Fire smittetilfeller bekreftet

Tre personer fra Hurtigrutens skip MS «Roald Amundsen» fikk fredag påvist koronasmitte. Nå er ytterligere en person bekreftet smittet, og fire besetningsmedlemmer er så langt innlagt på Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) i Tromsø.

Det melder UNN fredag ettermiddag.

– I løpet av dagen er det ved UNN Tromsø ankommet fire personer som har fått påvist covid-19 i forbindelse med innleggelse. Alle er mannskap om bord på hurtigruteskipet Roald Amundsen, og er utenlandske statsborgere, skriver UNN på Twitter like før klokken 17.30.

Skipet er isolert og alle om bord på skipet skal testes for smitte. 177 passasjerer og 160 besetningsmedlemmer settes i karantene etter smitteutbruddet, bekrefter Hurtigruten til Dagbladet.

– Fire har fått påvist koronasmitte. Testresultatene vil bli analysert forløpende, så vi vil få vite utover kvelden om eventuelt flere er smittet, sier ordfører Gunnar Wilhelmsen til TV 2.

UNN er fortsatt i grønn beredskap, og håndterer covid-19-pasienter i tråd med sykehusets pandemiplan, opplyser UNNs kommunikasjonsrådgiver Per-Christian Johansen klokken 17.30.

Halvparten av Troms og Finnmarks befolkning vil ha munnbindkrav på kollektivtransport

50 prosent av innbyggerne i Troms og Finnmark ønsker et påbud om munnbind på kollektivtransport, og en av fire ønsker det samme på ferger og båter. Det viser en undersøkelse utført av YouGov på vegne av Farmasiet.

– Det blir spennende å se hvilke anbefalinger som kommer. Regjeringen varslet jo forrige uke at det kan bli aktuelt å bruke munnbind i visse situasjoner. Nå som fellesferien er over og skolestart er rett rundt hjørnet, mener jeg det er høyt sannsynlig at det blir anbefalt å bruke munnbind, i hvert fall på kollektivtransporten slik som det har blitt i Danmark, forteller daglig leder i Farmasiet, Hans Kristian Furuseth i en pressemelding.

Daglig leder i Farmasiet, Hans Kristian Furuseth  Foto: Presse

Dersom myndighetene anbefaler bruken av munnbind, eller kommer med påbud, svarer 15 prosent av befolkningen i Norges nordligste fylke av de vil neste å ta det i bruk.

– Dette er en lavere andel enn vi ser i resten av landet, men likevel noe jeg håper vil gå ytterligere ned dersom en anbefaling eller påbud skulle komme. Bruk av munnbind har sine fordeler, spesielt i situasjoner hvor det er trangt om plassen, som for eksempel på bussene i storbyene. Heldigvis svarer tre av fire folk fra Troms og Finnmark i denne undersøkelsen at de planlegger å bruke munnbind dersom det blir anbefalt eller påbudt, sier Furuseth.

34 prosent av befolkningen i Troms og Finnmark sier de er bekymret for at folk stopper å bry seg om 1-metersregelen dersom munnbind blir brukt. I tillegg mener fem prosent at det kan bli lettere for kriminelle å skjule sin identitet ved bruk av munnbind.

– Det er forståelig at noen har bekymringer knyttet til bruk av munnbind. Samtidig ser vi at de aller fleste vil bruke munnbind dersom det blir anbefalt eller påbudt, og det er tydelig at folk flest fra Troms og Finnmark venter på mer detaljerte råd fra regjeringen, forklarer Furuseth.

Siste fra MS «Roald Amundsen» blir skrevet ut i dag

I går ettermiddag ble en person fra mannskapet på MS «Roald Amundsen» skrevet ut fra UNN. Ifølge sykehuset blir ytterligere en person skrevet ut i løpet av torsdag formiddag.

skriver UNN på twitter «Alle fra skipet vil dermed være utskrevet»

Disse mister strømmen torsdag

  Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Troms Kraft Nett opplyser at de kommer til å arbeide på strømnettet. I den anledning kommer flere husstander til å miste strømmen en periode.

De som mister strømmen er:

Fra kl. 09.00 - 14.00:

  • Anna Eides veg

Fra kl. 11.00 - 12.00:

  • Storskreda

Fra kl. 23.00 - 04.00 neste dag:

  • Kunder fra Skjelnan til Oldervik

Fant 30-åring med kniv i Tromsdalen

Natt til torsdag kunne politiet opplyse om at de hadde observert en kvinne og to menn som snoket rundt ved Biltrend sine lokaler.

Den ene personen, en mann i 30-årene, bar kniv på offentlig sted og vil bli anmeldt for dette.

Alle tre skal være kjenninger av politiet.

Ble tatt for ruskjøring for tredje gang. Nå får han aldri lappen tilbake.

Natt til 18. juni kjørte en 28 år gammel mann en personbil til Best bensinstasjon på Kvaløysletta i alkoholpåvirket tilstand. Mannen tok en utåndingsprøve 50 minutter senere, som viste at han hadde en promille på 1.5. I tillegg hadde ikke mannen gyldig førerkort.

Mannen er tidligere dømt for å ha kjørt i ruspåvirket tilstand i 2012 og 2019. Dette gjør at straffen skjerpes betraktelig sammenlignet med straffen han i utgangspunktet ville fått.

28-åringen ble dømt i tingretten til 45 dagers fengsel og en bot på 25.000 kroner. Dersom mannen ikke kan betale boten vil den bli erstattet med 15 dagers fengsel.

I tillegg dømmes mannen til tap av førerett for alltid.

En person er smittet med covid-19 om bord på kystvaktskip

Kystvaktskipet Andenes er utenfor Tromsø for å gjennomføre koronatesting av ti personer i besetningen. Illustrasjonsfoto: Marit Hommedal / NTB scanpix  Foto: Marit Hommedal

En person på kystvaktskipet KV Andenes har fått påvist koronasmitte onsdag kveld.

- Onsdag formiddag ble 12 besetningsmedlemmer med lettere luftveissymptomer testet for COVID-19. Prøvene er nå analysert ved UNN, og en av prøvene var positive, skriver Kystvakten i en pressemelding.


Besetningsmedlemmer på kystvaktskip koronatestes

Deler av besetningen på kystvaktskipet Andenes testes for korona onsdag formiddag. Skipet vil ikke legge til kai i Tromsø.


KV Andenes, som har et mannskap på 62 personer, vil gå direkte til marinebasen Ramsund hvor den som er bekreftet smittet med korona vil bli flyttet på land og satt i isolasjon.

Resten av besetningen vil bli testet og fartøyet satt i karantene. Videre oppfølging vil være i tett samråd med helsepersonell.

(NTB) NTB

Fagforeninger på UiT reagerer etter tariffstridige lønnstillegg

UiT forteller at de fra nå av vil endre lønnstillegg-praksisen de har hatt. 

Etter mange omorganiseringer på UiT har flere ansatte blitt innplassert i andre passende stillinger i organisasjonen, men fått lønnstillegg som om de var nyansatte.

Det skriver Khrono onsdag.

Flere fagforeninger ved universitetet har påpekt at dette er i strid med tariffavtalen, noe Kommunal- og moderniseringsdepartementet har sagt seg enige i.

Odd Arne Paulsen, organisasjons- og økonomidirektør ved UiT, forteller til Khrono at universitetet nå vil endre praksis, som departementet har bedt om.

Nødetater rykker ut til trafikkulykke på Kvaløya

Politiet melder på Twitter at det har vært en trafikkulykke på Larseng på Kvaløya.

En personbil har kjørt av veien, og nødetater er under utrykning, opplyser politiet.

Roy Tore Meyer, politiets operasjonsleder forteller til iTromsø at ingen personer er skadet som følge av hendelsen.

– Det skal ha vært en person i bilen, og denne personen er uskadd. Det dreier seg kun om materielle skader, sier Meyer.

Sjåføren er ifølge Meyer en mann i midten av 20-årene. Meyer forteller videre at politiet fikk melding om hendelsen like etter 17.30.

– Vi har ikke fått tatt forklaring enda, vi har akkurat ankommet og det er lite opplysninger om årsaksforholdet, sier Meyer.

Trafikken i området forløper greit, da et kjørefelt er åpent.

61-åring tiltalt – skal ha befølt 12-åring på brystene

Torsdag denne uken må 61-åringen fra Tromsø møte i Nord-Troms tingrett, mannen er tiltalt for en seksuell handling med et barn under 16 år.

Hendelsene skjedde i juli i fjor. Ifølge tiltalen skal 61-åringen ha kysset jenta, som på det tidspunktet var 12 år gammel. Han skal også ha befølt henne på halsen magen og på begge brystene,

Det er satt av to dager til rettssaken.

Prøven på «Båtsfjord» er negativ

Tirsdag formiddag ankom tråleren «Båtsfjord» havnen i Breivika med gult flagg, som betyr at det kan være smittsom sykdom om bord.

Onsdag kunne Pål Jakobsen opplyse om at prøven som ble tatt om bord på tråleren er negativ.

Skal ha forfalsket dokument fra høyere utdanning

En 28 år gammel kvinne er tiltalt for å ha forfalsket et dokument fra høyere utdanning, og latt det fremstått som ekte.

Det var i februar 2017 at kvinnen skal ha vedlagt en forfalsket bekreftelse om at hun hadde gjennomført Bachelor of Business Administration ved Simad universitet i Somalia.

Hun skal også ha lagt ved en forfalsket bekreftelse på å ha gjennomført Master of Public Policy and Administration ved Kenyatta universitet i Kenya.

Nå må kvinnen møte i Nord-Troms tingrett.

En person fra MS «Roald Amunsden» skrevet ut fra UNN

UNN opplyser at en person fra hurtigrute-skipet MS «Roald Amunsden» er skrevet ut fra sykehuset. Personen ble skrevet ut tirsdag. Ytterligere to personer kommer til å skrives ut i løpet av onsdagen.

To personer fra skipet kommer fortsatt til å være på behandling på UNN.

KV «Andenes» plukker opp koronatestutstyr i lettbåt

Kystvaktskipet Andenes ligger utenfor Tromsø for å gjennomføre koronatesting av ti personer i besetningen.  Foto: Marit Hommedal

I dag, rundt klokken 08.15, ankom en lettbåt fra KV «Andenes» Breivika havn for å plukke opp testutstyr.

Kystvaktskipet satt kursen mot Tromsø mandag etter at ti av besetningsmedlemmene om bord utviklet luftveissymptomer.

– Vi i Tromsø kommune vil kun levere testutstyr. Vi vil ikke gå om bord i skipet eller bidra på andre måter, opplyser kommunikasjonssjef Pål Jakobsen i Tromsø kommune.

Pressevakt Brynjar Stordal ved Forsvarets operative hovedkvarter bekrefter at «Andenes» ikke vil gå til land i Tromsø.

– Vi har egen lege om bord som skal gjennomføre alt av testing nå på formiddagen, så sender vi prøvene til lab for analyse. Vi forventer svar på prøvene i løpet av kvelden i dag, sier han.

Dersom testene er negative, vil skipet returnere til fiskevernsonen utenfor Svalbard for å fortsette patruljen sin der.

– Om noen tester positivt, har Sjøforsvaret utarbeidet detaljerte planer for ivaretakelse av personell om bord. «Andenes» vil da gå til militær havn for videre isolasjon og karantenehåndtering.

Alle med symptomer er nå isolert på sine lugarer, og hele mannskapet vil være i karantene om bord inntil smittesituasjonen er avklart.

Kommandørkaptein Torill Herland, kommunikasjonssjef i Sjøforsvaret, opplyser klokken 09.00 at det er UNN som vil analysere prøvene fra skipet.

– De har nytt utstyr som gjør det mulig å få svar i løpet av et par timer. I påvente av svar har «Andenes» begynt ferden mot Ramsund orlogsstasjon, der vi har fasiliteter for å håndtere koronasmitte, sier hun.

Arbeider på strømnettet i hele dag: Disse mister strømmen onsdag

  Foto: Illustrasjonsfoto: Erik Johansen / NTB scanpix

På grunn av arbeid på strømnettet melder Troms Kraft Nett at flere adresser i Tromsø kommer til å miste strømmen en periode onsdag. De berørte adressene er:

Klokken 08.30 - 10.30

  • Nedre Solligård

Klokken 12.30 - 14.30

  • Klimavegen
  • Olsgårdvegen

Klokken 18.00 - 20.00

  • Storgata
  • Strandvegen
  • Hjalmar Johansens gate

Måtte avslutte studentfest

Natt til onsdag ble politiet nødt til å avslutte en fest i en studentbolig i nærheten av UiT, etter klager om bråk.

Politiet opplyser at de hadde vært innom samme fest tidligere på kvelden i samme ærend, uten at det hadde hjulpet.

Mellom 20 og 30 personer studenter skal ha vært til stede.

Brann i søppelcontainer i Telegrafbukta

BRANN I SØPPELCONTAINER: Det skal brenne i en container i Telegrafbukta.  Foto: iTromsø-tipser

Tirsdag kveld fikk iTromsø tips om at Tromsø Brann og redning var observert i Telegrafbukta.

Dette kunne de alarmsentralen bekrefte.

– Vi har mottok en melding om røykutvikling i en søppelcontainer i Telegrafbukta. Vi har akkurat kommet til stedet og det skal ryke litt fra en av containerne der, sier Marianne Nilsen, alarmsentraloperatør ved Tromsø Brann og redning.

Han skal lede Hurtigruten-granskning

SKAL LEDE GRANSKNINGEN: Advokat Jan Fougner i Wiersholm.   Foto: Jon Olav Nesvold/Scanpix

Det Oslo-baserte advokatfirmaet Wiersholm bekrefter overfor Dagens Næringsliv at det er partner Jan Fougner i firmaet som skal lede granskningen av håndteringen av smitteutbruddet på Hurtigruten.

Fougner er kjent for å ha blant annet ledet granskningen av tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla samt bemanningsbyrået Adecco og selskapene Hydro, Yara og Unibuss.


Hurtigruten-konkurrent: – Smitteutbruddet er trist og tragisk, men samtidig en vekker for oss andre

Administrerende direktør i Havila Kystruten, rederiet som skal overta deler av Hurtigrutens kysttrafikk fra i vinter, sier at smitteutbruddet på «Roald Amundsen» har vært en vekker og nødvendig påminnelse om at man må ta smittevern på største mulige alvor.


– Det er Jan Fougner som har ansvaret for den. Vi vil uansett ikke uttale oss om en pågående granskning, sier ledende partner Morten Goller i Wiersholm til DN.

Ifølge avisen bisto Wiersholm Hurtigruten med finansieringen av MS «Roald Amundsen» og «MS Fridtjof Nansen» gjennom en lånefasilitet fra Eksportkreditt, med Giek, Citibank og DNB.

Onsdag går 46 personer ut av karantene på MS «Roald Amundsen». De fleste blir igjen på skipet

UT AV KARANTENE OG ISOLASJON: Flere av de som er isolert ombord i MS Roald Amundsen er nå ute av karantene og isolasjon.   Foto: Rune Stoltz Bertinussen

Tirsdag kveld ble det klart at 65 personer slipper ut av karantene og isolasjon knyttet til MS «Roald Amundsen».

NRK var først ute med nyheten.

46 av disse personene går ut av karantene, mens 19 går ut av isolasjon om bord i skipet. Tre av de 19 som var i isolasjon har forlatt skipet fordi de er hjemmehørende i Norge.

Dette etter et møte som ble gjennomført som videomøte mellom deler av besetningen til skipet og legen som er ansvarlig i helseteamet om bord i båten.


Hurtigruten-konkurrent: – Smitteutbruddet er trist og tragisk, men samtidig en vekker for oss andre

Administrerende direktør i Havila Kystruten, rederiet som skal overta deler av Hurtigrutens kysttrafikk fra i vinter, sier at smitteutbruddet på «Roald Amundsen» har vært en vekker og nødvendig påminnelse om at man må ta smittevern på største mulige alvor.


– Jeg har fått tilbakemelding om at det var et veldig fint møte og at besetningen så klart ønsker å komme ut av isolasjon og karantene, sier kommuneoverlege Kathrine Kristoffersen til iTromsø.

Hun opplyser at flesteparten av de som slipper ut av karantene fortsatt vil holde seg om bord i skipet.

– Dette fordi de enten er utenlandske statsborgere og ikke kan gå i land her, eller fordi de har stillinger og funksjoner om bord i skipet som gjør at de må bli værende om bord, sier Kristoffersen.


Tromsø kommune sliter med høyt press på eget personell på grunn av smitteutbruddet på «Roald Amundsen» – nå får de hjelp fra Alta

Tre leger og tre sykepleiere fra Alta jobber nå for å følge opp mannskapet om bord på MS «Roald Amundsen» som ligger til kai i Breivika.


24 personer er fortsatt i isolasjon på enten båten, i påvente av testsvar, eller er innlagt på UNN, ifølge Kristoffersen.

I tillegg er det fortsatt en del i karantene om bord i båten.

– Om et par dager vil vi ta en ny vurdering.

19 personer som har vært i karantene i leiligheter siden de forlot skipet i helga går også ut av karantene onsdag.

Mistenker koronasmitte på tråler i Breivika

Tråleren ankom Tromsø tirsdag formiddag, og har heist det gule flagget som betyr at det kan være smittsom sykdom om bord.

Det skriver avisa Nordlys tirsdag ettermiddag.

Leder ved Tromsøterminalen Alfred Karoliussen forteller til avisa at de ikke tar noen fra båten inn på kaia, og at ingen får komme i land.

Ingen reaksjon etter flyging med feil kjennemerke

UiTs flyskole på Bardufoss (UTSA) får ingen reaksjon fra Luftfartstilsynet etter bruk av feil kjennemerker på fly som ble hentet i Tsjekkia.

Flyskolen hadde hentet nye fly i Tsjekkia da det ved ankomst til Norge ble oppdaget at flyene ikke var registrert i luftfartsregisteret, selv om kjennemerker var påmalt. Flyging med uregistrert fly kan være brudd på luftfartsloven.

I forklaringen fra flyskolen har det kommet fram at pilotene på flygingen ikke fattet mistanke om manglende registrering fordi det var samsvar mellom luftdyktighetsdokumentene og flygetillatelsen som ble utestedet av fabrikken.

Nå har Luftfartstilsynet konkludert med at flygingen ikke vil medføre noen reaksjoner overfor flyskolen fordi de mener de fleste piloter ville oppfattet at papirene som forelå var tilstrekkelig for å dokumentere at flyene var luftdyktige.

Likevel oppfordres flyskolen til å etablere rutiner for å sikre nødvendige kontroller ved overtakelse av nye fly.

Besetningsmedlem skrevet ut fra UNN

Universitetssykehuset Nord-Norge opplyser at en av besetningsmedlemmene fra «roald Amundsen» mandag ble skrevet ut fra sykehuset.

– Vi har nå fem innlagte pasienter med covid-19, alle mannskap fra skipet. Ingen av de innlagte har behov for intensivbehandling, skriver UNN på Twitter.

Ifølge sykehuset vil trolig flere bli skrevet ut i løpet av de neste dagene.

Full mann på handletur oppførte seg truende og oppfarende: – Kvalifiserte seg til et opphold på politistasjonen

Politiet skriver på Twitter at en beruset person utagerte inne i et forretningslokale.

– Vedkommende ble innbrakt til politistasjonen og anmeldes for forholdet, opplyser operasjonssentralen.

Operasjonsleder Lennart Steffensen opplyser at hendelsen fant sted inne på Eurospar Kræmer.

– Han oppførte seg på en sånn måte at politiet ble nødt til å rykke ut. Han var truende og oppfarende, sier Steffensen.

– Han kvalifiserte seg til et lite opphold hos oss for å rose seg ned, legger operasjonslederen til.

To personer smittet i Sandnes – begge var på tur med Hurtigruten

Sandnes kommune skriver på sine at to personer har testet positivt på koronaviruset. nettsider

– Begge er i 70-årene og har tidligere i sommer vært på tur med Hurtigruten, skriver kommunen.

Det er ikke opplyst hvilket skip de to reiste med.

UiT oppfordrer studenter til ikke å bruke kollektivtrafikk

  Foto: Jonatan Ottesen / UiT

For å lette trykket på kollektivtrafikken anbefaler UiT at de som kan, går eller sykler til campus.

– Når vi starter det nye studieåret neste uke vil det være spesielt mange studenter i bevegelse til og fra campus på Breivika. Sammen med all trafikken til Universitetssykehuset vet vi av erfaring at det kan bli trangt om plassen på bussene som går i rute her. For å lette litt på trykket oppfordrer vi derfor de som kan til å gå eller sykle, eller benytte seg av andre transportmetoder, sier Heidi Adolfsen, fungerende universitetsdirektør ved UiT, til universitetets nettsider.

Det oppfordres til at både studenter og ansatte ved UiT benytter seg av alternative fremkomstmetoder, spesielt under de første studiedagene da det vil være mange studenter som reiser til og fra campus.

– Vi oppfordrer både studenter og ansatte til å beregne ekstra god tid disse dagene. Tar du bussen er det viktig at du beregner nok tid og unngår å reise i rushtiden. Husk også at du som passasjer har ansvar for å ivareta gode smittevernsrutiner, sier Adolfsen.

Disse mister strømmen tirsdag

11. august planlegger Troms Kraft Nett å gjennomføre arbeid på strømnettet.

I den anledning mister Granittvegen 13, 15, 17, og 19 strømmen fra klokken 09.00 til 14.00.

Oppfordrer busspassasjerer til å ta smittevernansvar

Troms fylkestrafikk oppfordrer busspassasjerene til selv å ta ansvar for best mulig smittevern. I disse dager starter nytt studieår, og køen av busspassasjerer forventes å øke.

– Vi har ingen mulighet til å kontrollere at smitteverntiltakene overholdes. Derfor oppfordrer vi passasjerene til selv å sørge for at rådene om å holde avstand følges, sier daglig leder i Troms fylkestrafikk, Kurt A. Bones.

Han forteller at de har fjernet sperringene som hindret passasjerene i å bruke alle setene om bord i bussene.

– Følgene av avsperrede seter ble at passasjerene sto tett i midtgangen. Da er det bedre at de kan sitte, sier Bones.

Han oppfordrer og de som skal reise med buss om å vurdere alternative transportmetoder, eller unngå den verste rushtiden dersom det er mulig.

Og fra 17. august starter vinterrutene. Da er det fullt kjør på alle ruter, sier han og forklarer at grunnen til at ikke kapasiteten økes tidligere er ferieavvikling hos sjåførene.

– Vi må avvikle ferien til sjåførene når de fleste andre også har ferie, forklarer han.

Bones legger til at spørsmålet om ikke er noe de har tatt stilling til.

– Folk må gjerne bruke munnbind, men et påbud må komme fra myndighetene og ikke fra oss, sier han.

Trafikkuhell på Stakkevollvegen - kvinne i 20-årene ble fratatt førerkortet

PÅKJØRT BAKFRA: Ingen personer skal være skadd etter ulykka på Stakkevollvegen mandag kveld.  Foto: Maria Victoria Pedersen Holmbukt

Mandag kveld skriver politiet på Twitter at en bil har kjørt i en annen bakfra på Stakkevollvegen.

Det satt én person i hver av bilene, og ingen personer skal være skadet. Politiet skriver videre at det kun var behov for bilberging på den ene av de to bilene.

Hendelsen skal ha skjedd i forbindelse med at bilen foran skal ha bremset for en annen bil.

Troms politidistrikt oppdaterer saken på Twitter en knapp time senere og skriver at en kvinne i 20-årene fikk sitt førerkort beslaglagt som følge av uhellet.

Maria Victoria Pedersen Holmbukt forteller at hun tok bilde av bilene fra bussen da den kjørte forbi.

– Jeg så bare at den hvite bilen bremsa og sto stille før den grå kom kjørende og krasjet inn den bakfra, forteller Holmbukt.

Sprukket vannrør førte til evakuering av sentrums-restaurant

SPRUKKET RØR: Meldingen om røykutvikling på Restauranten Egon viste seg å stamme fra et sprukket vannrør som skapte vanndamp.   Foto: Trond Karlstrøm

Politiet meldte på Twitter mandag ettermiddag at nødetatene rykket ut til restauranten Egon etter melding om røykutvikling i restauranten.

Restauranten ble evakuert og røykdykkere fra Tromsø brann og redning ble hentet inn. Men det ble snart oppdaget at røykvarslerne gikk av på grunn av vanndamp som følge av et sprukket rør.

Det fortalte Rune Lorentzen, utrykningsleder hos Tromsø brann og redning.

– Så det var ikke noe dramatisk, sier Lorentzen til iTromsø.

Politiet skriver også på Twitter at nødetatene pakker sammen på stedet.

Tiltalt tysker (42) sparket advokatene sine på onsdag

FIKK SPARKEN: Odd Rune Thorstrup og Knut Lerum representerer ikke den tiltalte tyskeren (42) mer. Onsdag i forrige uke fikk de sparken, og de nye advokatene mottok dokumentene 10.38 samme dag. 

Tyskeren som er tiltalt i forbindelse med rekordbeslaget, for å ha bidratt til å innføre 87 kilo amfetamin til Nord-Norge, sparket advokatene sine Odd Rune Thorstrup og Knut Lerum i forrige uke.

Hans nye advokater Svein Kjetil Lode Svendsen og Kristoffer Sivertsen, skal først ha mottatt dokumentene i den omfattende narkotikasaken onsdag klokken 10.38 i forrige uke.

Tyskeren har også tidligere byttet forsvarere.

Da saken gikk for retten sist gang i mars, før den ble avlyst og flyttet til nå på grunn av korona-restriksjoner og søringkarantene, ønsket ikke tyskeren å forklare seg for retten.

Han uttalte at han fryktet represalier blant annet mot familie fra bakmenn i Tyskland uten skrupler.

– Jeg er veldig bekymret angående min egen sikkerhet, og sikkerheten til familien og mine barn, uttalte han til retten i mars.

Denne gangen kan imidlertid ting tyde på at han er mer villig til å forklare seg for retten. Da dommer Stig-Ole Haug spurte ham om det, ga han tilbakemelding om at han trengte tid til sin forklaring.

Ti personer skal korona-testes om bord i KV «Andenes»

PÅ TUR TIL TROMSØ: KV «Andenes» har satt kursen mot Tromsø, hvor ti personer skal testes for korona.   Foto: Arkivfoto

Kystvaktfartøyet er på vei til Tromsø fra fiskevernsonen rundt Svalbard, opplyser Sjøforsvaret i en pressemelding.

– KV «Andenes» har vært på tokt siden 24. juli. Ti personer i mannskapet har de siste dagene utviklet milde luftveissymptomer. I samråd med helsepersonell er det derfor besluttet at disse skal testes for covid-19, heter det videre i pressemeldingen.

Ifølge Sjøforsvaret begynner testingen så snart fartøyet ankommer Tromsø. Etter planen vil det skje onsdag morgen.

– Testutstyr vil bli tatt om bord, slik at testingen kan gjennomføres på fartøyet. KV «Andenes» vil etter planen holde seg i sjøen inntil smittesituasjonen er avklart, opplyser kommandørkaptein Torill Herland, kommunikasjonssjef i Sjøforsvaret.

Hun opplyser at Forsvaret har etablerte rutiner og gode prosedyrer for å håndtere smitte blant de ansatte.

– De mulige smittetilfellene på KV «Andenes» vil bli håndtert på en ryddig og profesjonell måte, slik at risikoen for en eventuell smitte til samfunnet minimeres. Alle med symptomer er isolert på sine lugarer, og hele mannskapet vil være i karantene om bord inntil smittesituasjonen er avklart.

Dersom det blir påvist covid-19 på fartøyet, vil KV «Andenes» gå til militær havn for videre isolasjon og karantenehåndtering.