får returnere til arbeidsplassen sin, sier Grete Kristoffersen, fylkesdirektør i NAV Troms og Finnmark.

Men hun legger til at situasjonen for de unge i nord fortsatt er noe usikker, og Kristoffersen er derfor glad for at NAV sammen med Troms og Finnmark fylkeskommune har fått i stand en ungdomsavtale for å sikre utdanning og muligheter til arbeid.

Avtale skal sikre at ungdom prioriteres ved bruk av arbeidsrettede tiltak, og at de som ikke er i jobb eller skole sikres god oppfølging.

Nav behandler åtte ganger flere dagpengesøknader

Åtte ganger flere dagpengesøknader behandles hos Nav nå enn før koronakrisen. Likevel vil det ta tid før alle får pengene de har krav på.

Det går fram av en pressemelding fra Nav, som hittil har utbetalt 20,7 milliarder kroner til arbeidstakere, selvstendig næringsdrivende og frilansere.

– Vi har jobbet på spreng, og vil fortsette med det gjennom hele sommeren, sier beredskapsleder i Nav, Yngvar Åsholt. Han ber de som har rett til dagpenger og fortsatt ikke fått utbetaling om å søke forskudd.

Siden mars har Nav mottatt 480 000 søknader om dagpenger, og 301 000 av disse er så langt behandlet.

UiTs store bokprosjekt om andre verdenskrig mangler penger

INVASJON: Et av de første bildene av tyske tropper på Tromsøya. Her lander nemlig tysk-østerikske bergjegere på Holtmarka. Nå er Universitetets store bokprosjekt snart ferdig. bare siste rest av finansieringen mangler. 

Universitet i Tromsø sitt store bok- og forskningsprosjekt om andre verdenskrig, «Den andre verdenskrigen i nord», mangler en siste rest av finansiering for å bli ferdig.

Prosjektet omfatter om lag 30 forskere og forfattere som sammen skal lage en forskningsbasert fremstilling av krigen i nord, gjennom et trebinds bokverk.

Prosjektet handler om krigen i de nordlige delene av både Norge, Finland, Sverige, Sovjetunionen samt havområdene i nord inkludert Bjørnøya, Svalbard og Jan Mayen.

Men det opprinnelige budsjettet viser seg nå å ikke holde for å komme helt i mål. Universitetet har derfor søkt Forsvarsdepartementet om penger for å få fullfinansiert prosjektet.

I søknaden går det fram at det mangler 160.000 til dekning av forlagskostnader, 80.000 til innleid arbeidskraft og 60.000 til tilrettelegging av kilder og arkiver.

Universitetet gjør i søknaden også oppmerksom på at utgifter til publisering ikke er inkludert i budsjettet.

Det store krigsprosjektet har hittil fått økonomisk støtte fra forretningsmannen Trond Mohn, Norges Forskningsråd og Sparebanken Nord-Norge.

Tilsammen skal krigen i nord presenteres gjennom tre bind, der første bind handler om overfall og okkupasjon, bind to om næring, samfunn og hverdag og det tredje bindet handler om evakuering og frigjøring.

Hele verket skal etter planen være ferdig i 2021.

Politiet passer grensen store deler av døgnet

KONTROLL: Politiet er tilstede store deler av døgnet ved grenseovergangen til Finland.  Foto: Trond Sandnes/Troms Folkeblad

Politiet er store deler av døgnet til stede ved grenseovergangen på Kilpisjärvi. Samtidig følges smittesituasjonen nøye av Fylkesmannen i Troms og Finnmark. Dette kommer fram i en felles pressemelding fra politi og Fylkesmannen.

– Vi forstår at noen kan bli bekymret for gradvis åpning av grensen, sier assisterende fylkesmann, Bård M. Pedersen. Han forklarer at problemstillingen rundt utenlandske turister og mulig smittefare er tatt opp med nasjonale myndigheter.

– Det ble gjort rett etter at vi fikk bekymringsmeldinger fra kommunene, sier han.

Hovedregelen er at utenlandske borgere ikke skal komme inn i Norge, med unntak av blant annet EØS-borgere som skal arbeide i Norge, og svensker som har hytte i Norge. Flere har imidlertid karanteneplikt.

Ifølge politiet vil alle som ikke faller inn under unntaksbestemmelsene bedt om å forlate landet.

Per Øyvind Skogmo leder felles enhet for utlending, forvaltning og sivil rettspleie i Troms politidistrikt. han sier de i tillegg til å være til stede på Kilpisjärvi også har periodevise kontroller både på grensen og i grensenære områder.

– Erfaringen er at det store flertall av biler som kommer til grensen oppfyller vilkårene for å få kjøre inn i landet, sier han.

Politiet opplyser for øvrig at den som forsettlig eller grovt uaktsomt overtreder karantenereglene kan straffes med bøter eller fengsel inntil seks måneder. Men politiet pålegger ingen karantene.

– Plikte til å oppholde seg i karantene følger av karanteneforskriften, går det fram av pressemeldingen.

Prisen på borettslagsboliger steg i andre kvartal

BORETTSLAG: Illustrasjonsbilde av Utsikten borettslag, som består av 327 leiligheter.  Foto: Ronald Johansen

I andre kvartal av 2020 steg prisen på borettslagsboliger med 1,8 prosent.

Det viser Norsk Boligbyggelags (NBBL) prisstatistikk.

– Etterspørselen i boligmarkedet har vært overraskende robust i møte med koronakrisen, sier sjeføkonom i NBB, Christian Frengstad Bjerknes i en pressemelding.

Han peker på rentekutt og regjeringens krisepakker som årsaker til at prisen har holdt seg forholdsvis stabil.

– Å kjøpe bolig er for mange den største investeringen de gjør, da er forutsigbarhet og troen på at man har en jobb viktig. Så langt har myndighetene lykkes med å skape denne tryggheten. Faktisk har prisveksten i bruktboligmarkedet vært overraskende høy, sier Bjerknes.

For fort uten førerkort

En ung bilfører ble tidlig i morgentimene stoppet av politiet i en fartskontroll på Kvaløysletta. Mannen kjørte ikke bare i 80 km/t i 50-sonen. Han hadde heller ikke gyldig førerkort!

Bøtelagt for å skjelle ut NAV-ansatt

Høylytt ropte og kjeftet mannen i 50-årene på en NAV-veileder. Det samme gjorde han mot vekterne som kom til denne novemberdagen i fjor.

Nå er han ilagt et forelegg på 5.000 kroner, eller hvis boten ikke betales må mannen sone ti dager i fengsel.

Dersom boten ikke vedtas varsler politimesteren i Troms at strafferabatten som mannen i utgangspunktet har fått vil bortfalle. Det vil da bli lagt ned påstand om bot på 6000 kroner eller fengsel i 12 dager. I tillegg vil det bli krevd dekning av saksomkostninger.

Rykket ut til melding om røykutvikling. Viste seg å komme fra en grill

Politiet skriver på Twitter torsdag ettermiddag at brannvesenet og politiet rykket ut til en bolig i Tromsdalen etter melding om røykutvikling.

Da de kom til stedet viste det seg at røyken kom fra en grill. Alt er under kontroll.

UiT får 10 millioner til oppgradering

UiT: Universitet har nå fått til sammen 25 millioner til oppgradering av Universitetsbiblioteket.  Foto: Petter Strøm

I statsbudsjettet for 2020 bevilget Stortinget 161 millioner kroner til oppgradering av forsknings- og læringsareal ved universiteter og høyskoler.

Som en del av regjeringens krisepakke 3, legges ytterligere 100 millioner kroner til. 60,4 millioner fordeles mellom prosjekter som ikke fikk støtte i forrige runde, mens 39,6 millioner kroner går til fem prosjekter som allerede har fått delvis støtte, deriblant UiT.

– Hundre millioner ekstra gjør at vi nå raskt kan sette i gang enda flere gode prosjekter som vil komme studentene til gode, samtidig som vi bidrar til å holde hjulene i byggenæringen i gang, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) i en pressemelding fra Kunnskapsdepartementet.

UiT fikk i mai tildelt 15 millioner kroner til oppgradering av Universitetsbiblioteket (UB). Nå tildeles universitetet ytterligere 10 millioner.

Med denne tildelingen er det totalt bevilget 752 millioner kroner til oppgraderingsprosjekter siden 2015 på nasjonal basis. I tillegg må institusjonene selv bidra med minst like mye midler til de aktuelle prosjektene, opplyser Kunnskapsdepartementet i pressemeldingen.

Vipps har trøbbel

Betalingstjenesten Vipps har, ifølge , problemer med betaling i appen. Det opplyser pressekontakt Hanne Kjærnes i Vipps overfor avisen. VG

– Problemer hos samarbeidsparteren Nets gjør at Vipps ikke er tilgjengelig. Noen ting begynner nå å fungere, men vi kan ikke sette et tidspunkt for når ting er tilbake til normalt end, sier Kjærnes til VG.

Mann i 30-årene stjal elsykler til 80.000 kroner

Han skal ha stålet elsykler, Nintendo, hodetelefoner, smykker, klokke og bil. Mannen som nå er tiltalt for en rekke forhold må også svare for kjøring i ruspåvirket tilstand, samt for å ha innført ulovlige medikamenter fra Indonesia og kjøring uten førerkort.

Ifølge tiltalebeslutningen fra politimesteren i Troms skal mannen også ha forsøkt å omsette noe av tyvgodset, og han har sågar forledet en sportsforretning til å få leie to elsykler verdt over 80.000 kroner uten å «opplyse om at han ikke hadde til hensikt å levere syklene tilbake etter endt leieperiode», som det heter i tiltalebeslutningen.

På den lange lista i tiltalen står for øvrig også bruk av amfetamin.

Mannen i 30-årene må forberede seg på at det kan bli lagt ned påstand om å betale erstatning til de som har vært utsatt for tyveriene.

Mann i 70-årene krasjet med ambulanse under utrykning

Mannen i 70-årene kjørte ifølge politiet verken hensynsfullt, aktpågivende eller varsomt da han i februar i år kjørte inn i en ambulanse i en rundkjøring i Breivika.

Ambulansen var under utrykning og brukte både blålys og sirener, men skal likevel ha kommet inn i rundkjøringen i sakte fart.

Det oppsto mindre skader, men mannen er nå ilagt et forelegg på 8.000 kroner, eller fengsel i 16 dager dersom boten ikke betales.

Hvis boten ikke vedtas og saken havner i retten, må mannen belage seg på at boten vil øke til 9.600 kroner pluss saksomkostninger til det offentlige.

Skjøt kvinne med luftpistol – risikerer fengsel

Kirurgen måtte fjerne syv prosjektiler fra kvinnens hånd og underarm etter at mannen i 20-årene gjentatte ganger skjøt med luftpistol.

Hendelsen skjedde på et hotellrom i Tromsø senhøsten 2018.

Mannen tiltales nå etter straffelovens paragraf 273, som har en øvre strafferamme på seks år.

22-åring skal ha oppbevarte 1,2 kilo hasj – og solgt halvparten

En 22 år gammel mann må møte i Nord-Troms tingrett tiltalt for å ha oppbevart om lag 1,2 kilo hasj hjemme hos seg selv.

Ifølge tiltalen skal mannen denne oktoberkvelden i fjor også ha solgt 570 gram til flere navngitte personer.

Statsadvokatene betegner overtredelsene som grove, både på grunn av mengde, hvilket stoff det gjelder og overtredelsens karakter, og mannen er derfor tiltalt for overtredelse av straffelovens paragraf 232, som gjelder grov narkotikaovertredelse.

Innkaller ordførere til ubåt-møte

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen vil ha et møte med ordførerne i Tromsø-området for å diskutere det planlagte besøket av en amerikansk reaktordrevet ubåt. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix.   Foto: Terje Pedersen

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen har innkalt ordførerne i Tromsø, Karlsøy, Lyngen og Skjervøy til et møte om det planlagte besøket av en amerikansk atomubåt til Tromsø. Også fylkesmann Elisabeth Aspaker er invitert.

Tromsø kommune skal også avholde et folkemøte i forbindelse med marinebesøket.

– Det vises til arbeidet med tilrettelegging for anløp av reaktordrevne fartøy ved Tønsnes industrihavn i Tromsø. Dette er langt fremskredet og jeg finner det passende å invitere til et møte med Fylkesmannen i Troms og Finnmark samt berørte kommuner i forkant av folkemøtet som Tromsø kommune snart vil avholde», skriver Bakke-Jensen.

Flere har uttrykt skepsis mot bruk av havna i Grøtnes til å ta imot atomdrevne fartøy.

Besøket av den amerikanske, reaktordrevne ubåten har lenge vært planlagt, men koronapandemien har ført til at besøket har blitt utsatt.


Koronavirus stanser atomubåt

Det planlagte besøket av en amerikansk atomdrevet ubåt i Tromsø er utsatt - på ubestemt tid.

Frakteskip gikk på grunn - måtte bli fraktet tilbake til kai

GIKK PÅ GRUNN: Her ligger skipet til grunn ved Finnes på Kvaløya.   Foto: iTromsø-tipser

Et større frakteskip støtet på grunn omtrent 2 kilometer nord for Sandnessundbrua, like ved Finnes på Kvaløya onsdag ettermiddag.

Hovedredningssentralen opplyste at det ikke er meldt noen skader om bord.

Skipet heter BBC «Lisbon», og skal ifølge data fra Marine Traffic ha forlatt Tromsø havn klokken 16.17 i ettermiddag. Politiet fikk melding om at skipet hadde gått på grunn klokken 16.48. De melder at saken håndteres videre av Kystverket.

– Grunnstøtet skyldes svikt i styremaskineriet, forteller politiets operasjonsleder Eirik Kileng.

Han forteller at situasjonen er under kontroll.

– Båten står på sandgrunn og vil prøve å bakke seg selv ut når det blir flo, sier Kileng.

ANKOM STEDET: Taubåt skal ha ankommet stedet like før klokken 18, ifølge tipser.  Foto: iTromsø-tipser

Klokken 18.25 forteller vaktleder for Kystverket beredskap, Jan-Willy Holbu, at skipet har kommet seg løs, og blir tatt til kai i Tromsø for undersøkelser av eventuelle skader.

– Skipet går for egen maskin, med assistanse fra taubåten «Lupus». Det hele har gått udramatisk for seg, sier Holbu.

FRAKTET AV TAUBÅT: Her fraktes skipet av taubåten Lupus.   Foto: iTromsø-tipser

Han forteller at Kystverket trapper ned innsatsen, og at Sjøfartsdirektoratet nå tar over saken videre.

Bil stjålet natt til onsdag – tyv fersket på overvåkingskamera

Klokken 10.30 onsdag formiddag fikk politiet melding om at en bil var stjålet – allerede klokken 13.00 hadde politiet sporet den opp. Det takket være et overvåkingskamera, opplyser operasjonsleder Stine Svendsen i politiet.

Overvåkingsvideoen ga politiet en mistenkt å lete etter – og da de dukket opp på adressen til vedkommende, sto bilen parkert utenfor. Svendsen opplyser til iTromsø at politiet befinner seg på adressen i skrivende stund.

Mannen som skal ha stjålet bilen er en såkalt kjenning av politiet.

Rekordbeslaget: Forlenger fengsling av tysk, antatt hovedmann

Varetektsfengslingen av den den tyske, antatte hovedmannen (32) i den såkalte rekordbeslagsaken er forlenget til 10. august. Mannen samtykket til varetektsfengslingen.

Mannen er utpekt som hovedmann i narkonettverket, og erkjente i Nord-Troms tingrett skyld for befatning med 77 kilo amfetamin.

Han anket dommen han fikk i Nord-Troms tingrett på 11 år og 6 måneder. Saken skulle egentlig gå for retten i mars, men ble avbrutt etter en knapp uke på grunn av korona-restriksjoner.

Saken er på nytt berammet for retten 10. august.

Snart kommer postbudet annenhver dag

NY HVERDAG: Snart er det slutt på daglige besøk fra postbilen, melder Posten Norge i et presseskriv.  Foto: Tor Farstad

Fra 7. juli vil brevpost leveres i postkassene til husstandene i Norge annenhver hverdag. Dette melder Posten Norge i et presseskriv.

Husstander i Tromsø vil få levert brevpost i postkassen mandag, onsdag og fredag i en uke, og tirsdag og torsdag neste uke. Brevpost vil fortsatt leveres hver dag til dem som har postboks.

Årsaken til omleggingen er at brevvolumet er redusert med 70 prosent de siste 20 årene, slik at dagens ordning med utlevering av brevpost hver hverdag ikke lenger er bærekraftig eller samfunnsøkonomisk lønnsomt. Posten skriver at dette er en konsekvens av nyutviklede og digitaliserte tjenester, som elektronisk distribusjon av brev via Digipost, levering av pakker i postkassen, fast leveringssted som kunden bestemmer, og levering innenfor døren.

Posten Norge skriver at de fleste brev vil være fremme hos mottaker i løpet av to til tre dager, og det vil fortsatt være mulig å sende brevpost fem dager i uken. Kundene kan også sende brev og pakker fra egen postkasse.

Det er også besluttet at det skal plasseres pakkebokser i 1000 steder i Norge. Dette er fordi økt netthandel har ført en kraftig økning i pakkevolumet, skriver Posten i pressemeldingen.

Utplasseringen av disse vil skje det kommende året. Kundene kan benytte pakkeboksene hele døgnet og pakkene hentes ut ved bruk av en egen app.

Inngår samarbeid i kampen mot fiskerikriminalitet

SKAL BEKJEMPE FISKE-KRIM: Økokrim og Nærings- og fiskeridepartementet skal samarbeide om å bekjempe fiskerikriminalitet.  Foto: Tore Meek

Nærings- og fiskeridepartementet og Økokrim skal ruste politiet i kampen mot fiskerikriminalitet, det skriver Nærings- og fiskeridepartementet i en pressemelding.

– Fiskerikriminalitet er et alvorlig samfunnsproblem. Det er økonomisk kriminalitet og truer verdens fiskeressurser. Det skaper også urettferdig konkurranse og straffer ærlige aktører, sier fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen (H).

Departementet skal i ett år fremover låne ut en seniorrådgiver Eve de Coning til Økokrim. Hun har tidligere jobbet mot fiskerikriminalitet i Kripos og Interpol.

– At fagfolk fra Nærings- og fiskeridepartementet nå skal samarbeide tett med Økokrim om fiskerikriminalitet, viser at politiet jobber på en helt annen måte nå enn før, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) i pressemeldingen.

Kontroll på brannen - men det kan fortsatt være ulmebrann i søppelsjakt

Brannmannskapene har nå kontroll på brannen på Kvitebjørn som brøt ut tirsdag kveld, melder politiet.

Det er ikke lenger synlig åpne flammer, men det kan ifølge politiet fortsatt være ulmebrann lenger ned i søppelsjakten der brannen oppsto.

Ifølge politiet er det store mengder søppel lagret i sjakten, og det er vanskelig for brannmannskapene å få oversikt.