Fire bekreftet smittet – alle passasjerene må i karantene

HASTEMØTE Gunnar Wilhelmsen og kommunen holder pressekonferanse klokken 14.45.  Foto: Håkon Steinmo

Oppdatert: Det er nå fire bekreftede smittetilfeller. 337 personer settes i karantene.

Fredag ble det kjent at to ansatte på Hurtigruten er sendt til UNN etter at de fikk påvist covid-19. Klokken 14.45 holder Tromsø kommune pressekonferanse på rådhuset. På pressekonferansen var ordfører Gunnar Wilhelmsen, kommuneoverlege Kathrine Kristoffersen og Øivind Benjaminsen, som leder smittesporingsteamet.

Gunnar Wilhelmsen informerer om at de har fått bekreftet tre smittetilfeller.

Kommuneoverlegen opplyser at de tre som er bekreftet smittet alle er ansatte på båten. Skipet er satt i karantene og alle om bord på skipet skal testes for smitte.

Alle passasjerene som har vært om bord på måten må i karantene. Dette har ifølge kommuneoverlegen blitt besluttet i samråd med nasjonale helsemyndigheter.

Koronasenteret i Fiolvegen har doblet kapasiteten sin denne helgen. De tar også fortløpende kontakt med passasjerene på skipet for å innhente informasjon og eventuelt testing, opplyser Øivind Benjaminsen.

Hurtigruten har sendt SMS til dem som var om bord på skipet. De som har vært om bord i skipet vil videre kontaktes av sine lokale helsemyndigheter for hva som skjer videre.

– Hvis dette er omfattende må vi finne ut hva vi skal gjøre med folk som ikke bor i Tromsø kommune, sier Wilhelmsen til iTromsø i etterkant av pressekonferansen.

I tillegg til at passasjerer blir kontaktet av sin hjemkommune, presiserer Benjaminsen at smittevernteamet også vil kartlegge hvor de befinner seg.

Kommunen jobber nå med å finne ut hvordan passasjerer i karantene skal innkvarteres.

Wilhelmsen forteller at kommunen er i løpende dialog med Hurtigruten og nasjonale helsemyndigheter.

Ingen nye smittetilfeller på KV «Andenes»

Onsdag ble det kjent at ett av besetningsmedlemmene om bord på KV «Andenes» hadde testet positivt for korona. Resten av besetningen er nå testet, alle med negativ test.

Resten av besetningen ble testet torsdag morgen, og prøvene ble analysert ved UNN i Tromsø. Ingen av prøvene var positive, og videre oppfølging av besetningen vil skje i samråd med helsepersonell, skriver KV «Andenes» i en pressemelding.

KV «Andenes» har en besetning på 62, og er fremdeles i karantene i henhold til FHIs retningslinjer. Besetning med symptomer sitter i isolasjon på land på militært område.

ATV stjålet fra Breivikeidet

En rød Polaris ATV er stjålet fra Breivikeidet, det skriver Troms politidistrikt på Twitter.

Forholdet skal være anmeldt, og kjøretøyet er etterlyst. ATVen har registreringsnummer ZC8639.

Hun er ny compliancesjef i Sparebanken

Anna-Liisa Brantzeg Evensen   Foto: Presse

Anna-Liisa Brantzeg Evensen (35) er tilsatt som leder for Compliance i Sparebanken Nord-Norge.

En compliancesjef sørger for at bedriften opptrer innenfor gitte lover og regler, samt interne bestemmelser.

– Dette er et fagfelt som har utviklet seg både raskt og med stort omfang de senere årene. Som finanskonsern er vi underlagt et omfattende og strengt regelverk. Det er selvsagt nødvendig med sterk styring og gjennomgående god kontroll, da finansbransjen spiller en sentral rolle i samfunnet. Det stilles dermed strenge krav til de som skal lede et slikt fagområde. Jeg føler meg trygg på at Anna-Liisa vil har alle de egenskapene som skal til, og vi ser fram til å få henne på laget, sier Liv Ulriksen i en pressemelding.

Evensen, som er oppvokst i Tromsø, kommer fra stillingen som compliance-spesialist i Santander Consumer Bank, hvor hun har arbeidet siden 2014.

– Da jeg så stillingsannonsen kjente jeg samtidig at det var på høy tid å flytte nordover igjen. SpareBank 1 Nord-Norge er et attraktivt konsern og i kombinasjon med et svært interessant fagfelt er dette drømmejobben, sier Evensen i pressemeldingen.

Helsedirektoratet bekrefter: Anbefaler bruk av munnbind i enkelte situasjoner

Helsedirektoratet vil i dag anbefale bruk av munnbind (også tøymunnbind) i enkelte situasjoner eller geografiske områder, det bekrefter de i en pressemelding.

– Vi vil anbefale bruk av munnbind eller tøymunnbind i enkelte situasjoner, i noen geografiske områder og for en begrenset tidsperiode, skriver assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i pressemeldingen.

Helsedirektoratet er samtidig klare på én ting: Munnbind er ikke en erstatning for andre smitteverntiltak, og avstand må fortsatt opprettholdes.

Regjeringen vil klokken 14:00 i dag holde en pressekonferanse, der det er varslet nye råd for bruk av munnbind, basert på råd fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet.

Denne tunnelen stenges fredag

Statens vegvesen opplyser at Sørskaret tunnel på Kvaløya stenges på grunn av vedlikeholdsarbeid.

Tunnelen kommer til å være stengt fredag fra klokken 08.00 til 15.00.

Utrykningskjøretøy vil kunne slippe forbi, og gjennomslipp tilpasses fergetrafikk og bussruter.

FHI ber folk om å la skoleelever få gå først på bussen

Folkehelseinstituttet oppfordrer voksne som ikke har arbeid i kritiske samfunnsfunksjoner til å vike for skoleelever på kollektivtransport.

– Dersom du skal gå på en buss som er i ferd med å bli full, og du ikke har arbeid i kritiske samfunnsfunksjoner, oppfordrer vi deg til å la skoleelever få gå på i stedet for deg selv, sier Margrethe Greve-Isdahl ved Folkehelseinstituttet (FHI) i en pressemelding.

Om transportmiddelet blir fullt før du får kommet på, oppfordres du til ikke å gå på, men heller vente på neste avgang eller finne alternativ transport.

FHI oppfordrer i samme pressemelding folk til å ha hjemmekontor hvis de kan.

– Bruk av hjemmekontor og fleksibel arbeidstid er viktige tiltak for å redusere kontakthyppighet i befolkningen. Hjemmekontor bidrar til redusert bruk av offentlig transport til og fra arbeidsplassen, og er aktuelt når passasjerkapasiteten på offentlig transport er begrenset, for eksempel i rushtiden i store byer, sier Margrethe Greve-Isdahl.

Personer bosatt i USA, Canada, Spania og Tromsø har søkt på denne stillingen

  Foto: Petter Strøm

Totalt 10 personer har søkt på stillingen som professor/førsteamanuensis i flerspråklighet tilknyttet AcqVa Aurora-senteret ved UiT.

Søkerlisten inneholder personer fra USA, Canada, Spania, Storbritannia og Norge.

Følgende personer har søkt på stillingen:

 • Mikhail Ordin (41)
 • Nadia Kebboua (45)
 • John Anderson (33)
 • Haris Themistocleous (39)
 • Jayden Armenson (34)
 • Jason Gullifer (35)
 • Arild Hestvik (60)
 • Vincent DeLuca (30)
 • Susana Castro Chavira (41)
 • Marit Lobben (56)

Sjømateksporten ligger på samme nivå som i fjor

PÅ SAMME NIVÅ SOM I FJOR: Sjømatnæringen går fortsatt bra.   Foto: Berit Roald / NTB scanpix.

Norges sjømatråd skriver i en pressemelding at juli måned i år tangerte juli i fjor. I fjor eksporterte Norge sjømat for 7,9 milliarder kroner og det er omtrent det samme som juli i fjor.

Hittil i år har Norge eksportert sjømat til en verdi av 60,8 milliarder kroner. Ifølge pressemeldingen har eksportverdien økt med tre prosent, som tilsvarer 1, 9 milliarder kroner fra samme periode i fjor.


Flere tilfeller av laksesykdommen ILA

Det er i år oppdaget 19 mistenkte tilfeller av infeksiøs lakseanemi (ILA), sammenlignet med kun ti i fjor. Mattilsynet vil undersøke årsaken til økningen.


En svekket norsk krone har bidratt til en økning totalt sett, men det er relativt store forskjeller mellom artene. Arter som sei og sild har de holdt seg noe bedre i pris sammenlignet med dyrere arter som laks og torsk der vi ser noe lavere priser målt i euro og dollar.

Norge har eksportert sjømat for 7,9 milliarder kroner i juli, som er på samme nivå som i juli i fjor. Hittil i år har Norge eksportert sjømat til en verdi av 60,8 milliarder kroner. Eksportverdien har økt med 3 prosent, eller 1,9 milliarder kroner fra samme periode i fjor.

«En svekket norsk krone har bidratt til en økning totalt sett, men det er relativt store forskjeller mellom artene. Arter som sei og sild har de holdt seg noe bedre i pris sammenlignet med dyrere arter som laks og torsk der vi ser noe lavere priser målt i euro og dollar», skriver de i meldingen.


10,5 millioner kroner skal få barn og unge til å spise mer fisk

Fiskeriminister Odd Emil Ingebrigtsen ga en romslig sommergave til Norges Sjømatråds prosjekt Fiskesprell. Prosjektet - som skal få barn og unge til å spise mer fisk - fikk en bevilgning på i alt 10,5 millioner kroner.


De opplever også svakere etterspørsel etter laks, spesielt i enkelte asiatiske markeder.

– Valutasituasjonen er fortsatt fordelaktig for sjømateksporten, selv om den norske kronen har styrket seg den siste tiden. Samtidig har situasjonen i Asia fortsatt ikke normalisert etter at det i juni ble fattet mistanke om smittefunn på et matmarked i Kina. Samtidig er den generelle turismen lavere enn i fjor, med færre fraktmuligheter og noen restriksjoner i enkeltmarkeder. Det europeiske markedet importerer totalt sett større volumer, men til en lavere pris, sier direktør for markedsinnsikt og markedsadgang i Norges sjømatråd, Tom-Jørgen Gangsø i pressemeldingen.

Utforkjøring ved Rideskolen

TRAFIKKUHELL: Torsdag ettermiddag kjørte en personbil av veien på Ringvegen.   Foto: Privat

Politiet skriver på Twitter torsdag ettermiddag at en personbil har kjørt utfor veien ved Rideskolen på Ringvegen.

Nødetater rykker nå ut til stedet.

Det skal ha vært en person i bilen, og skadeomfanget er foreløpig ukjent.

I en oppdatering på Twitter skriver politiet at sjåføren, som er en mann i 40-årene, mistenkes for å være ruspåvirket. Politiet vil opprette sak.

– Det er kun snakk om materielle skader, på kjøretøy og på en lyktestolpe som har blitt kjørt på og som nå ligger nede, sier politiets operasjonsleder Roy Tore Meyer.

Halvparten av Troms og Finnmarks befolkning vil ha munnbindkrav på kollektivtransport

PÅBUD: Halvparten av innbyggerne i Troms og Finnmark ønsker et påbud om munnbind på kollektivtransport.  Foto: Vidar Ruud/ NTB scanpix

50 prosent av innbyggerne i Troms og Finnmark ønsker et påbud om munnbind på kollektivtransport, og en av fire ønsker det samme på ferger og båter. Det viser en undersøkelse utført av YouGov på vegne av Farmasiet.

– Det blir spennende å se hvilke anbefalinger som kommer. Regjeringen varslet jo forrige uke at det kan bli aktuelt å bruke munnbind i visse situasjoner. Nå som fellesferien er over og skolestart er rett rundt hjørnet, mener jeg det er høyt sannsynlig at det blir anbefalt å bruke munnbind, i hvert fall på kollektivtransporten slik som det har blitt i Danmark, forteller daglig leder i Farmasiet, Hans Kristian Furuseth i en pressemelding.

Daglig leder i Farmasiet, Hans Kristian Furuseth  Foto: Presse

Dersom myndighetene anbefaler bruken av munnbind, eller kommer med påbud, svarer 15 prosent av befolkningen i Norges nordligste fylke av de vil neste å ta det i bruk.

– Dette er en lavere andel enn vi ser i resten av landet, men likevel noe jeg håper vil gå ytterligere ned dersom en anbefaling eller påbud skulle komme. Bruk av munnbind har sine fordeler, spesielt i situasjoner hvor det er trangt om plassen, som for eksempel på bussene i storbyene. Heldigvis svarer tre av fire folk fra Troms og Finnmark i denne undersøkelsen at de planlegger å bruke munnbind dersom det blir anbefalt eller påbudt, sier Furuseth.

34 prosent av befolkningen i Troms og Finnmark sier de er bekymret for at folk stopper å bry seg om 1-metersregelen dersom munnbind blir brukt. I tillegg mener fem prosent at det kan bli lettere for kriminelle å skjule sin identitet ved bruk av munnbind.

– Det er forståelig at noen har bekymringer knyttet til bruk av munnbind. Samtidig ser vi at de aller fleste vil bruke munnbind dersom det blir anbefalt eller påbudt, og det er tydelig at folk flest fra Troms og Finnmark venter på mer detaljerte råd fra regjeringen, forklarer Furuseth.

Siste fra MS «Roald Amundsen» blir skrevet ut i dag

I går ettermiddag ble en person fra mannskapet på MS «Roald Amundsen» skrevet ut fra UNN. Ifølge sykehuset blir ytterligere en person skrevet ut i løpet av torsdag formiddag.

skriver UNN på twitter «Alle fra skipet vil dermed være utskrevet»

Disse mister strømmen torsdag

  Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Troms Kraft Nett opplyser at de kommer til å arbeide på strømnettet. I den anledning kommer flere husstander til å miste strømmen en periode.

De som mister strømmen er:

Fra kl. 09.00 - 14.00:

 • Anna Eides veg

Fra kl. 11.00 - 12.00:

 • Storskreda

Fra kl. 23.00 - 04.00 neste dag:

 • Kunder fra Skjelnan til Oldervik

Fant 30-åring med kniv i Tromsdalen

Natt til torsdag kunne politiet opplyse om at de hadde observert en kvinne og to menn som snoket rundt ved Biltrend sine lokaler.

Den ene personen, en mann i 30-årene, bar kniv på offentlig sted og vil bli anmeldt for dette.

Alle tre skal være kjenninger av politiet.

Ble tatt for ruskjøring for tredje gang. Nå får han aldri lappen tilbake.

Natt til 18. juni kjørte en 28 år gammel mann en personbil til Best bensinstasjon på Kvaløysletta i alkoholpåvirket tilstand. Mannen tok en utåndingsprøve 50 minutter senere, som viste at han hadde en promille på 1.5. I tillegg hadde ikke mannen gyldig førerkort.

Mannen er tidligere dømt for å ha kjørt i ruspåvirket tilstand i 2012 og 2019. Dette gjør at straffen skjerpes betraktelig sammenlignet med straffen han i utgangspunktet ville fått.

28-åringen ble dømt i tingretten til 45 dagers fengsel og en bot på 25.000 kroner. Dersom mannen ikke kan betale boten vil den bli erstattet med 15 dagers fengsel.

I tillegg dømmes mannen til tap av førerett for alltid.

En person er smittet med covid-19 om bord på kystvaktskip

Kystvaktskipet Andenes er utenfor Tromsø for å gjennomføre koronatesting av ti personer i besetningen. Illustrasjonsfoto: Marit Hommedal / NTB scanpix  Foto: Marit Hommedal

En person på kystvaktskipet KV Andenes har fått påvist koronasmitte onsdag kveld.

- Onsdag formiddag ble 12 besetningsmedlemmer med lettere luftveissymptomer testet for COVID-19. Prøvene er nå analysert ved UNN, og en av prøvene var positive, skriver Kystvakten i en pressemelding.


Besetningsmedlemmer på kystvaktskip koronatestes

Deler av besetningen på kystvaktskipet Andenes testes for korona onsdag formiddag. Skipet vil ikke legge til kai i Tromsø.


KV Andenes, som har et mannskap på 62 personer, vil gå direkte til marinebasen Ramsund hvor den som er bekreftet smittet med korona vil bli flyttet på land og satt i isolasjon.

Resten av besetningen vil bli testet og fartøyet satt i karantene. Videre oppfølging vil være i tett samråd med helsepersonell.

(NTB) NTB

Fagforeninger på UiT reagerer etter tariffstridige lønnstillegg

UiT forteller at de fra nå av vil endre lønnstillegg-praksisen de har hatt. 

Etter mange omorganiseringer på UiT har flere ansatte blitt innplassert i andre passende stillinger i organisasjonen, men fått lønnstillegg som om de var nyansatte.

Det skriver Khrono onsdag.

Flere fagforeninger ved universitetet har påpekt at dette er i strid med tariffavtalen, noe Kommunal- og moderniseringsdepartementet har sagt seg enige i.

Odd Arne Paulsen, organisasjons- og økonomidirektør ved UiT, forteller til Khrono at universitetet nå vil endre praksis, som departementet har bedt om.

Nødetater rykker ut til trafikkulykke på Kvaløya

Politiet melder onsdag ettermiddag på Twitter at det har vært en trafikkulykke på Larseng på Kvaløya.

En personbil har kjørt av veien, og nødetater er under utrykning, opplyser politiet.

Roy Tore Meyer, politiets operasjonsleder forteller til iTromsø at ingen personer er skadet som følge av hendelsen.

– Det skal ha vært en person i bilen, og denne personen er uskadd. Det dreier seg kun om materielle skader, sier Meyer.

Sjåføren er ifølge Meyer en mann i midten av 20-årene. Meyer forteller videre at politiet fikk melding om hendelsen like etter 17.30.

– Vi har ikke fått tatt forklaring enda, vi har akkurat ankommet og det er lite opplysninger om årsaksforholdet, sier Meyer.

Trafikken i området forløper greit, da et kjørefelt er åpent.

61-åring tiltalt – skal ha befølt 12-åring på brystene

Torsdag denne uken må 61-åringen fra Tromsø møte i Nord-Troms tingrett, mannen er tiltalt for en seksuell handling med et barn under 16 år.

Hendelsene skjedde i juli i fjor. Ifølge tiltalen skal 61-åringen ha kysset jenta, som på det tidspunktet var 12 år gammel. Han skal også ha befølt henne på halsen magen og på begge brystene,

Det er satt av to dager til rettssaken.

Prøven på «Båtsfjord» er negativ

Tirsdag formiddag ankom tråleren «Båtsfjord» havnen i Breivika med gult flagg, som betyr at det kan være smittsom sykdom om bord.

Onsdag kunne Pål Jakobsen opplyse om at prøven som ble tatt om bord på tråleren er negativ.

Skal ha forfalsket dokument fra høyere utdanning

En 28 år gammel kvinne er tiltalt for å ha forfalsket et dokument fra høyere utdanning, og latt det fremstått som ekte.

Det var i februar 2017 at kvinnen skal ha vedlagt en forfalsket bekreftelse om at hun hadde gjennomført Bachelor of Business Administration ved Simad universitet i Somalia.

Hun skal også ha lagt ved en forfalsket bekreftelse på å ha gjennomført Master of Public Policy and Administration ved Kenyatta universitet i Kenya.

Nå må kvinnen møte i Nord-Troms tingrett.

En person fra MS «Roald Amunsden» skrevet ut fra UNN

UNN opplyser at en person fra hurtigrute-skipet MS «Roald Amunsden» er skrevet ut fra sykehuset. Personen ble skrevet ut tirsdag. Ytterligere to personer kommer til å skrives ut i løpet av onsdagen.

To personer fra skipet kommer fortsatt til å være på behandling på UNN.

KV «Andenes» plukker opp koronatestutstyr i lettbåt

Kystvaktskipet Andenes ligger utenfor Tromsø for å gjennomføre koronatesting av ti personer i besetningen.  Foto: Marit Hommedal

I dag, rundt klokken 08.15, ankom en lettbåt fra KV «Andenes» Breivika havn for å plukke opp testutstyr.

Kystvaktskipet satt kursen mot Tromsø mandag etter at ti av besetningsmedlemmene om bord utviklet luftveissymptomer.

– Vi i Tromsø kommune vil kun levere testutstyr. Vi vil ikke gå om bord i skipet eller bidra på andre måter, opplyser kommunikasjonssjef Pål Jakobsen i Tromsø kommune.

Pressevakt Brynjar Stordal ved Forsvarets operative hovedkvarter bekrefter at «Andenes» ikke vil gå til land i Tromsø.

– Vi har egen lege om bord som skal gjennomføre alt av testing nå på formiddagen, så sender vi prøvene til lab for analyse. Vi forventer svar på prøvene i løpet av kvelden i dag, sier han.

Dersom testene er negative, vil skipet returnere til fiskevernsonen utenfor Svalbard for å fortsette patruljen sin der.

– Om noen tester positivt, har Sjøforsvaret utarbeidet detaljerte planer for ivaretakelse av personell om bord. «Andenes» vil da gå til militær havn for videre isolasjon og karantenehåndtering.

Alle med symptomer er nå isolert på sine lugarer, og hele mannskapet vil være i karantene om bord inntil smittesituasjonen er avklart.

Kommandørkaptein Torill Herland, kommunikasjonssjef i Sjøforsvaret, opplyser klokken 09.00 at det er UNN som vil analysere prøvene fra skipet.

– De har nytt utstyr som gjør det mulig å få svar i løpet av et par timer. I påvente av svar har «Andenes» begynt ferden mot Ramsund orlogsstasjon, der vi har fasiliteter for å håndtere koronasmitte, sier hun.

Arbeider på strømnettet i hele dag: Disse mister strømmen onsdag

  Foto: Illustrasjonsfoto: Erik Johansen / NTB scanpix

På grunn av arbeid på strømnettet melder Troms Kraft Nett at flere adresser i Tromsø kommer til å miste strømmen en periode onsdag. De berørte adressene er:

Klokken 08.30 - 10.30

 • Nedre Solligård

Klokken 12.30 - 14.30

 • Klimavegen
 • Olsgårdvegen

Klokken 18.00 - 20.00

 • Storgata
 • Strandvegen
 • Hjalmar Johansens gate

Måtte avslutte studentfest

Natt til onsdag ble politiet nødt til å avslutte en fest i en studentbolig i nærheten av UiT, etter klager om bråk.

Politiet opplyser at de hadde vært innom samme fest tidligere på kvelden i samme ærend, uten at det hadde hjulpet.

Mellom 20 og 30 personer studenter skal ha vært til stede.

Brann i søppelcontainer i Telegrafbukta

BRANN I SØPPELCONTAINER: Det skal brenne i en container i Telegrafbukta.  Foto: iTromsø-tipser

Tirsdag kveld fikk iTromsø tips om at Tromsø Brann og redning var observert i Telegrafbukta.

Dette kunne de alarmsentralen bekrefte.

– Vi har mottok en melding om røykutvikling i en søppelcontainer i Telegrafbukta. Vi har akkurat kommet til stedet og det skal ryke litt fra en av containerne der, sier Marianne Nilsen, alarmsentraloperatør ved Tromsø Brann og redning.

Han skal lede Hurtigruten-granskning

SKAL LEDE GRANSKNINGEN: Advokat Jan Fougner i Wiersholm.   Foto: Jon Olav Nesvold/Scanpix

Det Oslo-baserte advokatfirmaet Wiersholm bekrefter overfor Dagens Næringsliv at det er partner Jan Fougner i firmaet som skal lede granskningen av håndteringen av smitteutbruddet på Hurtigruten.

Fougner er kjent for å ha blant annet ledet granskningen av tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla samt bemanningsbyrået Adecco og selskapene Hydro, Yara og Unibuss.


Hurtigruten-konkurrent: – Smitteutbruddet er trist og tragisk, men samtidig en vekker for oss andre

Administrerende direktør i Havila Kystruten, rederiet som skal overta deler av Hurtigrutens kysttrafikk fra i vinter, sier at smitteutbruddet på «Roald Amundsen» har vært en vekker og nødvendig påminnelse om at man må ta smittevern på største mulige alvor.


– Det er Jan Fougner som har ansvaret for den. Vi vil uansett ikke uttale oss om en pågående granskning, sier ledende partner Morten Goller i Wiersholm til DN.

Ifølge avisen bisto Wiersholm Hurtigruten med finansieringen av MS «Roald Amundsen» og «MS Fridtjof Nansen» gjennom en lånefasilitet fra Eksportkreditt, med Giek, Citibank og DNB.

Onsdag går 46 personer ut av karantene på MS «Roald Amundsen». De fleste blir igjen på skipet

UT AV KARANTENE OG ISOLASJON: Flere av de som er isolert ombord i MS Roald Amundsen er nå ute av karantene og isolasjon.   Foto: Rune Stoltz Bertinussen

Tirsdag kveld ble det klart at 65 personer slipper ut av karantene og isolasjon knyttet til MS «Roald Amundsen».

NRK var først ute med nyheten.

46 av disse personene går ut av karantene, mens 19 går ut av isolasjon om bord i skipet. Tre av de 19 som var i isolasjon har forlatt skipet fordi de er hjemmehørende i Norge.

Dette etter et møte som ble gjennomført som videomøte mellom deler av besetningen til skipet og legen som er ansvarlig i helseteamet om bord i båten.


Hurtigruten-konkurrent: – Smitteutbruddet er trist og tragisk, men samtidig en vekker for oss andre

Administrerende direktør i Havila Kystruten, rederiet som skal overta deler av Hurtigrutens kysttrafikk fra i vinter, sier at smitteutbruddet på «Roald Amundsen» har vært en vekker og nødvendig påminnelse om at man må ta smittevern på største mulige alvor.


– Jeg har fått tilbakemelding om at det var et veldig fint møte og at besetningen så klart ønsker å komme ut av isolasjon og karantene, sier kommuneoverlege Kathrine Kristoffersen til iTromsø.

Hun opplyser at flesteparten av de som slipper ut av karantene fortsatt vil holde seg om bord i skipet.

– Dette fordi de enten er utenlandske statsborgere og ikke kan gå i land her, eller fordi de har stillinger og funksjoner om bord i skipet som gjør at de må bli værende om bord, sier Kristoffersen.


Tromsø kommune sliter med høyt press på eget personell på grunn av smitteutbruddet på «Roald Amundsen» – nå får de hjelp fra Alta

Tre leger og tre sykepleiere fra Alta jobber nå for å følge opp mannskapet om bord på MS «Roald Amundsen» som ligger til kai i Breivika.


24 personer er fortsatt i isolasjon på enten båten, i påvente av testsvar, eller er innlagt på UNN, ifølge Kristoffersen.

I tillegg er det fortsatt en del i karantene om bord i båten.

– Om et par dager vil vi ta en ny vurdering.

19 personer som har vært i karantene i leiligheter siden de forlot skipet i helga går også ut av karantene onsdag.

Mistenker koronasmitte på tråler i Breivika

Tråleren ankom Tromsø tirsdag formiddag, og har heist det gule flagget som betyr at det kan være smittsom sykdom om bord.

Det skriver avisa Nordlys tirsdag ettermiddag.

Leder ved Tromsøterminalen Alfred Karoliussen forteller til avisa at de ikke tar noen fra båten inn på kaia, og at ingen får komme i land.

Ingen reaksjon etter flyging med feil kjennemerke

UiTs flyskole på Bardufoss (UTSA) får ingen reaksjon fra Luftfartstilsynet etter bruk av feil kjennemerker på fly som ble hentet i Tsjekkia.

Flyskolen hadde hentet nye fly i Tsjekkia da det ved ankomst til Norge ble oppdaget at flyene ikke var registrert i luftfartsregisteret, selv om kjennemerker var påmalt. Flyging med uregistrert fly kan være brudd på luftfartsloven.

I forklaringen fra flyskolen har det kommet fram at pilotene på flygingen ikke fattet mistanke om manglende registrering fordi det var samsvar mellom luftdyktighetsdokumentene og flygetillatelsen som ble utestedet av fabrikken.

Nå har Luftfartstilsynet konkludert med at flygingen ikke vil medføre noen reaksjoner overfor flyskolen fordi de mener de fleste piloter ville oppfattet at papirene som forelå var tilstrekkelig for å dokumentere at flyene var luftdyktige.

Likevel oppfordres flyskolen til å etablere rutiner for å sikre nødvendige kontroller ved overtakelse av nye fly.

Besetningsmedlem skrevet ut fra UNN

Universitetssykehuset Nord-Norge opplyser at en av besetningsmedlemmene fra «roald Amundsen» mandag ble skrevet ut fra sykehuset.

– Vi har nå fem innlagte pasienter med covid-19, alle mannskap fra skipet. Ingen av de innlagte har behov for intensivbehandling, skriver UNN på Twitter.

Ifølge sykehuset vil trolig flere bli skrevet ut i løpet av de neste dagene.